ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OBLOMOV - Jsme rádi, že máme nyní automat a neplánujeme nikoho oslovovat...

Ahoj Honzo!
Myslím, že kapelu Oblomov asi každý zná alespoň z doslechu, ale přece jenom pro formu – pár slov o vzniku, vývoji a složení kapely.

Ahoj!
Kapela vznikla už před rokem 2001, ale byly to úplné začátky a vůbec nebylo jasné, jakým směrem se budeme ubírat. Za opravdový začátek můžeme považovat až počátek roku 2001, kdy se k nám přidal druhý kytarista Pavel Dlabaja, který předtím působil v Opavských Sacrist. Teprve s ním jsme začali pracovat na vlastních skladbách a dali všemu určitý směr. Na podzim stejného roku jsme pak natočili naše první demo The Final Destination. Z dnešního hlediska to byl spíš úsměvný krok, ale tím si musí projít asi každá kapela. Po demu jsme začali koncertovat a dost nám pomohlo, když jsme se na podzim 2002 zůčastnili turné Metal Asphalt tour s kapelami Return to Innocence, Dying Passion, Sacrosanctum, Sabathory. Získali jsme nové kontakty a spoustu lidí se dozvědělo, že existujeme.
Ještě před tímto tour začali naše problémy s bubenickým postem, jelikož Petr, který s námi do té doby hrál se rozhodl pokračovat v jiné kapele. Dočasně pak v kapele působil Tomáš Husák z pražských Science Fiction, který také nabubnoval další materiál. Mezitím jsme zkusili ještě několik bubeníků, ale nakonec jsme se rozhodli pro bicí automat!
V listopadu 2002 vzniká další nahrávka Wishing The Renaissance - tentokrát v pražské Hostivaři. Později sklízí celkem slušné ohlasy a dochází i k její vydání u začínající Žatecké firmičky RADIATION NOISE PRODUCTION (dnes má mimo jiné na kontě také debutní cd Smashed Face).
Pak už následuje více méně pravidelné koncertování a průběžná příprava dalšího materiálu, která v současnosti vrcholí a v prosinci se chystáme opět do studia. Tentokrát natočíme materiál poněkud delší. Co bude následovat, se uvidí. Snad se nám povede nahrávku vydat!
Ještě doplním, že v současnosti působí kapela v sestavě: Martin Hora – basa, programování; Pavel - kytara; a já – kytar, zpěv, programování bicích


Prozraď mi něco bližšího o jednotlivých členech kapely (věk, bydliště, jak dlouho hrají na své nástroje, vedlejší kapely a projekty, atd.).

Všichni jsme ze Slaného, jen Pavel bydlel původně v Opavě. Jinak co se věku týče, tak průměr je asi 23,5 let s tím, že Pavlovi je už snad 27 :)
Jak dlouho kdo na co hraje ti přesně nepovím. Řekl bych, že se s tím trápíme už odmala, ale pořadně jsme začali až se vznikem Oblomov. Jinak Martin mimo jiné obsluhuje i saxofon a klavír…jediný má hudební vzděláni.
Co se projektů týká, tak mě můžeš občas zahlédnout v grindových Onanizer, kde podle času hraji na basu a Pavel snad bude brzy působit opět v Sacrist…


Měli jste bubeníka a v roce 2003 zmizel. Nyní hrajete bez bubeníka. Proč? Chystáte se nějakého sehnat, nebo vám to takhle vyhovuje?

Náš původní bubeník se rozhodl pokračovat pouze se svou druhou punk rockovou kapelou Deratizéři a ostatní prostě nevyhovovali požadavkům.
Jsme rádi, že máme nyní automat a neplánujeme nikoho oslovovat. Leda by se někdo nabídnul sám, ale pochybuji, že by nám hned tak někdo (za daných podmínek resp. v našich podmínkách) vyhovoval. Automat má výhodu, že se nemusíš ohlížet na jeho schopnosti…pravda občas to nezní úplně dokonale, ale to už není takový problém…Spíše plánujeme naší hudbu obohacovat různými programovanými zvuky apod. Počkej na další nahrávku a uvidíš sám…


Kdo tedy připravuje bicí a jak?

Také už jsem to říkal výše…Bicí programuji já…ostatní zvuky potom Martin. A jak? To vážně nevím, jak bych ti takhle vysvětlil…Prostě normálně :)


Vaše kapela je jedna z mých nejoblíbenějších na české scéně, viděl jsem vás hrát už mnohokrát, ale jednu věc jsem se stále ještě nedozvěděl – kde se vzalo jméno Oblomov a co znamená?

