RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - 7 Sinners

Opravdu nekonečné bylo čekání na novinku této kultovní kapely! Nedávno vyšlé výroční album samozřejmě nemohlo ukojit lačnou žízeň po pravé dýňové šťávě, naprosto nemetalovým obsahem naopak netrpělivé čekání ještě umocnilo. Zároveň bylo důležité správně rozšifrovat různá marketingová lákadla, která hlásala hudební návrat až k samotnému debutu „Walls Of Jericho“. To už z logiky věci prostě možné není, a to nejen proto, že zásadním stavitelem tehdejší nálady byl půvabně jalový zpěv Kaie Hansena. Jako první žhavá předzvěst nového alba byla do světa vypuštěna klipovka „Are You Metal?“, která toho ovšem moc nenapověděla, každopádně alespoň rozptýlila obavy, že by se HELLOWEEN na (středně) stará kolena vydali cestou GAMMA RAY a snížili se k senilně otřesné písni, jakou byla „To The Metal“ z jejich stejnojmenné řadovky. Skladba „Are You Metal?“ je naopak plná výbušné energie, která je díky správně stupňované dynamice naprosto uvěřitelná a nepůsobí tedy směšným dojmem (možná jen úplně malinko).

A pak je tu zvuk. Jeho modernou prosycená (a lehce odlidštěná) houževnatost za sebou nechává všechny dohady o pohybu dozadu a jasně dokazuje, že HELLOWEEN prostě chce jít v tomhle ohledu s dobou. Hudba samotná tímto směrem kráčí o poznání rozvážněji, její esenciální základ zůstává pořád ukotven v tom nejmelodičtějším power metalovém betonu a nebýt onoho počítačově vytuněného soundu, byla by tato zakořeněnost o poznání slyšitelnější. Weikathovci to ale udělali mazaně a tak deska „7 Sinners“ musí ve výsledku nadchnout většinu fanoušků, ať už konzervativců nebo vývojových liberálů.

Do kompozičního procesu se jako vždy zapojily čtyři autorské hlavy, které opět dokázaly nasát jednotnou tvůrčí atmosféru a deska tak působí sevřeně jako blázen jedoucí do Chocholouškovy ordinace. Z hitového úhlu pohledu se tak žádná skladba nedá označit jako jednoznačně vyčnívající, na druhou stranu můžeme "vyzdvihnout" nejslabší kousek, kterým se stal hned úvodní zásek „Where The Sinners Go“. Ten je ve svém opakujícím se houpavém rytmu hodně nezajímavý a situaci nezachraňuje ani rádoby filozofický text snažící se sdělit, že není vůbec nutné vědět, kam po smrti přijde duše hříšnikova. Tato píseň jde ale jako první v pořadí, a tak ji můžeme brát jen jako nepovedené intro k tomu, co bude následovat, protože to už je o poznání zdařilejší matroš!

O „Are You Metal?“ řeč byla, případné pochyby o lyrickém patetismu pak definitivně rozpráší série vtipných miniklipů, které kapela na toto téma natočila a dokázala, že je to všechno jenom jedna veliká hra, jejíž vážnost závisí pouze na úhlu pohledu. Textem songu „Who Is Mr. Madman?“ se smysl pro humor ještě více podtrhne. Jeho děj totiž pojednává o „Perfektním džentlmenovi“, se kterým jsme už měli tu čest na albu „Master Of The Rings“. Jenže on nám za těch 16 let poněkud zdekadentněl, začal si užívat chlast, děvky a navíc se vůbec netají tím, že ho tahle existenciální mimóza náramně baví.

Co ovšem baví mě, je refrén této písně. Jeden z mnoha na této desce, který vám uvízne v paměti jako první sex s tím, že tahle mentální opakovačka bude zbavena veškeré trapnosti a ostychu. Podobně zpěvné ústřední motivy nás pak čekají ve „World Of Fantasy“, „If A Mountain Could Talk“, „The Stage, The Fool, The Sinner“ nebo „My Sacrifice“. Nutno ovšem dodat, že to, co se povedlo v refrénech či bridgech, poněkud vyšumělo ve slokových linkách, které až na pár výjimek vyznívají nezajímavě a nudně.

Deska „7 Sinners“ nepostrádá typické „happy, happy“ skotačení, stejně jako temnější nálady vracející nás až k bytostné tíži slyšitelné v titulní písni alba „The Time Of The Oath“. První kategorii určitě zastupuje dvojice písní Markuse Grosskopfa („World Of Fantasy“ a „If A Mountain Could Talk“ s poněkud kolidujícím, greenpeacovsky zadumaným textem), který v podstatě převzal Weikathovu roli a stal se největším konzervativcem kapely, kdežto její lídr se naopak přizpůsobil o něco modernějšímu tvůrčímu procesu (speed na desce uslyšíme pouze fragmentově) a své haló prvky už do hudby nevkládá tak sluchatě. Tuto tezi pak ještě potvrzuje bonusová skladba "I'm Free" s nejklišovitěji myslitelným (avšak nádherným) "Weikiho" sólem, až na to, že skladatelem je opět Markus.

