22.01.2021
PHIL X AND THE DRILLS
Současný kytarista Bon Jovi Phil X nezapomíná ani na ..více

22.01.2021
THE DEAD DAISIES
Ve chvíli, kdy kapele vychází album "Holy Ground" bylo ..více

22.01.2021
U.D.O.
Někdejší pravá ruka Uda Dirkschneidera, kytarista Andy ..více

22.01.2021
TOMAHAWK
Další z experimentálních kapel zpěváka Faith No More ..více

22.01.2021
PLASTIC TEARS
Finští hairmetalisté tentokrát nedodrží desetiletou ..více

22.01.2021
WEEZER
Hvězdní alternativci z Kalifornie představili ..více






Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Live stream koncerty? To je snad nějaká sranda? ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Nechápu, že vám tam chybí Live stream koncert ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Moloch
Jak to že vám tam chybí Titanic Live stream kon ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Moloch
Já se teda přidám. Za mě jsou alby roku rozhod ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Kdyz jsem sestavoval dvacitku alba, tak mezi temi ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Mě je to vlastně jedno, protože je neposlouchá ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
htaedas: taky nechapu ... ..

WHITESNAKE - Ready An` Willing
Souhlasím i s hodnocením. K absolutoriu chybí d ..

WHITESNAKE - Ready An` Willing
Nevím, jaké CD se špatným zvukem konkrétně m ..

DREAM EVIL - The Book Of Heavy Metal
Knihu heavy metalu jsem si pořídil s velkým oč ..




Za poslední měsíc:
WHITESNAKE - Trouble
2647x

WHITESNAKE - Lovehunter
2612x

IRON MAIDEN - Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City
2524x

ORLÍK - Lesk a bída doby revoluční
1696x

SEBASTIEN - Integrity
1635x

WHITESNAKE - Ready An` Willing
1540x





článků celkem: 8107
recenzí: 6669
reportů: 573
rozhovorů: 460













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


CRYSTAL BALL - Déjà-Voodoo

Proběhnete-li archivy švýcarských melodiků Crystal Ball, zjistíte, že s heavíkářem Udem Dirkschneiderem a jeho kapelou U.D.O. rajzovali po Evropě naposledy někdy před dvanácti lety. To, že bývalý Udův parťák Stefan Kaufmann se s nimi pravidelně potkává při tvorbě nových alb, to už je pomalu zavedená tradice. Letos Stefan nejen mixoval, produkoval a masteroval, ale i přidal kytarové sólo a nějaké vokály. Ale že by měl ještě pořád v krvi tolik ingrediencí ze svého působení v U.D.O., aby jimi dokázal prosytit slušnou porci skladeb z aktuálně vydaného alba „Deja-Voodoo“?

Ona to možná není až tak překvapivá cesta. S příchodem pěvce Stevena Megeneyho před čtyřmi lety Crystal Ball začali hutnět, syrovět a houstnout. On k tomu i jeho zemitější vokál (v porovnání s předchůdcem Markem Sweeneym) v podstatě vybízel. No a na aktuálním albu „Deja-Voodoo“ se směrem k Udově území Crystal Ball posunuli nejblíž. Což v praxi znamená, že najít spojnice mezi starší tvorbou a současností samozřejmě sice lze, ale ta úderná melodika a zemitá přímočarost pomalu vytlačuje vzdušnost a refrénovou zpěvnou lehkost, i když určitý hudební optimismus (ze kterého kluci uhnou snad jen ve vláčné bonusovce „Fool`s Paradise“ a v obou baladách) tvorbu Crystal Ball rozhodně neopouští. Ke cti kapely nutno uznat, že ten posun nezní nijak násilně nebo nepřirozeně, jen se možná příznivci, které kapela nabrala během Sweeneyho éry, budou muset skrz fúzi hard rocku a heavy metalu na „Deja-Voodoo“ prokousávat o něco houževnatěji.

Byť třeba v úvodní titulní skladbě to půjde velice snadno. Už tady je sice cítit výrazná pochodově strohá rytmika (k atmosféře skladby přispívá i jedovatě pichlavý klávesový motiv), nicméně chytlavě zpěvný refrén s vtipnou slovní přesmyčkou skladbu dokáže hodně odlehčit. To následující „Director`s Cut“ už těží daleko víc z hrubých riffů, sytě dynamické rytmiky, hrozičsky skandovatelného refrénu a lehkoprstého kytarového sóla. V přelévání těchto dvou výrazů se odehrává prakticky téměř celý zbytek alba (přičemž pokud bych měl vybrat vhodného kandidáta na reprezentativní singl, vsadil bych bez váhání na adrenalinovou „Never A Guarantee“, krásně spojující melodiku a agresivitu), výjimku tvoří jen dva momenty, kdy Crystal Ball zvolní do baladického tempa. „Home Again“ i „To Be With You Once More“ si hodně berou z udo-nálad a vsází (zejména prvně jmenovaná) na příjemnou cajdákovost bez banalit.

Nezáleží na tom, zda tu poměrně silnou čáru, kterou za svojí kariérou udělali Crystal Ball někdy kolem konce první dekády tohoto století, zapříčinily personální škatulata nebo změna hudebního cítění autorů. Podstatné je, že na v pořadí již devátém albu to kapele stále velice dobře šlape.

Savapip             


www.crystal-ball.ch

YouTube ukázka - Déjà-Voodoo

Seznam skladeb:
1. Déjà-Voodoo
2. Director`s Cut
3. Suspended
4. Never a Guarantee
5. Reaching Out
6. Home Again
7. To Freedom and Progress
8. Time and Tide
9. Without a Net
10. Full Disclosure
11. Fool`s Paradise
12. Dr. Hell No
13. To Be with You Once More

Sestava:
Steven Mageney - zpěv
Scott Leach - kytara
Tony Castell - kytara
Cris „Iron“ Stone - baskytara
Marcel Sardella - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 47:00
Label: Massacre Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
1999 – In The Beginning
2000 – Hard Impact
2002 – Virtual Empire
2003 – Hellvetia
2005 – Time Walker
2007 – Secrets
2013 – Dawnbreaker
2015 - Liferider
2016 – Déjà-Voodoo

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.09.2016
Přečteno: 2026x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.36325 sekund.