ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AXXIS - Time Machine

Kapitola 8.
Elitní stroj času


Stroj času lze využít různě. Ať už je to cesta do pravěku, návrat do budoucnosti, či prostý výlet, nekomplikovaný nějakým pochybným cílem. Axxis nasedli na svém osmém albu na podobně časovanou mašinku a během jediné jízdy zvládli absolvovat všechny zmíněné cestovatelské etapy. Svým pojetím metalu se opět vrátili do osmdesátých let, ze kterých jejich tvorba tradičně vychází. U mikrofonu kromě Bernharda Weisse odvedla velký kus práce zpěvačka Lakonia. Jak ukázala léta příští, Axxis tímto krokem naznačili, kterým směrem se bude ubírat jejich budoucnost. A při všech návratech i náznacích Axxis navázali na svůj nadýchaný, pohodový a lehkokřídlý let s větrem a melodiemi o závod. Pokud jsem na předchozích počinech kapely vždycky dokázal vyšťourat nějaký zádrhel, tak právě nastává období, kdy na stroji času není potřeba donekonečna stále něco opravovat. Časová mašinka je konečně vyladěná, stačí se jen nechat vozit a užívat si radost a lehkost, která je na „Time Machine“ hmatatelná.

Axxis (snad už definitivně) přišli na to, co vlastně chtějí hrát. A protože vytáhli na světlo všechny základy, na kterých se dalo něco smysluplného stvořit, výsledek je – na dosavadní Axxisovské poměry – mimořádný. Axxis jsou tvrdší, ale právě tak, aby jejich tradiční podstatu ochutili lahodným koření. Jsou (zejména proti „Kingdom Of The Night“, které jediné je s aktuálním výtvorem srovnatelné) dospělejší a temnější, ale tak aby se z muziky nevytratil jejich pozitivismus. Znovu vytáhli neotřelé nápady, kterými nešetří a dotahují je do konce. Samozřejmě jsou technicky přesní. Poprvé se bez jakýchkoliv ale postavili do řady s elitou. Hledejte hitovost Europe, rozhled Pretty Maids, přesvědčivost Scorpions a spolehlivě najdete. A ještě navíc v tom všem objevíte i vlastní tvář Axxis.

Při snaze vytáhnout nejlepší momenty jsem docela narazil. Má cenu vybírat z nejlepšího nejlepší? Má cenu chválit jednotlivé díly mozaiky, která do sebe dokonale zapadají, společně tvoří bezchybný obraz a při dalším poslechu mi mozkovnu stejně uchvátí vždycky jiný kousek? A tak jen stručně, v úvodu alba (po časově stylovém intru) s vámi zamotá silný melodický vír v „Angel Of Death“, který skvěle charakterizuje vše výše popsané. Tvrdé, melodické, strhující, divoké, potemnělé a dospělé. V titulní „Time Machine“ se ve víru událostí a melodií můžete motat klidně dál, Axxis víc než na lehkovážnost vsadili na přesvědčivost, upřímnost, živočišnost a barevné vokály. Jsou na své oblíbené parketě a nekonečně jistí sami sebou. Odlehčený výraz, zpěvně dráždivá pohoda a šlapavě chytlavá melodie, ozdobená propletáním chorálů, to je „Wind In The Night (Shalom)“. Momentálně můj nejoblíbenější kousek na albu je kvapíková „Lost In The Darkness“, ze které se valí energie srovnatelná se srážkou rozkulených vlaků, nekompromisní divočina s atmosférou strachu a jasnou představou temného lesa, ve kterém se po vás natahují větve a kořeny se vám slizce omotávají kolem kotníků… Pokud v následující srážce agrese (samozřejmě, připomínám, v mezích zákona, stále mluvíme o Axxis) a zpěvnosti v „The Demons Are Calling“ Axxis křičí „přicházíme – zabíjíme – bojujeme – teď“ , věřte jim to beze zbytku. V druhé polovině alba dojde i na pomalejší melodie. Nenápadná, ale o to silnější „Wings Of Freedom“, postavená na jemném motivu a hrátkách zajímavě zabarvených vokálů. „Dance In The Starlight“ je typicky rozevlátý a optimistický Axxis, kdy není potřeba cokoliv řešit, starosti hoďte za hlavu, protože nejlepší lék na všechno je bezstarostný tanec ve světle hvězd. Hutná houpavá agitační vyřvávačka s davově vděčným refénem samozřejmě musí přijít, je tu „Battle Of Power“. Polobaladická laskavá hitovka s kupou zvukových lahůdek, to je „Alive“. K hodně sebědomému tvrzení „moje slova a písně budou navždy žít“ dodávám jen, chlapci, pokud vám to půjde takhle, tak to klidně odkývám. „Gimme Your Blood“ je typická Axxisovka, nejspíš nejobyčejnější skladba na albu, která nepřekvapí, ale ani neurazí. A je tu konec, „Don´t Drag Me Down“. Zdá se vám podivné, že by Axxis dokázali udržet vysokou laťku na celém albu? Stalo se, i když v závěru už je to trochu na krev. V rozlučkové alarmovce do tradiční přímočarosti zamíchala kapela i komplikovanější postupy. A přitom dokázala zachovat melodičnost. Se šťavnatou první polovinou alba nesrovnatelné, nicméně povedené.

A abych nezapomněl, Bernhardovo zpívání do téhle podoby Axxis sedí bez jakýchkoliv připomínek.

Savapip             


www.axxis.de

Seznam skladeb:
1. Mystery Of Time
2. Angel Of Death
3. Time Machine
4. Wind In The Night (Shalom)
5. Lost In The Darkness
6. The Demons Are Calling
7. Wings Of Freedom
8. Dance In The Starlight
9. Battle Of Power
10. Alive
11. Gimme Your Blood
12. Don´t Drag Me Down

Sestava:
Bernhard Weiss - zpěv, kytara
Guido Wehmeyer - kytara
Kuno Niemeyer - baskytara
Harry Oellers - keyboards
Kosta Zafiriou (a.m.) - bicí
Lakonia (a.m.) - zpěv

Rok vydání: 2004
Čas: 50:25
Studio: Soundworxx
Produkce: Bernhard Weiss, Harry Oelers
Label: AFM Records
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Kingdom Of The Night
1990 – Axxis II
1991 – Access All Areas (live)
1993 – The Big Thrill
1995 – Matters Of Survival
1997 – Voodoo Vibes
2000 – Back To The Kingdom
2001 – Eyes Of The Darkness
2004 – Time Machine
2006 – Paradise In Flames


Vydáno: 25.03.2007
Přečteno: 4666x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10493 sekund.