ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MEMORIAM - For The Fallen

Snad nikdo nemůže pochybovat o tom, že Bolt Thrower a Benediction nechali za sebou hlubokou brázdu v deathmetalovém ranku a přestože jsou obě kapely dnes už takřka mezi mrtvými, jejich odkaz žije dál. Zejména prvně jmenovaní si svou válečnou stylizací vydobyli pevné místo na deathmetalovém výsluní, když v dobách, kdy byl tento žánr na vrcholu, vydali několik stěžejních alb, které korunovali zlomovým dílem „...For Victory“ ze čtyřiadevadesátého. Tehdy ale jejich etapa končila, protože se poroučel zpěvák Karl Willetts a pro Bolt Thrower začala doba tápání. Willetts se sice vrátil, ovšem comebacková, dvanáct let stará „Those Once Loyal“ byla jen hřebíčkem do rakve (definitivní a brutální škrt udělala v kapele smrt bubeníka Martina Kearnse). O tři roky svou labutí píseň nahráli i konkureční Benediction. Jenže v té době ještě nikdo netušil, že základní persony obou kapel se jednou dají dohromady a nahrají spolu jedno z nejparádnějších deathmetalových alb posledních let.

Samotný death metal se definoval na přelomu osmdesátých a devadesátých let a s trochou nadsázky se dá říci, že vše, co se jej v následujících letech snažilo vyšperkovat a vylepšit, bylo jen jaksi navíc a vlastní věci to skutečně moc nepomohlo. Proto se dodnes nejvíce cení nahrávky z té doby a ne nadarmo jsou nejvíce citovaní staří harcovníci. A když jsou navíc ve formě, tak to nemůže ani v současnosti dopadnout špatně. Před nedávnem Obituary, chvilku po nich Memoriam. Zdánlivě sice nováčci, protože v případě „For The Fallen“ se jedná o debutové album, ale jinak pardálové, kteří byli stavebními kameny právě výše zmíněných Benediction a zejména kultovních Bolt Thrower.

„War Rages On“ nebo „Válka zuří dál“. A skutečně, o čem už si fanoušci mysleli, že je dávno vyhořelé, zde znovu vzplane jasným plamenem. Hned od prvních tónů ani ne tříminutové „Memoriam“ je jasné, že otěže v rukou pevně svírá právě Willetts a Memoriam budou znít jako nástupce jeho bývalé kapely. Přestože mu zde záda nejistí klasická kytarová dvojice Barry Thomson a Gavin Ward z jeho bývalého působiště, jsou jeho kolegové z Benediction (Scott Fairfax a basista Frank Healy) natolik v obraze, že symbióza obou kapel v Memoriam jde skutečně až na kost. Valivý styl „War Rages On“ a „Reduced To Zero“ operuje na nejsilnějších bitevních polích Bolt Thrower a když klasickou linii pak protne punkmetalová „Corrupted System“, je změna drtivá jako závan brutální vichřice.

Právě v „Corrupted System“ a možná ještě v „Resistence“ je cítit snaha kapely o drobné odlišení se od minulosti, ta je ovšem tak silná, že je dostihne v každém dalším tónu. Ovšem v případě jako je „For The Fallen“ se nejedná o žádnou výtku, protože deska, i když čerpá z už dávno objeveného, zní čerstvě a svěže. Když je navíc korunována epickým dílem „Last Words“, které by se dalo pasovat skoro až ke klasikám žánru, je jasné, že Memorial vsadili v klasickém death metalu na hodně divokou kartu.

A sázka se vyplatila, protože „For The Fallen“ je pro všechny zúčastněné nejlepší deskou za mnoho let. Když se podíváme na kapely členů Memoriam, prožili si svůj vrchol kolem poloviny devadesátých let. Benediction s „The Dreams You Dread“, Bolt Thrower s „The IVth Crusade“ a „...For Victory“. Svůj první vrchol. Druhý, jak se zdá, by je mohl ještě čekat, protože soudě podle „For The Fallen“ mají s Memoriam našlápnuto k velkým zítřkům.

Jan Skala             


www.memoriam.uk.com

YouTube ukázka – Reduced To Zero

Seznam skladeb:
1. Memoriam
2. War Rages On
3. Reduced To Zero
4. Corrupted System
5. Flatline
6. Surrounded (By Death)
7. Resistance
8. Last Words

Sestava:
Karl Willetts - zpěv
Scott Fairfax - kytara
Frank Healy - baskytara
Andrew Whale - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 43:40
Label: Nuclear Blast
Země: Velká Británie
Žánr: death metal

Diskografie:
2017 - For The Fallen

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.05.2017
Přečteno: 1954x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08896 sekund.