23.06.2018
MAXXWELL
Švácarská hard rocková parta MAXXWELL vydá 21.září ..více

23.06.2018
PANTERA
Zemřel bubeník Vinnie Paul. Tato smutná zpráva v ..více

23.06.2018
BACKYARD BABIES
Comeback má pokračování. Přestože před pár lety to ..více

23.06.2018
COHEED AND CAMBRIA
Vyznavači progresivního rocku mají hotové ambiciózní ..více

23.06.2018
KILLSWITCH ENGAGE
Respektovaní metalcoristé, kteří jsou v současné době ..více

23.06.2018
WILSON
Alternativci z Detroitu si připíší třetí zářez do ..více






This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Rammstein určitě, ale ti právě ohlásili, že ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Všichni ti vypsaní plní největší arény prot ..

REFUGE - Solitary Men
Stará sestava se nevrátí! Mají to jen jako hob ..

Don AIREY - One Of A Kind
Opravdu špičková záležitost. ..

REFUGE - Solitary Men
Rage jsem kdysi hodně poslouchal, ale časem mě ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Mě vždycky přišlo, že jednu píseň desetkrá ..

REFUGE - Solitary Men
to Metamorphic Dreamer: těžko říct, na stránk ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Sabaton, Battle Beast a Powerwolf mají alespoň d ..

REFUGE - Solitary Men
No já na oficiálních stránkách Rage našel da ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Už jenom zmínění Sabaton, Battle Beast a Power ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2407x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1048x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
1022x

GHOST - Prequelle
970x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
892x

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
826x



04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

14.07.2018
NOKTURNAL MORTUM, SEKHMET, INFERNO, KURGHAALL, DARK FURY, APOCRYPHAL, NORNÍR, N..
Nýrsko-Areál pod sjezdovkou., začátek od:14:00, vstupné: 450Kč.Předprodej.

14.07.2018
POPPY SEED GRINDER, HORRIBLE CREATURES, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, DILIGENCE, ..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200



článků celkem: 6396
recenzí: 5193
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


CHROMING ROSE - Louis XIV.

Ale vždyť je to přece v přírodě úplně normální. Květina vykvete a pak, dříve či později, zcela nevyhnutelně uvadne. Růžičce z německého Sendenu v tomhle procesu nepomohlo ani to, že byla důkladně pochromovaná. Původně snad měla být tahle rostlinka celá z chromu (Chromium Rose), v době, kdy se zaskvěla v celé své kráse, už stačilo jen pochromování (Chroming Rose). A jak postupně docházel kapele dech, v místních podmínkách si ji bývalí oddaní fans překřtili na Zchromling Rose. Ale na vytahování berlí či invalidního vozíku je ještě brzy, jsme teprve v roce 1990.

U Helloween se schyluje k prvnímu klopýtnutí a mezi dravce, sápající se po kymácejícím se speedovém trůnu (Gamma Ray, Blind Guardian, Heavens Gate) se víc než směle zařadili i Chroming Rose se svojí prvotinou Louis XIV. O ambicích i potenciálu tohoto spolku svědčí fakt, že producentem debutního alba se stal Tommy Hansen, jehož jméno mohlo (nejen díky věhlasu Keeperů) figurovat ve slovnících coby synonymum a záruka úspěchu. A protože na „Ludvíkovi“ do sebe zapadla všechna kolečka s neuvěřitelnou přesností a album je přes svojí profesorskou virtuozitu nabité tak devastující živočišností, zběsilostí a spontánností, řadím jej v klenotnici speedových pokladů na jednu z nejvyšších příček.

Přes všechnu úctu k Helloweenu a jejich pseudo návratu ke Keeperovi v podobě třetího dílu The Legacy si troufnu tvrdit, že měl-li někdy Strážce č. 1 a Strážce č. 2 ještě dalšího blízkého pokrevního příbuzného, byl to právě „Ludvík Čtrnáctý“. Chroming Rose to vzali z jedné vody načisto, vstřebali energii z rozpadlých zdí Jericha, nasáli přirozenost a chytlavost sedmi klíčů, vsadili na vysoký hlas, splašenou palebnou baterii bicích, nekompromisní sóla a čítankově přirozené chorály a s intenzitou explodující sopky vychrlili na svět devět dokonalých záseků, ke kterým přihodili ještě závěrečný úlet ze švýcarského venkova „Iodle Dodle“.