Nejrozmanitějším autorem se ovšem zase stal Andi Deris, bohužel i v těch negativních nuancích, neboť zmíněná úvodní skladba pochází právě z jeho pera. Stejně tak ovšem „Are You Metal?“, vokálně mnohovrstevnatá „Long Live The King“ (věnovaná Diovi), gotickým pianinem nadnášená „The Smile Of The Sun“ a především závěrečná „Far In The Future“. Ta umně shrnuje všechny aspekty předešlého materiálu a svým strukturálně promakaným progresem si nezadá ani s tak úchvatnou skladbou, jakou je „The King For A 1000 Years“ z třetího díla Keeperů.

Čekání na tuhle desku se prostě vyplatilo. „7 Sinners“ opět zastihuje HELLOWEEN v dospělé skladatelské formě, která ovšem nepopírá své mladistvé kořeny a melodie pumpuje všude tam, kde je to jen trochu vhodné. Svoji kvalitou navazuje na dvě předešlé (regulérní) řadovky a dokazuje celému power metalovému světu, že kapela, která tento styl vymyslela, stojí i po pětadvaceti letech v jeho nejpřednější linii. Opravdu obdivuhodné, nemyslíte?

Petr Štěpnička             

Vskutku neuvěřitelné, že kapela s tak ustáleným a rozpoznatelným rukopisem, jako jsou Helloween, se po takové době stále dokáže v rámci svého stylu někam posouvat. Už jen za to mají můj obdiv. Nová deska je spíše logickým pokračování vytyčené cesty, než jakýmkoli návratem kamkoli. Ale to je jedno, protože současná tvář kapele neskutečně sedí.
O skvělé skladby není nouze – skladatelsky u mě vede Markus díky neskutečně chytlavé „World Of Fantasy“ plné pozitivismu a „If A Mountain Could Talk“, která je prošpikovaná jeho typickým rukopisem. Příjemně mě překvapil Weiki, který se probral z někdejší skladetelské strnulosti a vybalil takové poklady, jako je „Raise The Noise“ (existuje někdo, kdo si u téhle skladby nevybaví Jethro Tull?) a blýsknul se i Deris (mám na mysli skladatelsky, s tím hlasem už to prostě jiné nebude a v rámci jeho omezeného rejstříku to minimálně z desky zní vcelku slušně). Hodně se mi líbí „Who Is Mr. Madman?“ s vtipným odkazem na minulost (melodii z „Perfect Gentleman“ tam pánové zakomponovali vskutku brilantně).
Abych to zkrátila – z alba bych vyhodila dvě skladby: „You Stupid Mankind“ a „My Sacrifice“, protože to je přesně ta tvář dýní, co mě těžce nebaví. A minimálně jednu z nich bych nahradila příjemnou singlovkou „I´m Free“, která se na album nevešla. Celkově se ale Helloween podařilo něco, co už jsem od nich vlastně ani nečekala – natočit album, které se prostě líbí obecně – zapadá do vývoje kapely a nezklame ani většinu skalních příznivců. A nebojím se tvrdit, že možná i přitáhne nějaké nové. Tak se mi zdá, že Helloween už delší dobu systematicky těžce zbrojí na to, aby uloupili zpět melodický trůn.

Ray 9/10

www.helloween.org

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Where The Sinners Go
2. Are You Metal?
3. Who Is Mr. Madman?
4. Raise The Noise
5. World Of Fantasy
6. Long Live The King
7. The Smile Of The Sun
8. You Stupid Mankind
9. If A Mountain Could Talk
10. The Sage, The Fool, The Sinner
11. My Sacrifice
12. Not Yet Today
13. Far In The Future

Sestava:
Andi Deris - zpěv
Michael Weikath - kytara
Markus Grosskopf - baskytara
Sascha Gerstner - kytara
Dani Löble - bicí

Žánr: melodický power/speed metal
Rok vydání: 2010
Čas: 01:00:44
Produkce: Charlie Bauerfeind
Label: SPV
Země: Německo

Diskografie:
1985 - Walls Of Jericho
1987 - Keeper Of The Seven Keys Part I.
1988 - Keeper Of The Seven Keys Part II.
1991 - Pink Bubbles Go Ape
1993 - Chameleon
1994 - Master Of The Rings
1996 - The Time Of The Oath
1998 - Better Than Raw
2000 - The Dark Ride
2003 - Rabbit Don't Come Easy
2005 - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
2007 - Gambling With The Devil
2010 - 7 Sinners

Související články:
HELLOWEEN - Walls Of Jericho
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part I.
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part II.
HELLOWEEN - Pink Bubbles Go Ape
HELLOWEEN - Chameleon
HELLOWEEN - Master Of The Rings
HELLOWEEN - The Time Of The Oath
HELLOWEEN - Better Than Raw
HELLOWEEN - The Dark Ride
HELLOWEEN - Rabbit Don't Come Easy
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
HELLOWEEN - Gambling With The Devil
HELLOWEEN - Unarmed - Best Of 25th Anniversary


Vydáno: 05.11.2010
Přečteno: 9550x




počet příspěvků: 114

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
novinka...28. 01. 2013 8:47 Bublina
EP HELLOWEEN24. Rijna vyjde...25. 09. 2012 23:06 vn
Musim rict, ze...19. 06. 2012 22:44 Crust
Honda: Jen počkej,...8. 01. 2012 21:00 Tassadar
To sa nedá...8. 01. 2012 16:47 Soichiro Honda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09948 sekund.