ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAINBOW - Live In Birmigham 2016

Loňský comeback Rainbow v čele s ikonickým Ritchiem Blackmorem byl jednou z nejvíce překvapivých věcí, která se na scéně v roce 2016 odehrála. Už jen proto, že zdůrazňovaná nechuť k návratu starých hitů, kterou se Blackmore posledních bezmála dvacet let vůbec netajil, najednou vzala za své a spekulace, které prosakovaly od konce roku 2015, najednou dostaly reálnou tvář. Fanoušek byl nadšen, i když poukazoval na Blackmoreův výběr muzikantů, ve kterém se kromě klávesisty Jense Johanssona (Stratovarius) jedná o takřka neznámá jména. Důvěru zprvu nebudil ani nerockově vypadající, teprve šestatřicetiletý chilský zpěvák Ronnie Romero, kterého Blackmore ohlašoval jako pěveckého křížence Ronnieho Jamese Dia a Freddieho Mercuryho. Navíc se do sestavy obul bývalý zpěvák Joe Lynn Turner (možná zhrzen, že nebyl přizván), takže mohlo být kromě nekritického nadšení zaděláno i na pěkný průšvih.

Ten se nakonec nekonal a v polovině loňského roku Duha opět zazářila. A dalo by se říci, že skoro v plných barvách a obstojné síle. Zpěvák Romero rozehnal veškeré pochybnosti hned na prvním koncertě, který se konal v Německu a už od něho by se dalo říct, že Blackmore měl opět šťastnou ruku při výběru zpěváka (možná jako v roce 1973, kdy objevil Davida Coverdalea), protože mladý Romero nalil čerstvou krev do žil rockového monstra a byl to právě on, který měl lví podíl na tom, že Rainbow nepůsobili jako parta důchodců, scházející se o volných chvílích ke společnému hraní, ale jako opravdu slušně šlapající rockový veterán.

Už onen první koncert v Německu údajně Blackmorea uspokojil natolik, že se rozhodl i pro další pokračování a, dá-li bůh, i pro novou desku. Ale to už předbíháme skutečně moc. Po německém triumfu na festivalu Monsters Of Rock se kapela přesunula do domovské Británie, kde odehrála vystoupení v Birmighamu. A to teď, s ročním zpožděním, přichází na trh v podobě dvojalba.

Živáků Rainbow vyšla za celá léta dlouhá řada. Ovšem „Live In Birmigham 2016“ má v současné době v diskografii kapely výsadní postavení, a to nejen proto, že odráží současnou formu Rainbow, ale představuje také sestavu, která jinde ke slyšení není. Ať už si o ní každý myslí, co chce, jedno je jasné. Fanoušek této kapely, potažmo hry Černého mága, si ji poslechnout prostě musí. To je skoro jako povinnost. Hned po vydání se sice začaly ozývat kritické hlasy, že kapela není ve formě a že to vypadá jako Blackmore plus spolek dobrovolníků, jenže tak tomu, vážení přátelé, opravdu není.

„Live In Birmigham“ je podařený živák. Sice by se na tomto místě mohla objevit výhrada k playlistu, který se ze skladeb Rainbow skládá sotva z poloviny (zbytek doplňují klasiky Deep Purple), ale Blackmore jistě dobře věděl, proč předkládá zrovna tyhle skladby. „Hrozně mě překvapila odezva na staré věci od Rainbow,“ nechal se po pár koncertech slyšet kytarista, „že dokonce byla silnější než na skladby Deep Purple. Nevěděl jsem, že Rainbow mají tolik fanoušků.“ Zdůraznil také, že na dalších vystoupeních zapátrá více v duhové diskografii, ovšem „Live In Birmigham“ nabízí záznam toho, jak kapela působila těsně po comebacku.

