MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku HELLOWEEN - Battle´s Won / JACK THE FROST - Fool To Be Cool


- GNT

htaedas: souhlas, taková byla doba, to vzepětí se už nikdy neopakovalo, tehdy se do speedu řadilo i ledacos z budoucího trashe. Některé kapely udělaly jedno dvě alba powerspeedová a pak už tápaly, hledaly ... až nakonec ztratily posluchače a skončily, buď navždy nebo na delší dobu.

9. 06. 2015 13:55

to GNT - htaedas

Co se týká ranných alb s dostatečným počtem speedovek, tak ze známých kapel se tam určitě dají např. zařadit první tři alba Blind Guardian, první Scanner, nemluvě o debut EP Helloween a následně Jericho.

9. 06. 2015 13:12

- GNT

Gepa: ono je dobrý se k jakýmukoli uměleckému počinu vrátit po čase, třeba po letech, a pokud mě to stále něčím oslovuje, teprve potom mohu vyslovit konečný soud o hodnotě toho či onoho díla. Kolik klasických uznávaných alb bylo ve své době odsouzeno! Diskografie Helloweenů vyvolává vášně už jen svou existencí. Já obvykle "nemusím" desky, na která tady hodně lidí přísahá, společné jim je to, že jsou "trochu jiná", tzn. že vybočují z běžného stylu skupiny. Ale je jen jediné album, které jsem si opravdu neoblíbil a tím je Better Than Raw, čtyři utahané progresivní skladby za sebou (a od Hells) prostě nedám.

9. 06. 2015 12:29

Nové věci - Gepa

A zrovna se chytnu toho 'mimo soutěž'. No já nevím. My God-Given Right startuje v prodejnosti v ČR na výborném 3. místě. Proč by to lidi kupovali, když by chtěli jen Keepery? A k té negativní kritice .. právě u Helloweenu jsem na to zvyklý a dělám si sám názor. Na ty negativní kritiky mě vždy napadne: Psi štěkají, karavana jde dál.

9. 06. 2015 12:12

- GNT

Gepa: zatím si nemohu v klidu z nových Hells nic poslechnout. Co jsem slyšel mi přišlo buď speedové nebo někde na hranici mezi svižností a speedem. Pochopitelně to nic nevypovídá o kvalitě samotných písní. Obecně se na nové album spíše nadává, ale to se opakuje skoro u každéno nového počinu délesloužící skupiny. Trochu mimo soutěž, osobně trochu obdivuji ty padesátníky (jsa sám v podobné věkové kategorii) a starší, že se jim chce ještě harcovat světem, hrát furt ty samé letité hity, a vymýšlet nekonečné variace na své prvotní nahrávky (v podstatě to tak je, i když se kolikrát sami hudebníci zaklínají, že chtějí dělat něco jiného, odlišného atp. ... jak už jsem tu psal, rukopis nikdo nezmění).

9. 06. 2015 10:41

- GNT

Mike: první speedmetalový skladby se dají najít už kolem r. 1970 (např. titulní skladba alba Fireball od D. Purple), pak snad i něco od Judasů atp. ale stále šlo jen o jakési "úlety", výjimky z pravidla, zrod "žánru" lze datovat někde kolem r. 1985. Dragonforce trochu zrychlili (jen bubeník nebo člověk, který je hudebně vzdělán, dokáže vyjádřit hranici rychlosti, kdy už lze hovořit o speedu, většina lidí to vnímá pocitově, já taky) a narvali na alba téměř samé speedové skladby, to před nimi nikdo ještě neudělal (alespoň já o tom nevím, přiznávám, že oproti jiným nemám velký hudební přehled, neznám každou kapelu "okresní úrovně"), zároveň ovšem tento přístup ani nikdo nenásledoval (znalci by určitě uvedli nějaké skupiny anebo alespoň alba, vždy ale s dodatkem, že se to nedá poslouchat - tohle bych ale ponechal vkusu každého jednotlivce). Dvojšlapka je důležitá, ale sama o sobě speed nedělá, speed dělá tempo, který bubeník tluče paličkama, je spousta nahrávek s kulometnými kopákami, avšak celková rychlost je sotva střední.

9. 06. 2015 10:30

to GNT - Gepa

Asi nejsem tak úplně schopný rozlišit, které tempo spadá do speedu a které ne - ostatně to píšeš sám. Obecně mi tato deska přijde poměrně ve svižných tempech - první tři, obecně tady mile překvapil Weiki (Battles Won, Creatures in Heaven, Claws) - všechno rychlé hezké věci. Začátek Creatures in Heaven mi trochu připomíná Oldfielda :-) - ale to už asi úplně blbnu. Dál bych už jen opakoval, co jsem psal.

