RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ILLEGAL ILLUSION - Under The True Color

Maniakální depresivisté, dávejte si velikýho majzla. Přece jen se pomalu za chvíli začnou prodlužovat večery, přijdou podzimní plískanice a to je přesně ta doba, kdy bych doporučoval (tedy za předpokladu, že vaše psychika je poněkud vratká) se albu bíloveckých Illegal Illusion vyhnout obloukem. Illegal Illusion se totiž s chutí a intenzivním zaujetím rýpají ve všech nepříliš pozitivních emocích. A těžko říct, zda by samotná kapela považovala za úspěch, kdyby jejich sonda do bolesti, zoufalství, vzteku, zuřivosti, bezvýchodnosti a beznaděje měla být impulsem ke konečnému řešení.

Zní to příliš definitivně? Dobrá tedy, zanechejme na chvíli veškeré negativní vlny v ústraní a pojďme se pověnovat tomu pozitivnímu, co na svém třetím albu Illegal Illusion nabízí. Tak za prvé, těžko najít v tuzemských hájích někoho, k jehož hudbě lze tvorbu Illegal Illusion odpovědně srovnávat. Výhodou ilegálů tedy může být jejich určitá jedinečnost. Dalším plusem se jeví býti fakt, že Illegal Illusion mají při vší pochmurnosti dost syrových nápadů na to, aby dokázali vaše zjitřené dušičky drásat na ploše celých pětatřiceti minut (tomu se říká umění skončit v pravý čas). Možná i vás napadne, že by některé z těch nápadů možná zasloužily trošku opracovat. Ale je otázkou, zda by tím nedošlo k setření vnitřní nervozity a roztřesenosti, které ze všech emocí, jimiž je tohle album narvané, vyčnívají. Do téhle skládanky zapadá i celkový zvuk nahrávky. Jindy bych se možná oháněl tím, že ne všechno je zcela v pořádku, čisté a precizně znějící. U „Under The True Color“ se však dá i tenhle nedostatek zahrnout do jednoho psychedelického pytle, kdy smyslem nahrávky je zneklidňovat, drásat, plenit a týrat každou citlivější dušičku. Což se Illegal Illusion, dá se říct, daří naprosto bez obtíží.

V čem tedy tkví důvod toho, že si Illegal Illusion nevysloužili maximální hodnocení? Nejspíš to bude v určité náladovosti celé desky. Troufnu si tvrdit, že „Under The True Color“ je naplněná natolik specifickou náladou, že její rozměr a dosah oceníte až ve chvíli, kdy vám bude promlouvat z duše. Čili když vám nebude zrovna veselo a natolik příjemně, abyste si vychutnali pár netradičně disharmonických harmonií bez ohledu na vaše momentální rozpoložení. Uvěřil-li jsem Illegal Illusion bez problémů jejich naštvanou polohu, rozhodně mě míjí umňoukaně nešťastná poloha pěvce Jiřího Bialíka. Možná si v Jirkově ufňukaných chvílích pamětníci vzpomenou na Michaela Ashtona z Gene Loves Jezebel, jenže na rozdíl od gotického Michaela se Jirka Bialík už dostává za hranice uvěřitelnosti. Nejednoznačnou náladu přesně dokresluje i dokonale rozříštěná obálka alba a marně dumám nad tím, zda Illegal Illusion pochválit za přeložení anglických textů. Na jednu stranu sice ulehčili všem nedokonalým angličtinářům orientaci v jejich lehce pomateném světě, na straně druhé lehce setřeli kouzlo obrazotvornosti při rozumně nepřeložitelných jazykových hrátkách.

Zajímavé album. Máte-li chuť se poddat, dokáže přemalovat vaše šedé myšlenky do naprosté černoty. Máte-li pocit, že zrovna dnes je ten nejjasnější den, náladu vám nezkazí, spíš kolem vás jen tak prošumí s varováním, že zítra už může být hůř. Stojí za to si jej vyzkoušet, pro dosažení většího efektu v patřičně depresivní atmosféře. Samozřejmě, vyjma maniakálních depresivistů, kterým bude stačit i za denního světla.

Savapip             


www.illegal-illusion.com

Seznam skladeb:
1. Localy Desensitized
2. The Opposite Paint Of Stone
3. Bandages
4. A Kite´s Time Table
5. Nobody, To Nobody, Nothing…
6. Puding Tapestry Burying Backwards
7. Ceramic
8. Adding Zeroes
9. Master Of Ceremonies
10. Crumb

Sestava:
Jiří Bialik – zpěv, kytara
Matěj Kudela - kytara
Michal Kudela - baskytara
Michal Sobotka - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 35:23
Label: Redblack
Země: Česká republika


Vydáno: 10.09.2007
Přečteno: 3702x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15998 sekund.