RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROOT - Daemon Viam Invenient

Brněnská legenda ROOT přišla nedávno s osmou řadovou deskou Daemon Viam Invenient (Démon si najde cestu). Celá je něčím zvláštní. Nahrávka začíná podivným nepříjemným pískavým zvukem, z něhož vychází Big Bossův hlas doprovázený akustickou kytarou, něco poblíž sympatického folkového popěvku... a po chvíli následuje velmi pestrý progresivní dark metal s občasnými klasicky rockovými prvky. Občas se objeví i podivné disonantní zvuky - a odcházejí stejně rychle, jako přišly.

Deska působí koncepčně nejen po textové, ale i po hudební stránce a i přes pološílenou pestrost není roztříštěná. Je velice melodická, působí jako jedna dlouhá proměnlivá skladba, kytarová sóla i beglajty jsou svěží - a hlavně uvěřitelné. Žádná pózérská efektní líbivost, kopírování zajetých a osvědčených postupů se taky nekoná. I přes odchod talentovaného Blackieho jsou ROOT vynikající - a zároveň jiní než dřív. Nové album je sice velmi bohaté, ale přesto hned stravitelné. Lze jej ustát celé i na první poslech. A i při čtvrtém poslechu je stále co objevovat. U poslední skladby je to ale už s mou výdrží jen tak tak.

Ani jedna z třinácti písní (opravdu písní!) se nejeví jako výrazně slabší, ať už textově či intenzitou, a to není samozřejmost. "Daemon Viam Invenient" asi nikdo nebude poslouchat jako kulisu, protože to asi nepůjde. Pískavým zvukem, kterým se začalo, se i končí... jen je za ním ještě něco... Nesymbolizuje to tedy jen uzavřený kruh bezvýchodnosti. Had sice požírá svůj vlastní ocas, ale za tím kruhem něco je. Nebo není? Pouze má dezinterpretace?

Samostatnou kapitolou jsou Big Bossovy texty, spojené s mnoha jeho barvami hlasu, od tradičnějších až po ty, které jsem u něj nikdy neslyšel. Jsou prokvetlé latinou a tradičně již v kosmopolitní angličtině, dokáží zaujmout svou pompézností a "rootanovským" patosem, i když trochu jiným než dřív. Opravdu mne potěšily, dokáží sdělovat a jsou prožité, ať už ve fantazii autora nebo reálně... nebo někde mezi obojím. Kde je ta hranice? Je prachbídně tenká, Big Bossova psaná slova mají myslím svou poetičnost i hloubku, čímž netvrdím, že bych s nimi nekriticky souhlasil a že bych to cítil stejně jako on.

Spíše básnická sbírka než jen pouhá "slova nutně doplňující hudbu". Jako by zde hudba byla spíše doprovodem Big Bossovy lyriky - a doprovodem vskutku kvalitním. Epos o vzniku známého světa... svérázná filosofie? Celé to má začátek i konec - Big Boss předává příběh, který se možná stal, nebo který se třeba stane, protože je napsán...? Jak to cítím? Sympatie, trochu určitá blízkost, i když rozhodně ne ztotožnění nebo slepý obdiv. Překvapující, nečekal jsem to... zajímavé... probleskují silné metafory. Není to kýč. Pokud si chcete udělat vlastní názor, české originály textů jsou k nahlédnutí na webu ROOT v rubrice Diskografie. Chtěl jsem sem dát nějaký úryvek, ale nejde to. Jakmile se něco vytrhne z kontextu celku, ztrácí to svou sílu.

ROOT tedy nejen byla, ale díky nové desce stále je jedinečná a nezaměnitelná kapela, která má stále co říct. Nejen na naší scéně tak trochu jehla v kupce sena. "Daemon Viam Invenient" rozhodně není dokonalá - a to je na ní krásné. Je v tom nejlepším slova smyslu lidská a až neuvěřitelně plná emocí. Jako by se teď ROOT dotkli něčeho hlubšího, zvláštní a podivná deska. Od srdce.

(aa)             

Řekl bych, že ROOT nikdy nevydali rozporuplnější nahrávku. Někteří kritici píšou o nejhorší desce kapely, což se dá pochopit, protože je prostě jiná. Je zvláštní. Je tak zvláštní, až jsem si ji zamiloval. Snad jen zvuk mohl být lepší, průraznější. Ale jinak? Krása. Tvrdá "And They Are Silent", hymnická "She" a naprosto luxusní záležitost se Zuzkou Lípovou "Strange Beauty Of Fright". Z této věci mi běhá mráz po zádech, refrén je prostě dokonalý a pro mě je to pecka roku. "Daemon Viam Invenient" se mi moc líbí a považuji to za jednu z nejlepších nahrávek kapely. Po DYING PASSION zatím adept na desku roku!
Venca 9/10

www.rootan.net

Seznam skladeb:
1. Black Dove & White Raven
2. Human
3. She
4. Who're They?
5. Awakening
6. Immortals (Tears Of Stone)
7. Strange Beauty Of Fright
8. And They Are Silent
9. Sonata Of The Chosen Ones
10. What Will Be Next
11. Hope Dies At Last
12. A Good Affair Turned Up
13. We Shall Never Surrender

Sestava:
Jiří "Big Boss" Valter - zpěv
René "Evil" Kostelňák - bicí
Marek "Ashok" Šmerda - kytara
Igor "Igor" Hubík - baskytara
Aleš "Poison" Jedonek - kytara

Rok vydání: 2007
Čas: 49:06
Země: Česká republika

Související články:
ROOT - Casilda
ROOT – Madness Of The Graves


Vydáno: 21.10.2007
Přečteno: 4746x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09023 sekund.