TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AXXIS - The Big Thrill

Kapitola 3.
Velké nevzrušení


Už samotná obálka alba „The Big Thrill“ jasně naznačila, co se bude dít. Při svém třetím pokusu si Axxis nasadili modré neprůhledné brýle s vlastním logem a tím ztratili pojem o tom, co se děje. Do jedné ruky popadli brousek, do ruky druhé mapu s fleky „Hic Sun Leones“. Svoje výsostné území ještě neopustili, zas tak velké změny nenastaly. Co však bylo nejpodstatnější, společně s přibroušením výrazových prostředků kapela ubrala na melodických nápadech. Vlastně nejen na melodických. A rázem byl z Axxis, tak „trochu jiný Axxis“. Proč to neříct rovnou, Axxis pokračovali v nastoupené cestě z „II“, a tak ve srovnání s „Kingdom Of The Night“ je „The Big Thrill“ zase o dost slabší kus. Axxis poprvé vcelku bezradně zatápali ve tmě. Pokud se předchozímu albu dala vytknout určitá nenápaditost při vymýšlení názvu, tak v případě třetího kroku šlo o poněkud velkohubé plácání. Sečtu–li totiž okamžiky, kdy pocítím cosi jako vzrušení, dostanu se k číslu dvě. A velké vzrušení? Ale jo, přijde, jak říkám, Axxis svojí podstatu zapřít nedokážou (hm, jojo, vím, dokážou, ale ta doba je ještě daleko).

A co se tedy vlastně změnilo? Axxis poprvé vyrazili nahrávat za oceán. Cestou zřejmě narazili na okolo letící bacil jménem „Mötley Crüe“. Zamíchejte bezproblémový Axxis metal s nadrzlostí amerických strakáčků, vyberte vzniklý genetický odpad a zasaďte jej do Axxis šablony. To, pravda, není příliš lákavá představa. A jinak je, kolem a kolem, vše při starém. Zůstaly melodie. Zůstaly výrazné kytary a spolehlivá rytmika. Typický a nezaměnitelný vokál Bernharda Weisse se vcelku příjemně poslouchá, nemá-li tendence šplhat zbytečně do výšek. Jen z počátečního nadšení a jásotu barvy nějak zašedly a rozplizly se.

Jak z nebe spadlá zní skladba „Heaven´s 7th Train“. To je právě ta vzrušující chvíle, napráskaná dramatičností, naléhavostí a stupňujícím se napětím. I po třinácti letech mě mrazí za krkem z ledově děsivé atmosféry a panické hrůzy z jízdy na věčnost. Škoda, že se Axxis nedokázali zachovat dle textu skladby („…no way back again…in train of your farewell…“), z vlaku vystoupili a našli cestu zpátky do šedivých dnů. Druhá povedenka je hned následující „Brother Moon“ se sekaným rytmem a ukřičeným stadionovým refrénem a typickou pozitivní bezproblémovostí. Už minule jsem naznačoval, že připomínky nelze mít k pomalejším skladbám. Axxis se dokáží vyhnout vlezlým popěvkům a tak s poslouchatelností skladeb „Stay Don´t Leave Me“, „Love Doesn´t Know Any Distance“ i „Waterdrop“ není problém. Jde o nenáročné, klišovité skladby, které alespoň neurazí. Nic víc. Ze závanu mizérie vybočí i davově vděčná „No Advice“ a závěrečná zpěvná „Road To Never Neverland“ s náznakem vtipkovitého speed metalu.

Zbytek alba? Chaotický, neuspořádaný, komplikovaný, povrchní a to je pro Axxis příliš rozměklá půda. Při celkovém trápení kapely najednou i Bernhardův vokál zní občas hodně nepříjemně. Není každý den posvícení…

Spousta teorií tvrdí, že třetí album je pro vývoj kapely rozhodující. Axxis jsou typickým příkladem toho, že i kostnaté teorie mohou mít sem tam pravdu. Alespoň pro léta nejbližší. Axxis albem „The Big Thrill“ spadli do pořádně rozmotaného vodního víru, ze kterého sice ještě nakrátko vystrčili hlavu, ale který je bezmála definitivně utopil.

Savapip             


www.axxis.de

Seznam skladeb:

1. Better World/Livin´ In The Dark
2. Against A Brick Wall
3. Stay Don´t Leave Me
4. Little War
5. No Advice
6. Love Doesn´t Know Any Distance
7. Heaven´s 7th Train
8. Brother Moon
9. Waterdrop
10. The Wolf
11. Road To Never Land

Sestava:
Bernhard Weiss - zpěv, kytara
Walter Pietsch - kytara
Werner Kleinhans - baskytara
Harry Oellers - keyboards
Richard Michalski - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 50:48
Produkce: Joey Balin
Label: EMI Electrola
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Kingdom Of The Night
1990 – Axxis II
1991 – Access All Areas (live)
1993 – The Big Thrill
1995 – Matters Of Survival
1997 – Voodoo Vibes
2000 – Back To The Kingdom
2001 – Eyes Of The Darkness
2004 – Time Machine
2006 – Paradise In Flames


Vydáno: 12.02.2007
Přečteno: 5568x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jojo, vůbec se...26. 09. 2012 17:07 Bubák
a bude hůř! :-)),...13. 02. 2007 12:07 Savapip
Já se pořád...13. 02. 2007 8:50 Tom


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09848 sekund.