MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




U.D.O. - Mastercutor

Hostem dnešního večera je…Mastercutor!

Motorová pila Dirkschneider opět nahnal svou družinu do temnot nahrávacího studia a společnými silami stvořili v pořadí již jedenáctou desku nesoucí titul Mastercutor. Nejedná se o žádný velký převrat ve světě těžkého kovu. Je to standardní, dobře odvedená práce, na jakou jsme již hezkou řádku let od Uda zvyklí.

Skvěle ochucená porce pravého metalu se vám zavrtá do hlavy stejně příjemně, jako třeba deska Thunderball, nebo Man And Machine. Po netradičním estrádním intru na vás hned vybafne titulní skladba "Mastercutor", ostré rify, šlapavá rytmika, klasická Dirkschneiderovská vypalovačka. Na novince je použito o poznání více moderních zvuků a pazvuků, přiznávám, že to rozhodně není na škodu a některé pasáže to skvěle dokresluje. Následuje první singl "The Wrong Side Of Midnight", který předcházel celému albu, opět příjemná metalová halekačka. Jisté odlehčení přichází až se skladbou "One Lone Voice", které později zdatně sekundují slzy klauna ("Tears Of A Clown"). Z té hrubší strany alba můžu ještě jmenovat "Master Of Disaster" ve znamení „dvoukopákových orgií“.

Od odchodu bubeníka Lorenza Milaniho a příchodu nové mlátičky v podobě Francesca Jovina se sestava nezměnila a je znát, že se všichni již dokonale sžili, Francesco už naskočil do kapely během Thunderball Tour. Občas zažijeme momenty mírného stereotypu a pocitu „že tohle už jsme od Uda někde slyšeli“, ale po tolika letech je stále složitější vymýšlet neokoukané postupy.

Evropský trh navíc zdobí pro ty nejrychlejší z nás limitovaná verze disku se dvěma bonusy navíc, skladbou "Borderline" a "Screaming Eagles".

Už teď si dovedu živě přestavit, jak nacpané haly pokřikují refrény skladeb "Vendetta", "The Devil Walks Alone", nebo "Crash Bang Crash".

Zkrátka a dobře, Udo nijak výrazně nepřekvapil (otázka je, jestli jsme to po něm vůbec chtěli?!) ale jistě ani nezklamal, jeho vesmírný „ječák“ tady bude snad déle než my všichni. Deska disponuje skvělým, vyváženým zvukem, kytary řežou, bicí vás mlátí do hrudníku a jako celek to působí velice svěže a moderně.

Na závěr bych se s vámi ještě rád podělil o informaci, kterou jsem nedávno vyzvěděl během mého on-line rozhovoru s Francescem Jovinem a sice to, že by nás nějaká ze zastávek připravovaného Mastercutor Tour neměla minout.

Madman-Forever             

Ještě stále vás baví poslouchat U.D.O.? Vždyť je to stále stejné! Ještě stále vás baví číst seriál o U.D.O.? Vždyť je to stále stejné…! Předpokládám, že pro ty, kteří by již po první otázce odpověděli záporně, by ta druhá otázka už byla čistě řečnická. Pro ty, kteří si na první otázku odpověděli kladně, mám dobrou zprávu. I druhou desítku svých alb otevírají U.D.O. přesně tím, na co jsme u nich zvyklí, byť velice decentní a mírná snaha o inovativnost na „Mastercutor“ problesknout může. Ale ve své podstatě se U.D.O. opět pevně drží zajeté šablony (tedy míchání postupů a nálad známých z dob Accept, promíchaných vlastním kořením z dob začátků U.D.O.) a sází na obvyklá poznávací znamení. Jen jim ta sázka na jistotu, zdá se, trošku skřípe…

