ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POSTCARDS FROM ARKHAM - ÆØN5

Je radost psát o tak zajímavém počinu, jaký se povedl havířovským Postcards From Arkham. Málokdy se totiž podaří vytvořit dílo, které je krásně komplexní, jak po hudební, textové, tak i výtvarné stránce. „Aeon5“ je druhé album této kapely, jejíž hlavní postavou, tvůrcem a skladatelem je Marek „Frodys“ Pytlík. Frodys dokonce nahrál všechny nástroje a postaral se o grafiku alba. A to je právě to první, co na desce zaujme - obal a následně i booklet. Ten je skutečně nádherně zpracován. Kresbami vydatně přispěla Lenka Machová (zpěvačka Ador Dorath) a je se na co dívat, navíc si zde můžete prostudovat, o čem celé dílo je, protože texty jsou zde rovnou přeloženy do češtiny..

Název kapely napovídá, že se tematicky točí kolem odkazu hororového spisovatele H.P. Lovecrafta, spíše si však vypůjčuje jeho svět a vkládá do něj vlastní myšlenky. Stejně jako hudba jsou texty velice obrazotvorné a vyloženě nabádají k zapojení fantazie. Hudebně se Postcards Form Arkham v základu točí kolem post-rocku či post-metalu, já zmíním i shoegaze nebo progresivní rock. Hned první „Imagination Filled Ballon“ vás uvede do snového světa, kde vládnou „Prastaří“ a kde je téměř vše možné. Výrazné kytarové plochy doplňují klávesy a klidné momenty se střídají s těmi výbušnějšími. Závěr skladby je pak tvrdě metalový. Atmosféra by se dala krájet a i když jsou Postcards Form Arkham především příjemně odpočinkoví, nezapomínají na hororovou náladu. Atmosféra je vůbec tou hlavní devizou díla a hodně k tomu dopomáhá i hlas Ivoše Doseděla (další zástupce Ador Dorath). Ten však nezpívá, nýbrž šeptá, vypráví, přednáší. Jen někdy, v těch nejtvrdších či nejvýraznějších momentech, se přiblíží black metalovému projevu jako ve své domovské kapele. Právě nezvyklé vokální pojetí desky nemusí sedět každému, já si zpočátku musel na recitace zvyknout. Nutno však zdůraznit, že Ivošův projev je velice pestrý a posluchačsky zajímavý.

Písně na albu by se daly rozdělit do dvou skupin. Vyloženě post-rockové jemné a odpočinkové, a ty tvrdší, kde probleskuje metal a mají i temnější atmosféru. V jemných momentech mi Postcards Form Arkham často připomenou shoegaze kouzelníky Alcest. Důležité je také říct, že „Aeon5“ není pro každého a jde silně o náladovou desku, Pokud očekáváte přímočarou metalovou smršť, jste tu špatně. Přesto například „Aeon Echoes“ nebo „One World Is Not Enough“ můžou uspokojit touhu po něčem tvrdším. Zde se dostane i na blackmetalový vokál a hutné riffy. Především první jmenovaná, ke které Postcards natočili i klip, perfektně dokreslující atmosféru celého díla, je naprosto kouzelná a je v ní spousta nápadů. Další skladbou, která se vymyká je francouzská „Le Pays Des Merveilles“ ve které uslyšíte Lenku Machovou. Píseň jen za doprovodu klavíru zní tajemně a Lenčin přednes tancuje v mysli posluchače. A francouzština je prostě sexy.

Postcards From Arkham přišli s deskou, která se příjemně poslouchá a přitom navozuje tajemnou atmosféru. Osm skladeb uběhne strašně rychle, celková stopáž je jen lehce nad půl hodiny, což je však v rámci žánru rozumná délka. Přesto Postcards From Arkham stihnou vyprávět zajímavé příběhy a naplno rozvinout svůj hudební potencionál. Jak jsem napsal již v úvodu, „Aeon5“ je komplexní dílo a nabídne vám skvělý posluchačský zážitek. Doporučuje devět z deseti Prastarých. (A ten desátý je hluchý).

Tomáš Marton             


www.postcardsfromarkham.wz.cz

YouTube ukázka - Aeon Echoes

Seznam skladeb:
1. Imagination Filled Ballons
2. Aeon Echoes
3. Thousand Years For Us
4. Overthrown
5. Elevate
6. Le Pays Des Merveilles
7. Woods Of Liberation
8. One World Is Not Enough

Sestava:
Marek "Frodys" Pytlík - všechny nástroje, texty a grafická úprava desky
Ivoš Doseděl - recitace, přednes, blackový vokál
Lenka Machová - vokály v "Le Pays Des Merveilles", ilustrace
Libor Kukula - skvělý zvuk, produkce

Rok vydání: 2015
Čas: 34:46
Země: Česká Republika
Žánr: Post-rock/metal, progresivní rock

Diskografie:
2012 - Oceanize
2015 - ÆØN5

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.10.2015
Přečteno: 3712x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pan Kukula se jeví...15. 10. 2015 16:29 produkce a zvuk


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09438 sekund.