RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRYSTAL BALL - Déjà-Voodoo

Proběhnete-li archivy švýcarských melodiků Crystal Ball, zjistíte, že s heavíkářem Udem Dirkschneiderem a jeho kapelou U.D.O. rajzovali po Evropě naposledy někdy před dvanácti lety. To, že bývalý Udův parťák Stefan Kaufmann se s nimi pravidelně potkává při tvorbě nových alb, to už je pomalu zavedená tradice. Letos Stefan nejen mixoval, produkoval a masteroval, ale i přidal kytarové sólo a nějaké vokály. Ale že by měl ještě pořád v krvi tolik ingrediencí ze svého působení v U.D.O., aby jimi dokázal prosytit slušnou porci skladeb z aktuálně vydaného alba „Deja-Voodoo“?

Ona to možná není až tak překvapivá cesta. S příchodem pěvce Stevena Megeneyho před čtyřmi lety Crystal Ball začali hutnět, syrovět a houstnout. On k tomu i jeho zemitější vokál (v porovnání s předchůdcem Markem Sweeneym) v podstatě vybízel. No a na aktuálním albu „Deja-Voodoo“ se směrem k Udově území Crystal Ball posunuli nejblíž. Což v praxi znamená, že najít spojnice mezi starší tvorbou a současností samozřejmě sice lze, ale ta úderná melodika a zemitá přímočarost pomalu vytlačuje vzdušnost a refrénovou zpěvnou lehkost, i když určitý hudební optimismus (ze kterého kluci uhnou snad jen ve vláčné bonusovce „Fool`s Paradise“ a v obou baladách) tvorbu Crystal Ball rozhodně neopouští. Ke cti kapely nutno uznat, že ten posun nezní nijak násilně nebo nepřirozeně, jen se možná příznivci, které kapela nabrala během Sweeneyho éry, budou muset skrz fúzi hard rocku a heavy metalu na „Deja-Voodoo“ prokousávat o něco houževnatěji.

Byť třeba v úvodní titulní skladbě to půjde velice snadno. Už tady je sice cítit výrazná pochodově strohá rytmika (k atmosféře skladby přispívá i jedovatě pichlavý klávesový motiv), nicméně chytlavě zpěvný refrén s vtipnou slovní přesmyčkou skladbu dokáže hodně odlehčit. To následující „Director`s Cut“ už těží daleko víc z hrubých riffů, sytě dynamické rytmiky, hrozičsky skandovatelného refrénu a lehkoprstého kytarového sóla. V přelévání těchto dvou výrazů se odehrává prakticky téměř celý zbytek alba (přičemž pokud bych měl vybrat vhodného kandidáta na reprezentativní singl, vsadil bych bez váhání na adrenalinovou „Never A Guarantee“, krásně spojující melodiku a agresivitu), výjimku tvoří jen dva momenty, kdy Crystal Ball zvolní do baladického tempa. „Home Again“ i „To Be With You Once More“ si hodně berou z udo-nálad a vsází (zejména prvně jmenovaná) na příjemnou cajdákovost bez banalit.

Nezáleží na tom, zda tu poměrně silnou čáru, kterou za svojí kariérou udělali Crystal Ball někdy kolem konce první dekády tohoto století, zapříčinily personální škatulata nebo změna hudebního cítění autorů. Podstatné je, že na v pořadí již devátém albu to kapele stále velice dobře šlape.

Savapip             


www.crystal-ball.ch

YouTube ukázka - Déjà-Voodoo

Seznam skladeb:
1. Déjà-Voodoo
2. Director`s Cut
3. Suspended
4. Never a Guarantee
5. Reaching Out
6. Home Again
7. To Freedom and Progress
8. Time and Tide
9. Without a Net
10. Full Disclosure
11. Fool`s Paradise
12. Dr. Hell No
13. To Be with You Once More

Sestava:
Steven Mageney - zpěv
Scott Leach - kytara
Tony Castell - kytara
Cris „Iron“ Stone - baskytara
Marcel Sardella - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 47:00
Label: Massacre Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
1999 – In The Beginning
2000 – Hard Impact
2002 – Virtual Empire
2003 – Hellvetia
2005 – Time Walker
2007 – Secrets
2013 – Dawnbreaker
2015 - Liferider
2016 – Déjà-Voodoo

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.09.2016
Přečteno: 2630x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08607 sekund.