25.08.2019
TRICK OR TREAT
Italští power metalisté pokračují v měsíčním ..více

24.08.2019
SONATA ARCTICA
Nový kotouč "Talviyö" vyjde již za 14 dní. více

24.08.2019
METALITE
Moderně melodic-metalová parta ze Švédska nachystala na ..více

24.08.2019
INSOMNIUM
Finská melodeathová formace vydá 4. října novinku ..více

24.08.2019
REXORIA
První singl, kterým švédští melodici uvádějí ..více

23.08.2019
EDENBRIDGE
Ještě dva měsíce zbývají do vydání nového alba ..více






Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu
Pro mě byla Majestic poslední deska, která se m ..

Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu
Když jsem poprvé slyšel na mém prvním přehr ..

Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu
Sigh No More? Tam byli naopak velmi zajímaví a n ..

Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu
Albem Majestic ztratili svojí tvář? To už spí ..

Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu
Přidávám se a také děkuji. Sice trochu krátk ..

Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu
Franto , díky moc za rozhovor !! Ani ve sparku ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Že vás ty kecy furt baví... Magnetic a Hard se ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Podle mě to jsou neuvěřitelní šumaři, ale ma ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
O deskách bych tu nerad mluvil. Ale prostě All n ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
...je bohužel už více jak 20 let autorsky mrtv ..




Za poslední měsíc:
MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, čtvrtek (11.7.) a pátek (12.7.)
1285x

SABATON - The Great War
1281x

MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, sobota (13.7.) a neděle (14.7.)
1217x

SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
1157x

ARAKAIN - předvoj
1101x

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
1040x



31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.

04.09.2019
GOSPEL OF THE FUTURE + MOBIUS..
Olomouc (SF Mini), začátek od:20:00, vstupné:

02.10.2019
PROTECTOR (Ger/Swe), DENET (Ova)..
Barrák Music Club, Ostrava, začátek od:19:00, vstupné: 250/300



článků celkem: 7099
recenzí: 5798
reportů: 562
rozhovorů: 376













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


CRYSTAL BALL - Déjà-Voodoo

Proběhnete-li archivy švýcarských melodiků Crystal Ball, zjistíte, že s heavíkářem Udem Dirkschneiderem a jeho kapelou U.D.O. rajzovali po Evropě naposledy někdy před dvanácti lety. To, že bývalý Udův parťák Stefan Kaufmann se s nimi pravidelně potkává při tvorbě nových alb, to už je pomalu zavedená tradice. Letos Stefan nejen mixoval, produkoval a masteroval, ale i přidal kytarové sólo a nějaké vokály. Ale že by měl ještě pořád v krvi tolik ingrediencí ze svého působení v U.D.O., aby jimi dokázal prosytit slušnou porci skladeb z aktuálně vydaného alba „Deja-Voodoo“?

Ona to možná není až tak překvapivá cesta. S příchodem pěvce Stevena Megeneyho před čtyřmi lety Crystal Ball začali hutnět, syrovět a houstnout. On k tomu i jeho zemitější vokál (v porovnání s předchůdcem Markem Sweeneym) v podstatě vybízel. No a na aktuálním albu „Deja-Voodoo“ se směrem k Udově území Crystal Ball posunuli nejblíž. Což v praxi znamená, že najít spojnice mezi starší tvorbou a současností samozřejmě sice lze, ale ta úderná melodika a zemitá přímočarost pomalu vytlačuje vzdušnost a refrénovou zpěvnou lehkost, i když určitý hudební optimismus (ze kterého kluci uhnou snad jen ve vláčné bonusovce „Fool`s Paradise“ a v obou baladách) tvorbu Crystal Ball rozhodně neopouští. Ke cti kapely nutno uznat, že ten posun nezní nijak násilně nebo nepřirozeně, jen se možná příznivci, které kapela nabrala během Sweeneyho éry, budou muset skrz fúzi hard rocku a heavy metalu na „Deja-Voodoo“ prokousávat o něco houževnatěji.

Byť třeba v úvodní titulní skladbě to půjde velice snadno. Už tady je sice cítit výrazná pochodově strohá rytmika (k atmosféře skladby přispívá i jedovatě pichlavý klávesový motiv), nicméně chytlavě zpěvný refrén s vtipnou slovní přesmyčkou skladbu dokáže hodně odlehčit. To následující „Director`s Cut“ už těží daleko víc z hrubých riffů, sytě dynamické rytmiky, hrozičsky skandovatelného refrénu a lehkoprstého kytarového sóla. V přelévání těchto dvou výrazů se odehrává prakticky téměř celý zbytek alba (přičemž pokud bych měl vybrat vhodného kandidáta na reprezentativní singl, vsadil bych bez váhání na adrenalinovou „Never A Guarantee“, krásně spojující melodiku a agresivitu), výjimku tvoří jen dva momenty, kdy Crystal Ball zvolní do baladického tempa. „Home Again“ i „To Be With You Once More“ si hodně berou z udo-nálad a vsází (zejména prvně jmenovaná) na příjemnou cajdákovost bez banalit.

Nezáleží na tom, zda tu poměrně silnou čáru, kterou za svojí kariérou udělali Crystal Ball někdy kolem konce první dekády tohoto století, zapříčinily personální škatulata nebo změna hudebního cítění autorů. Podstatné je, že na v pořadí již devátém albu to kapele stále velice dobře šlape.

Savapip             


www.crystal-ball.ch

YouTube ukázka - Déjà-Voodoo

Seznam skladeb:
1. Déjà-Voodoo
2. Director`s Cut
3. Suspended
4. Never a Guarantee
5. Reaching Out
6. Home Again
7. To Freedom and Progress
8. Time and Tide
9. Without a Net
10. Full Disclosure
11. Fool`s Paradise
12. Dr. Hell No
13. To Be with You Once More

Sestava:
Steven Mageney - zpěv
Scott Leach - kytara
Tony Castell - kytara
Cris „Iron“ Stone - baskytara
Marcel Sardella - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 47:00
Label: Massacre Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
1999 – In The Beginning
2000 – Hard Impact
2002 – Virtual Empire
2003 – Hellvetia
2005 – Time Walker
2007 – Secrets
2013 – Dawnbreaker
2015 - Liferider
2016 – Déjà-Voodoo

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.09.2016
Přečteno: 1722x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15621 sekund.