RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRANGEMIND - Co nejvíce prokreslit a promyslet

Skupina Strangemind si za šest let hraní na pódiích v Plzni a západních čechách vybudovala slušné postavení. V poslední době natočila videoklip a výborné promo CD "Blind Vision".
A tak jsem velmi rád pozval na rozhovor baskytaristu Ondru Helara:


Na zahřátí obligátní otázka. Jaké byly začátky Strangemind? (Jak se dali dohromady?)

To je delší historie, základní stavební kameny dali dohromady Bilbo (el. kytara) a Milli (syntezátory), které záhy doplnil talentovaný konzervatorista Tomy (Bicí) a zpěvačka Broňa s baskytaristou Assagem. Za těch šest let, co Strangemind existují, se pak ještě změnil post bubeníka, kdy časově velmi vytíženého Tomáše nahradil Mike, a poslední změna nastala u baskytary – tou změnou jsem já :).


Jak si se k téhle kapele dostal Ty?

Popravdě STRANGEMIND byla jedna z mála skupin v Plzni, která mě chytla za srdce jako posluchače. Od doby co jsem ji poznal, jsem chodil na koncerty pravidelně, poté jsem začal hrát na baskytaru a v době, kdy zanikla skupina, kterou jsme s kamarádem založili, jsem se onehdy nad sklenkou piva zeptal Bilba, zdali neví o kapele, která by potřebovala baskytaristu, a on odpověděl, že STRANGEMIND. Musím říci, že si dodnes této nabídky velmi vážím.


Hrajete tzv. dark rock, mohl bys nám tento styl přiblížit?

Vím, že to bude znít klišovitě nebo frázovitě, ale nechceme se zařazovat do nějaké určité škatulky a domnívám se, že žádná pro nás není dost velká. To, co hrajeme, představuje křížení mnoha žánrů. Mnoho lidí říká, že hrajeme doom-rock, jiní že je to spíše emo, další říkají, že progresivní rock, mnozí mají úplně jiný názor. Snažíme se dělat věci po svém, jít v tvorbě vlastní cestou a nekopírovat styly, které jsou právě "in".


Kde čerpáte inspiraci, co v kapele posloucháte?

Inspiraci hledáme všude kolem nás, v našich životech a asi i v tom co posloucháme. Ve skupině máme celkem široký hudební „záběr“. Bubeník Mike má v autě téměř vždy nějaké Pink Floydy nebo Pražský Výběr, Bilbo stejně jako Milli ulítává na ohromném množství rozmanité hudby počínaje progresivním rockem formátu DREAM THEATER, přes skupiny typu THE DOORS, FAITH NO MORE, THE GATHERING až po metalové záležitosti stylu ORPHANAGE či PENUMBRA. Zpěvačka Broňa má ráda skupiny jako RED HOT CHILLI PEPERS či GUANO APES, no a já? Kdybychom se tu začali bavit o věcech, které poslouchám budeme tu ještě hodně dlouho. Z poslední doby mě velmi zaujali EPHEL DUATH, noví SSOGE, sacramentské duo HELLA, FANTOMAS … je toho mnohem, mnohem víc. Ale jak říkám, to by bylo na dlouho.


Když skládáte nové písničky, děláte nejdříve muziku nebo texty?

To je velmi různé, máme jak písničky, kde byla první myšlenka, text a k němu se dodělávala hudba, tak (asi ve většině) ty, kde je nejdříve hudba a pak texty. V tomto ohledu drtivou část práce odvádí Bilbo, který je takovou studnicí nápadů, ze které STRANGEMIND čerpají. Mnohé věci vznikají i z jamů.


Kolik času bylo potřeba na vytvoření materiálu pro vaší poslední desku? Kde jste tuto desku natáčeli?

Na našem zatím posledním promo CD „Blind Vision“ je šest věcí a všeobecně platí, že nové písničky u STRANGEMIND vznikají celkem pomalu. Je to způsobeno hlavně tím, že skupina již před hodnou dobou kapitulovala před klasickým sloka-refrén-sloka … Snažíme se jednotlivé skladby co nejvíce zaplnit nápady, co nejvíce prokreslit a promyslet.


Jak často hrajete a jak často si představujete že byste chtěli hrát?

Za poslední dobu jsme měli tak cca 3-4 koncerty do měsíce, což nám vyhovuje. Nechceme hrát tak často, aby se nám koncertování stalo sterilní a stereotypní každovíkendovou povinností. Teď jsem díky dokončování vysoké školy neměl příliš času na domlouvání koncertů, ale ono to zase půjde :).


Kam jste zatím jeli nejdál?

Daleké cesty nás teprve čekají :-). Zatím to byl asi Phantasmagoria fest v Nymburce, vše je to otázka peněz.


Ke koncertům patří cestování, jak to snášíte?

Je to nutné zlo, stejně jako třeba stěhování aparátů, ale ke koncertování to prostě patří.


Jak se připravujete na koncerty? (Děláte nějakou choreografii?)

Choreografii rozhodně ne, připravujeme si před koncertem jen playlist a snažíme se odehrát svůj set co nejlépe. Na mnohých skupinách, které si dělají choreografii, kterou se snaží pódiově aplikovat, je vidět určitá prkennost a násilnost v projevu. Mám rád skupiny, které se chovají na podiu přirozeně a mohu jim jejich projev věřit.


Jak často zkoušíte?

Snažíme se dvakrát týdně.


Máte videoklip, co bys nám k němu řekl?

Videoklip jsem dělal jako semestrální práci do jednoho předmětu na fakultě, ačkoliv filmová tvorba je úplně mimo můj obor. Byla zkrátka možnost si v rámci mediálních systémů zkusit něco natočit, tak mě okamžitě napadl videoklip. Na tomto místě nesmím opomenout člověka, bez kterého by asi klip vůbec nevzniknul (nebo možná vzniknul, ale rozhodně by nevypadal tak skvěle jak vypadá) – Tomáše Soukupa. Díky.


Na co se máme těšit do budoucna?

Již delší dobu připravujeme materiál na album, bohužel jde vše celkem pomalu – ale o to vyzrálejší výsledek snad bude.

Děkuji a nezbývá než popřát ať se vám daří..

Vlasta             


strangemind.tk


Vydáno: 30.05.2005
Přečteno: 7279x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11944 sekund.