ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE SKULL - Embittered

Při poslechu druhého alba italských White Skull mi vrtá hlavou jeden neodbytný červík. Proč tuhle placku lebkouni nazvali trochu zavádějícím titulem „Embittered“ (zahořklý, rozhořčený)? Jedna odpověď, která mě napadá, vůbec nesouvisí s hudebním obsahem. Snad jen ten přikovaný svalnatec na obálce (mimochodem, docela připomínající bubeníka kapely Alexe Mantiera, jednoho ze dvou muzikantů, kteří si historii kapely prožili od samého začátku až do současnosti) má důvod cítit se vyloženě nespokojený. Po hudební stránce si White Skull (pomalu, ale jistě) začínají ujasňovat, kde že by jim pšenka mohla kvést nejlépe. Ještě sem tam nějaký hardrockový pozdrav na desce zazní, ještě sem tam lze špekulovat nad tím, jestli zrovna přesně takhle by se s vokální linkou nepopasovala Doro Pesch. Ale příklon k říznému power metalu s německými kořeny už je cítit ve vzduchu a nebýt pochybného výstřelu do vlastních řad, dalo by se mluvit i o nakažlivosti melodií pocházejících z pera členů kapely.

Měl-li by člověk vybírat jen z osobního vlastnictví kapely, určitě by stálo za to začít hned od titulní melodie “Embittered“. No jasně, možná tady bude správná odpověď na výše položenou otázku :-). Tahle skladba totiž jasně charakterizuje, kam White Skull se svojí hudbou míří. Přesně takhle budou bílé lebky znít v době své největší slávy. Germánský ostrý metal s výrazným, řezavým vokálem, s patřičně nabroušenými kytarami a z řady vybočující hlavně díky tomu, že kapelní křikloun není chlap. Škoda, že s chytlavkami v podobném duchu White Skull příliš neplýtvali. Na kontrastu zmíněného uštěkaného hrubiánství (a vize budoucnosti) s poetičtějšími pomalými pasážemi staví White Skull ve “Flesh, Blood And Faith“ a v “She Won´t Wait All The Night“. Aby si kapela zachovala barevnost (což při důkladné délce většiny skladeb je zapotřebí), neváhají White Skull sáhnout až k téměř popovým melodiím (“It´s My Life“), klidně škobrtnout o Nirvanu (“Mountain´s End), nebo provokovat účelovou vzpomínkou na Manowar (“B.T.B.W. North Italy“). O tom, že alespoň v Itálii si kapela už vybudovala jméno, svědčí účast hostujícího Folca Orlandiniho (Time Machine, Mesmerize) v baladickém duetu „Love Is“.

A co že je tím výstřelem, který krapet zpochybnil veškeré snažení kapely? Zařazení profláklého hitu z pera Lindy Perry “What´s Up“, známého v podání 4 Non Blondes. Předpokládám, že se najde jen málo těch, kterým by tahle pecka nebyla aspoň povědomá. White Skull přistoupili k jejímu zpracování po svém a určitě lze ocenit, že měli odvahu (a takhle nějak bych si přístup ke coververzím představoval) vložit do takhle známé melodie kousek svého já. Sestřička Federica se v pomalejších pasážích snaží co nejvíc přiblížit projevu Lindy Perry, v těch rychlejších, vzhledem k nasazenému totálně splašenému tempu, se sice snaží především neustálým typickým mňoukáním o totéž, jenže v konečném důsledku to vyznívá trochu jako parodie. Pravda, poměrně zábavná. Jenže (a tady je hlavní kámen úrazu) po skončení desky vám jako první v hlavě naskočí právě tahle melodie. Nepředpokládám, že zrovna tohle si White Skull od zařazení coveru slibovali...

White Skull s albem „Embittered“ stále ještě patří jen do fronty nadějných melodiků, kteří sice klidně sekají chytlavé melodie málem jako Baťa cvičky, ale ty zatím mají spíš nádech potenciální hitovosti, než vyloženě masakrující náboj. Otevřeně se inspirují u známějších jmen tak často, až to může být podezřelé. Možná by mohli být střídmější i co se délky skladeb týká. Od debutového alba určitě udělali krok vpřed. Ale (a snad z tohoto tvrzení White Skull nebudou příliš “embittered“) metalové elitě stále ještě koukají na záda z poměrně velké dálky.

Savapip             


www.whiteskull.it

Seznam skladeb:
1. Embittered
2. Revenge Is Sweet
3. It's My Life
4. Old Friends
5. Love Is
6. Mountain's End
7. What's Up
8. Flesh Blood and Faith
9. She Won't Wait All the Night
10. I Don't Know About Sex
11. B.T.B.W. North Italy

Sestava:
Federica De Boni - zpěv
Tony Fonto - kytara
Max Faccio - kytara
Fabio Pozzato - baskytara
Alex Mantiero - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 1:01:31
Label: Underground Symphony
Země: Itálie

Diskografie:
1995 – I Won´t Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Tales From The North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring Of The Ancients

Související články:
WHITE SKULL - I Won´t Burn Alone


Vydáno: 24.04.2008
Přečteno: 4300x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1314 sekund.