8. 06. 2015 13:26

- Mike

Nejde o ironii. Když vezmu v potaz tvůj názor, první speedmetalová deska by tak asi mohla být až Valley Of The Damned of Dragonforce :) Chci jen říct, že minimum kapel hraje dvojšlapku v rychlým tempu od začátku do konce. Po čase to tempo začne polsuchače nudit, proto je dobrý zařadit v rámci skladby i alba nějakou změnu. Neexistuje definice toho, jestli je to tak špatně nebo dobře. Ale pokud nechceš posluchače nudit, je potřeba, aby desky a skladby samy o sobě byly pestrý a zajímavý.

8. 06. 2015 13:09

- GNT

Mike: World of War je speedová jen částečně a nemá sekanou jen sloku, nýbrž i bridge. Podobně je na tom i druhá Gerstnerova "speedovka" na Straight - a podle mě to tak nemá být, ale to je jen můj názor. Paint a New World je speedová věc, jedna ze tří na Gamgling ... "Ryzí speed metal prakticky neexistuje ... ", nač ta ironie v Tvém komentu, neboť je to zcela objektivně pravda, akorát nevím, co je to ryzí, definice melody speed metalu neexistuje, základním poznávacím znakem je rychlost bicích, od toho se všechno odvíjí. Podle mého však power skupiny i většina posluchačů na nějaký speed kálí, je jim jedno, jestli na desce budou mít nějaké skladby tohoto typu, ale taky se tomu většinou ani nijak nebrání, výsledkem je minimum písní tohoto stylu. Pár recenzentů trochu lamentuje, že více rychlosti by neuškodilo, a já se tento stav snažím trochu zdokumentovat, popsat a snad i pochopit - a myslím, že nejsem se svými tvrzeními daleko od pravdy.

8. 06. 2015 12:44

- GNT

Gepa: asi jsem blbě poslouchal, ale myslím, že Battle´s Won je speedová skladba, bez nějakých větších úletů jinam (pokud vůbec). Ale mohu se mýlit, slyšel jsem to jen jednou.

8. 06. 2015 12:28

- Gepa

K těm textům - je to tak. Já nemám texty na 7 Sinners a Straight Out... ale já je tam chci! V době, kdy vydavatelství bojují proti stahování, mi texty v bookletu přijdou jako samozřejmost. Obzvláště když si člověk kupuje tzv. deluxe eidtion s bonusy. Na My God-Given Right nejsou texty u bonusů - ale ty obvykle nebývají (i u jiných kapel). K těm tempům. Mám rád rychlé písničky, ale bubeník by neměl být degradovaný na strohý tempomat. Helloweeni měli vždy zajímavě aranžované bicí - viz. keeperovské Eagle Fly Free - tady na poslední desce se mi Daniho part líbí třeba v Claws. Vyložená speed skladba na albu není, ale celkově bych řekl, že je tu je rychlejších skladeb dost. Na MDGR bych asi vypíchnul kytarové mezihry, sóla a tp. Jsou tu výrazně melodické linky i pro kytary, nejen tak proto, že se to tam hodí, tak tam něco zasolujeme. Vyloženě si vyhráli i s melodií nezpívaných pasáží.

8. 06. 2015 7:50

7 sinners texty - htaedas

Na japan verzi bookletu texty jsou, proč ne v ostatních verzí nevím. Jinak texty např. zde http://www.metal-archives.com/albums/Helloween/7_Sinners/284698.

5. 06. 2015 21:40

- Mike

Je pravda, že na této desce mě osobně chybí nějaká opravdu rychlá skladba stylu např. World Of War nebo Paint a New World. Na druhou stranu, debaty o tom, že ryzí speed metal prakticky neexistuje už jsme tu párkrát vedli :) Třeba zrovna World Of War je nářez i práve skrz tu tvrdou sekanou sloku. Tak to má podle mě vypadat. Jinak, co se týče zvuku, tak oproti minulým deskám tentokrát velké zlepšení.