Splašenou jízdu otevírá vztekle oslavná „Power And Glory“ s pochodovým jásotem vracející se armády. Odkazuji-li se neustále na Helloween, s prvním tónem ostrých hlasivek Gerda Salewskiho vyleze na světlo snad nejpodstatnější rozdíl mezi dýněmi a růží. Ač Michaela považuji za lepšího pěvce, Gerdův hlas působí velice originálně. Tam kde Michi působí „kultivovaně“, tam se Gerd nemůže srovnat do kůže a stále s jakousi pubertální spratkovitostí zkouší, kam až se dá zajít. Markantní je to i v následující „Pharao“, kde Chroming Rose předvádí tak divokou a neurovnaně lákavou jízdu, že v jejím průběhu jen stěží lapnete po dechu. Máte-li chuť hledat mezi perlami ty nejzářivější, je tady první. Šlapavá hitovka „10.000 Miles“ se skvělým chorálem i excelentně kňourajícím a křičícím Salewskim a úžasným pískaným refrénovým motivem. Temně osudová, destruktivní pecka mezi oči (v tom dosavadním kalupu dokonale kontrastní) „Right To Die“, zabývající se tématem euthanasie, je dalším blyštivým kouskem náhrdelníku. Zmiňovat další zářící chorál je už asi zbytečné a závěrečný srdeční kolaps je víc než výmluvný. Titulní „Louis XIV.“ je přitažlivá, svižná, vtipně gradující skladba, která v ostatní melodické záplavě krapet zaniká. Ovšem kdyby takovouhle pecku dokázali Chroming Rose vysypat ještě po deseti letech, asi by jim jeden ruce pozlatil. A tak aspoň vychválím kytarové sólo. Ještě nemáte dost? Tak jste na správném místě v pravý čas. Vezmu-li v úvahu, že kdejaký doveda se o metalu nevyjádří jinak než jako o kraválu, tak Chroming Rose si za hymnu „Gods Of Noise“, titul zhmotnělého božstva zaslouží. Srdeční záležitost dotažená do naprostého maxima, s megachytlavým geniálním chorálem a úvodní zpěvnou pasáží, kde Gerd Salewski okouzlí nezvykle čistou polohou. Ač by název skladby „You And I“ mohl signalizovat, že dojde i na „povinnou“ baladu, je naprosto zbytečné brzdit rozjeté tempo, což ostatně u zběsilé mašiny, urvané ze řetězu, nějakou chvíli trvá a tak nejen tahle skladba, ale i následující bonusovky „Angel“ a „Shoot The Fox“ (co by jiní dali za to, moci podobně skočné skladby označit jako bonus…) jednoduše nenechají vydechnout.

Za vlády Ludvíka XIV. prožívala kultura ve Francii svůj zlatý věk. Za vlády Ludvíka XIV. prožívali svůj zlatý věk i Chroming Rose a speedmetal si díky tomuto albu mohl do své kroniky zapsat jednu z nejvýznamnějších kapitol.

Savapip             


Seznam skladeb:
1. Power And Glory
2. Pharao
3. 10.000 Miles
4. Right To Die
5. Louis XIV.
6. Gods Of Noise
7. You And I
8. Angel
9. Shoot The Fox
10. Iodle Dodle

Sestava:
Gerd Salewski - zpěv
S.C. Wuller - kytara
Harry Bex - baskytara
Tane Mende - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 47:11
Produkce: Tommy Hansen
Label: EMI Electrola
Země: Německo

Diskografie:
1990 – Louis XIV.
1991 – Garden Of Eden
1992 – Pressure
1996 – New World
1999 – Insight


Vydáno: 25.07.2007
Přečteno: 8419x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě jsou...15. 05. 2018 18:42 Dney
Musím se pochlubit......dnes jsem...31. 05. 2013 17:21 Kolík
CHROMING ROSEDiky za recky na...9. 05. 2013 11:02 vn
Metalová revoluceHelloweeni...28. 09. 2007 17:10 petr vojtek
Fantastické!Trvalo mi dlouho,...27. 07. 2007 11:21 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18673 sekund.