O kvalitě jednotlivých skladeb se bavit vůbec nemusíme. Tu už dávno prověřil čas, takže je jasné, že posluchač má co do činění s naprostou klasikou žánru. Můžeme vlastně jen posuzovat to, jak se se skladbami popasovali sami muzikanti (lze vůbec posuzovat Blackmoreovu hru?) a jaký nový život jim vdechli v tomto miléniu. Ono je totiž už od prvních tónů úvodní „Highway Star“ jasné, že Rainbow jsou ve formě a že na nich není zub času moc znát. Navíc Romero exceluje od prvního okamžiku, kdy se pouští do legendárních výšek Iana Gillana bez ztráty kytičky. Stejně dobře si pak poradil s turnerovkou „Spotlight Kid“, kterou opět předvedl s obrovskou grácií. Proto mu člověk odpustí, že někdejší hvězdnou chvilku Davida Coverdalea, bluesový monolit „Mistreated“, nedal úplně tak, jako kdysi jeho předchůdce.

Nejjistěji se Romero cítí ve věcech, které byly psány pro Dia, protože někdy je podoba jeho hlasu se zesnulým klasikem skoro mrazivá. Nejlépe to demostrují „Man On The Silver Mountain“ a nádherná „Catch The Rainbow“. Tady se Romero dotýká svého vrcholu. Naopak při „Long Live Rock N`Roll“, nedosahuje až extatických výkonů, což ale platí o celé kapele, která svou někdejší hymnu hraje s mnohem menší porcí energie, než by si ona zasloužila. Konec je ale famózní. Nejdříve zpěvák zazáří v „Child In Time“ (toto je památný okamžik, kdy lze tuhle věc ještě od někoho z jejích tvůrců slyšet naživo), když se dotkne kusu historie v pravdě gillanovským ječákem, pak přesvědčivě přednese epickou „Stargazer“, aby nakonec donutil pochybovače uznale pokývat hlavou při závěrečných „Burn“ a „Smoke On The Water“.

A Blackmore sám? Rozhodně nezklamal. Kromě drobného zaškobrtnutí v úvodu „Difficult To Cure“, ukázal, že ani náhodou nezapomněl nic ze svého umu. A sóla, která předvedl, měla stejnou sílu jako v době, kdy formovala historii světového rocku. Škoda jen, že mu tento návrat trval tak dlouho a škoda, že své aktivity stále rozmělňuje udržováním jeho Blackmore`s Night při životě.

„Live In Birmigham 2016“ tak ukazuje, že comeback Rainbow je návratem, který má smysl. Bez nové desky jej sice můžeme pořád ještě považovat za poloviční, ale přece jen se za tuto příležitost fanoušci modlili dlouhá léta. Většina jich je rozhodně spokojená.

Jan Skala             


www.rainbowfanclan.com

YouTube ukázka – Birmingham medley

Seznam skladeb:
Disc One:
1. Over The Rainbow / Highway Star
2. Spotlight Kid
3. Mistreated
4. Since You Been Gone
5. Man On The Silver Mountain
6. Soldier Of Fortune
7. Medley: Difficult To Cure (Beethoven`s Ninth) / Drum Solo / Bass Solo / Band Jam / Keyboard Solo (inc Toccata & Fugue in Dm) / Difficult To Cure (Beethoven`s Ninth)
8. Catch The Rainbow

Disc Two:
1. Perfect Strangers
2. Long Live Rock N`Roll
3. Child In Time
4. Stargazer
5. Medley: Black Night / Woman From Tokyo / Black Night
6. Burn
7. Smoke On The Water

Sestava:
Ronnie Romero - zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Bob Nouveau - baskytara
Jens Johansson - klávesy
David Keith - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:56:13
Label: Eagle Rock Entertainment
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1975 - Ritchie Blackmore`s Rainbow
1976 - Rising
1978 - Long Live Rock N`Roll
1979 - Down To Earth
1981 - Difficult To Cure
1982 - Straight Between The Eyes
1983 - Bent Out Of Shape
1995 - Stranger In Us All
2017 - Live In Birmingham 2016

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.08.2017
Přečteno: 5375x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
WSouhlas s Denym.Ač...28. 08. 2017 10:47 JWS
No nevímNové Rainbow jsem...28. 08. 2017 10:22 čéééši do toho
On je tenhle...26. 08. 2017 13:06 V.
Musím se přiznat,...26. 08. 2017 12:57 Pepsi Stone
Memories in Rock je...26. 08. 2017 9:07 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13768 sekund.