5. 06. 2015 16:12

- GNT

Gepa: "Kdysi jsem někde s někým diskutoval a tomu zase vadilo, že tzv. speedují jen segmentově - že není celá skladba v jednom tempu." Abych to upřesnil - nevadilo mi ani tak, že není skladba v jednom tempu, vadilo mi především, že ty nespeedový plochy jsou poměrné dlouhé (často i řádově minuty) a že v songu, který kritici i "lid obecný" označili za "šinkanzen" je speedu asi tak 1/3 z celkové doby dané kompozice (obě Gerstnerovy skladby ze Straight např.). Weikathova píseň Years (považuji ji za nejlepší z alba a jakýsi vzorek toho, co bych chtěl od Helloweenů slyšet nejčastěji) není také celá speedová, ale ty nespeedový kousky trvají jen několik sekund, čímž se vyznění skladby nemění. Tolik na vysvětlenou.

5. 06. 2015 13:31

- Dustter

No jsem hlavně zvědavý na recenzi :D SOOH byl zde moc přechválen si myslím, místo na 9/10 bych to album viděl tak na 7/10 právě kvůli tomu ozvučení, ale ten potenciál v těch skladbách furt byl, člověk si našel svoje, v MGGR už není ani to a stává se to jen přesným průměrem, neurazí, ale ani nějak extra nenadchne. Takže jsem zvědav, co na to někdo z redakce MF. :)

5. 06. 2015 13:30

- Mike

Gepa: já teda na Straight Out Of Hell v bookletu texty mám, ten problém byl na 7 Sinners. Jinak za mě ta deska s více poslechy roste a už dokážu říct, že je dobrá, i když mě mrzí, že rezignovali na ten modernější přístup. Ve srovnávní s předchozími třemi alby je to trochu přešlápnutí, přesto je tam spousta dobrých nápadů, který budou fungovat i naživo.

5. 06. 2015 12:07

- Gepa

to Duster To jmenuješ právě písničky, které se mi líbí tak, jak jsou. Kdysi jsem někde s někým diskutoval a tomu zase vadilo, že tzv. speedují jen segmentově - že není celá skladba v jednom tempu. Mně se líbí obojí přístup. Heroes se mi z celé placky líbí nejvíc: kytarový rif, melodie i hulákací refrén. A není to tak, že nemám rád Helloween s Kiskem. To zase ne, tak to není. K albu ještě tolik, že 3D obal je zajímavý, ale raději bych, kdyby tam namísto něj byly všechny bonusy, i když tam daly z bonusů to nej. Booklet je hezký - pumpkin army ala star wars :-)) A konečně tam zase jsou texty, ne jako na minulém albu, kde i na webu je u textů celé roky "comming soon".Ty jejich komicsové výzdoby se mi též líbí. Hezký obal.

5. 06. 2015 7:21

- Dustter

Franto, a to je to, co mám rád právě zas víc na Andim, tu univerzálnost. Ale s frází "Poslední deska je však pro mě krutý omyl." se bohužel ztotožňuji...

4. 06. 2015 23:42

- František Šafr

Já mám rád Helloween jak s Kiskem, tak Derisem. Michael Kiske je pro mě favoritem mezi zpěváky, ale upozorňuji, že v posledních letech na koncertech ty střední a nižší polohy neuvěřitelně fláká a zní skoro až falešně (mrkněte na nějaké songy na Youtube, kde zrovna nezpívá ve výškách). Mrzí mě, že na sobě více nepracuje. Naproti němu je Andi Deris takový univerzál. :) Udělá chraplák, jekot, něžnou pasáž atd. Jeho projev se mi líbí a na koncertech si ho užívám. Alba Pink Bubbles... a Chameleon mám rád. Hlavně první jmenovanou. Alba s Andim taktéž. Poslední deska je však pro mě krutý omyl. PS: Unisonic mám rád. Na ty mi nesahejte! :D

4. 06. 2015 19:26

- Dustter

Proti Derisovi nemám nic, mě na MGGR prostě štve ten celkově nevyužitý potenciál. Třeba Heroes, to je neskutečná vatovka, začne to epickým riffem a potom ty další pasáže jsou takové "nicotné" a to platí i dál, Battle's Won to samé, My God Given Right tam je problém třeba zas, že žádné překvapivé momenty se nekonají jak se u SOOH konaly třeba v Nabataee, což je mimochodem podle mě jeden z nejlepších výtvorů v době Derise, nebo třeba Creatures Of Heaven, ačkoliv nezní tak hrozně, tak opět jen průměrně a zas naopak tam mi přišlo, že se to zbytečně natáhlo...takže tam problém není Andi, ale zpracování alba jako celku. A mělo by se též zapracovat na ozvučení, od 7 Sinners mi to ozvučení přijde strašně umělkované a "hluboké", hlavně ty bicí...

4. 06. 2015 17:36

1 2 3 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08802 sekund.