V čem jsou ty drobné změny? Sem tam si U.D.O. vypomůžou nějakým tím samplem (v riffovce „Master Of Disaster“ to je dokonce dost podstatná součást písně), v tomto kole přimíchají i špetku hrubosti navíc (ne snad, že by vyloženě vyklouzli z accepto-udích mantinelů, ale krok k hranicím desky „Death Row“ za nezvyklý považovat lze) a největší – a rozhodně i nečekanou slabinou – změnou je fakt, že snad poprvé za svojí existenci U.D.O. trpí jistou vyčerpaností. Jestli je to tím, že chybí větší zastoupení chytlavek hned na první ucho (jako by na typické melodie kluci hodili hrubou deku), prostou únavou materiálu a aktuálním zamotání se sice v kvalitním, ale poněkud vyčerpaném kruhu nápadů, či nechutí příliš odlehčit (samozřejmě, že Udo a Stefan jsou natolik zkušení matadoři, že neopominou tuhle důležitou složku svojí tvorby, ale v celkovém poměru kluci s uvolněním trochu pošetřili) hutnou a přímočarou (nechci vyloženě psát stereotypní, takhle to u U.D.O. prostě mají za ta léta už nastavené) náladou, není vůbec jednoduché rozseknout, ale neb se jedná o pokles formy skutečně jednorázový, ani se o to nebudu pokoušet.

Přitom už kabaretní úvod titulního „Mastercutor“ by nasvědčoval spíš tomu, že Dirkschneiderovci mají chuť se bavit, song samotný (drnčivý vokál, sekané riffy, klasicky halekací refrén, přímočaře chytlavá melodie i divoké a vydařené sólo) signalizuje, že U.D.O. z rukávu snadno vysypou další porci klasického heavíku. Singlovka „Wrong Side Of Midnight“ se sice fórkem s popraskaným vinylem snaží evokovat žraločí rychlost, ale přitom se drží spíš tradičního šlapavě dusavého rytmu, což, vzhledem k tomu, že je to ostré, agresivní i útočné (dobře funguje i jakýsi pseudoarabský motivek) vůbec nevadí. S „The Insigator“ (na poměry U.D.O. příliš brzy) se pak pomalu začíná vkrádat pocit již mockrát slyšeného. Svůj prapor U.D.O. ještě hrdě pozvednou ve volnější a smířlivé „One Lone Voice“, kde mistr Udo demonstruje, že nejen tlačením na pilu je schopen vykreslovat emoce. Je mi záhadou, že vyřvávací upalovačka „Screaming Eagles“ je zařazena čistě jako evropská bonusovka, svým nábojem má schopnost album probrat k životu, stejně tak je na tom i naprostá klasika (a opět evropský přídavek) „Borderline“. Bez citovky „Tears Of A Clown“ by to asi nešlo, neurazí, ale vedle minulých pomalostí je to trochu chudší příbuzný. A pak už se jede podle zajetého mustru, kde místo intenzivního jiskření se občas jen sem tam zableskne.

Nic zásadního se neděje, U.D.O. si prostě jen vybrali slabší chvilku. Ani v tomhle kole si však nedovolím z klávesnice vypustit hlášení, že se Uďákovi nepovedla. Je to další solidní (podtrhuji výraz solidní a vzpomeňte si, že v momentě, kdy jsem tenhle výraz užil poprvé, dostali jsme se na dno Udografie) zářez na pažbě kapely. Ovšem budeme-li hledat kousky s logem U.D.O., na kterých se v mé sbírce nejpravděpodobněji objeví nějaká ta vrstvička prachu, vedle alba „Solid“ to bude právě „Mastercutor“.

Savapip 6,5/10

www.udo-online.de

Seznam skladeb:
1. Mastercutor
2. The Wrong Side Of Midnight
3. The Instigator
4. One Lone Voice
5. We Do-For You
6. Walker Of The Dark
7. Master Of Disaster
8. Tears Of A Clown
9. Vendetta
10. Borderline
11. The Devil Walks Alone
12. Screaming Eagles
13. Dead Man´s Eyes
14. Cash Bang Cash

Sestava:
Udo Dirkschneider – zpěv
Igor Gianola – kytara
Stefan Kaufmann – kytara
Fitty Wienhold – baskytara
Francesco Jovino – bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 58:53
Země: Německo


Vydáno: 25.05.2007
Přečteno: 5890x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...Ja toto album...12. 06. 2007 18:16 Wapster
superSice Uďák...7. 06. 2007 19:31 u.d.o


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0951 sekund.