ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PALADRAN - Nodfyr

Moravské seskupení Paladran je podle svých vlastních slov tak trochu jiný folk metal, než ten který představují severské pagan blacky. Paladran hledají své kořeny pomocí dávného folklóru i moderních metalových postupů, elektrických i akustických kytar, instrumentálních rumunských exhibicí i moravských zpívaných balad… Po tomto úvodu jsem byla velmi zvědavá, jakými směry se tedy tato formace vydala. Navíc když jsem zjistila, že leaderem Paladranu je bývalý člen mých starých oblíbených SSOGE, těšila jsem se ještě více. Avšak nechval dne před večerem..

Na mini CD Nodfyr (=posvátný oheň) se nachází pět skladeb, na kterých se podílelo opravdu velké množství hudebníků, kteří spolupracují přes internet. Poněkud mne překvapilo, že hned jako druhý track je zařazena předělávka rumunské lidové písně. Někdo by si mohl myslet, že si kapela za svojí tvorbou stoprocentně nestojí, když zařazuje na druhé místo v pořadí „nevlastní“ skladbu. Příjemným překvapením byly temně tajemné názvy celého alba i jednotlivých tracků.

Hudební kompozice není sama o sobě vůbec špatná, občas na mne dýchnul závan starých SSOGE, což mě velmi potěšilo. Po technické stránce je jejich tvorba opravdu kvalitně zahraná, po zvukové stránce taktéž. Avšak při poslechu textů, zpívaných čistým vokálem, jsem již tak nadšená nebyla. Jejich folkařská poetika působí nepřesvědčivě. Např. verš „..po předcích zadek keltský mám / i když v mládí jsem býval indián…“ mě opravdu přivedl k rozpakům.

Zkrátka a dobře valašská formace Paladran s jejím počinem Nordfyr se dle mého subjektivního názoru jeví jako snaha o skloubení folku a metalu, které se však příliš nevyvedlo. Kvalitní hráčská technika vyšperkovaná výborným zvukem nemůže nahradit energii, sílu a hloubku. Představy o nespoutaném pohanském feelingu mám jiné.

Přesto však věřím, že si své posluchače určitě najde.

Ascela             

Při zjištění, co ten PALADRAN vlastně je, jsem skákal nadšením. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY miluji a všechny jejich klony, odklony a následovníky si rád poslechnu... Žel po poslechu pěti písní, co nám malý kotouček nabízí, jsem byl velice zklamán. Potenciál by nahrávka měla, ale chybí mi tu osobitost a nějaký lepší nápad. Též zpěv Hyenika mi nepřijde příliš valný a občas ho ještě totálně srazí, jak píše Ascela, text písně, který se sice tváří vážně, ale občas spíš přivodí úsměv na tváři. Co se mi zdá ale strašně okaté, je skladba "Dolendag". Po prvním poslechu jsem nevěděl, jestli mi jen dobře pracuje představivost nebo jestli to co slyším, je pravda. Přijde mi to jako totální vykrádačka geniální "Together" od SSOGE. Velice podobná stavba, melodie, prostě všechno. Jak jsem se později přesvědčil, tak tento názor nesdílím sám. Doufejme proto, že se jedná opravdu jen o náhodu. Bylo by to smutné... Co musím vyzvednout, je flétna Hedviky. Je to opravdu krása, která tvoří to nejlepší. Její práci sleduji již od dob PERMON BALET SUPERSTAR a stále se rozplývám... "Nodfyr" zatím můžeme brát jako rozjezd, třeba nás to překvapí. Zatím spíše zklamání...
Venca 5/10


Na rozdíl od svých kolegů jsem od tohoto miniCD žádné zázraky nečekal, přesto že mě průvodní dopis příjemně nalákal. A na rozdíl od nich jsem byl překvapen vesměs příjemně. Hlavně úvodní skladba zabrnkala na strunu mého libida. Folklórní složka tu má výhradní zastoupení, v čele s hezkou a příjemnou melodií i stylem zpěvu, který mi sem i přes svoji ušislyšnou nedokonalost (hlavně ty výšky) a jistou unilost, velmi dobře zapadá. Metalová rytmika a riffová podpora tomu už jen dodává šmrnc. Jaká škoda těch slabin v textu a několika bugů v syntaxi.
Ke zbytku trochu stručněji a obecněji: líbí se mi bohaté a dobře zapracované využití různých nástrojů (kontrabas, jak úžasný a opomíjený kus dřeva!), líbí se mi důraz na prostor pro instrumentální skladby, líbí se mi lidově nakloněný poměr folk:rock, líbí se mi vypiplaný zvuk a líbí se mi nálada hudby Paladran. A to hodně. Na druhou stranu se mi nelíbí hlavně naprostá nejednotnost a nespojitost materiálu, místy destruktivní nedotaženost textů, nabourávající právě tu velebenou náladu a jistě i určitá neoriginalita (pominu-li propíraný sporný spor, stejně zůstane spousta až příliš silně asociujících odkazů).
Jak je vidno, klady převládají. Těším se na desku, nemůžu si pomoci.
Pepa Dubec 8/10

www.paladran.com

Seznam skladeb:
1.Kuthan
2.Rustem
3.Dolendag
4.Parhún
5.Wasteland suite

Sestava:
Hyenik - kytary, akordeon (2), zpěv (1,5)
Pedro DeLuxe - kytara (2,5), klávesnice (4,5), basa (4,5)
Wonderbra - basa, kontrabasa (5)
Robert - bubny
Petr Mužík - hoboj (1)
Hedvika Pěnčíková - flétna (3)
Pavel Ptáček - cello (3)
Skuny - zpěv (3)
Mira Urubek - housle (4)
Martin Kovář - viola (4)
Michal Kovář - kontrabas (4)

Diskografie:
2006 – mini CD Nordfyr
2004 − demo Rustem

Rok vydání: 2006
Čas: 25:53
Studio: Unart Slavičín, Pro-Marts Vsetín, Šopa Lipov, Night Sniper Brno a Badroom Praha
Země: Česká republika


Vydáno: 09.02.2007
Přečteno: 5725x




počet příspěvků: 23

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fredde, rozhovor je...27. 12. 2008 18:46 Venca
Myslím, že acela...27. 12. 2008 10:06 Freddy
Žádné diskuse se...28. 03. 2007 10:54 r-a-d
venca jestli se ti...28. 03. 2007 10:02 michalH
Tak a tou tajuplnou...28. 03. 2007 8:00 MIchalH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13554 sekund.