O ho hooo…Trošku silná slova, ale i tak dík! :)
Oblomov je hrdina stejnojmenného románu ruského spisovatele Gončarova…Vyznačoval se hlavně svou leností!!!
Ke jménu jsme přišli náhodou…plácnul to náš kamarád v hospodě…Nám se to líbilo, neb je to originální, i když trochu netypické pro kapelu našeho ražení…


Jak probíhá skládání textů a hudby?

To je různé…Většinou s Pavlem vymyslíme kostru skladby na kytary, pak se dotvoří bicí a následně zvuky. Pak už jen zkoušíme a pilujeme.
Texty si píši sám na hotovou skladbu. Témata jsou opravdu různá…Ostatně vše si můžeš prostudovat na našich stránkách…


Dodnes máte na kontě dvě cd. Popiš mi je trochu (kdy vyšla, kolik mají stop, popis stylu, jak a kde jste je natáčeli, kdo je distribuuje, kolik se jich přibližně prodalo, apod.).

The Final Destination bylo natočené na podzim 2001 v pražských studií jazzové sekce. Byl to takový první pokus a studio velice amatérské a podle toho to taky vypadá! Výkony také žádný zázrak, ale jak už jsem říkal, asi jsme si tím projít museli. Navíc to byl náš první kontakt s UG ziny a podobně, což je pro fungování kapely také nesmírně důležité.
CD jsme posílali hlavně do časopisů…recenze se objevily všude možně. Co se týká prodeje, tak to bylo opravdu minimum.
Wishing the Renaissance bylo původně rozesíláno také jako demo, až když došlo k jeho vydání, bylo distribuováno jako EP také různým distrům a firmičkám. CD už působí mnohem důvěryhodněji! Zvuk s Hostivaře byl také více méně povedený a navíc se podařilo dát dohromady 3 dobré skladby. Opět jsme se dostali do většího podvědomí posluchačů a více koncertovali. Recenze byly také slušné, takže jsme byli spokojeni.
O prodaných kusech toho moc nevím, ale odhadoval bych to maximálně na pár desítek kusů


Jak jsi s nimi spokojen s odstupem času? Myslím se stylem, instrumentální kvalitou a se zvukem.

První nahrávku nelze brát příliš vážně! Wishing… se mi celkem zamlouvá i dnes, i když věřím, že příště to bude ještě o mnoho lepší!!!


V zimě se chystáte natáčet další cd. Kdy se na něj můžeme těšit? Kolik bude mít stop? Bude na něm patrný nějaký stylový posun?

Pokud budou peníze a domluvíme se s firmou, bude CD k dispozici zjara! Ale zatím je to ve hvězdách.
Plánujeme tak 7 skladeb! Posun bude určitě patrný…myslím, že CD vzhledem k použití automatu bude znít mnohem agresivněji. O použití programovaných zvuků jsem už mluvil…


Jaké používáte nástroje a vybavení?

Kytary Jackson, B.C. Rich a Shark. Komba Marshall a bubeník Boss/Roland. Jinak to teda moc neřešíme…


Jakou posloucháš muziku (styl a kapely)?

To je celkem různý…z větší části je to metal, ale nebráním se ničemu…Spíš ti asi řeknu co jsem poslouchal v poslední době…
Hodně Gorgoroth…zejména starší alba (Antichrist, Under The Sign Of Hell)…
Dimension Zero – Silent Night Fever….velice zajímavá kapelka, doporučuji hlavně těm kteří jsou trochu zklamáni ze směřování In Flames…
Dark Tranquillity – Exposures…moje oblíbená kapela, takže i vejškrabky - navíc takhle kvalitní - můžu!!
Amon Amarth – Fate Of Norns…kapelu mám rád, ale poslední deska mě nějak zklamala…
While Heaven Wept…to je americká skupina, kterou mi půjčil kamarád a fakt mi to baví, i když jinak nějak americkou hudbu nemusim…kdyby hráli Startovarius doom metal, tak by to vypadalo asi takhle…
Pak jsem také hodně poslouchal Dissection – Storm Of The Light´s Bane…
Dále pak Fintroll, Anathemu, My Dying Bride….Je toho fakt moc…


Jaké jsou vaše další plány do budoucna? Co bys rád na vaší kapele změnil?

Vše jsem už naznačil…Hlavní je nahrát kvalitní materiál!!! Jinak bych nic neměnil! Možná by mohlo být více koncertů…takže kdyby někdo měl zájem… J Snad by taky bodlo dostat se na pár letních festivalů…


Děkuji za rozhovor a těším se na nové cd a na spoustu dalších koncertů.

Aleister             


www.oblomov.cz


Vydáno: 01.05.2005
Přečteno: 5295x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08853 sekund.