18.04.2019
HELLRAISER
Italský heavymetalový spolek vydá 25. května druhou ..více

18.04.2019
QANTICE
Progresivně powermetalová parta z Francie zveřejnila ..více

17.04.2019
ACCEPT
Změna sestavy je dokonána. Poté, co kapelu opustil jeden ..více

17.04.2019
GAAHLS WYRD
O slovo se hlásí bývalý zpěvák blackmetalových ..více

17.04.2019
MOTIONLESS IN WHITE
Dva roky po úspěšné desce "Graveyard Shift" přijde tato ..více

17.04.2019
AMERICAN BOMBSHELL
Americké sleazerockery opustil kytarista Steve Boyles. ..více






AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
No úžasná zostava fakt... ..

AEPHANEMER - Prokopton
Ze by zase dalsi "kurevsky vostra" veganka za mikr ..

TAKEN - Taken
https://www.you tube.com/watch? v=IJSyj2OYfxY ..

EXUMER - Hostile Defiance
Výborný album ,ako jeho predchotca,neb l by som ..

WARRIOR PATH - Warrior Path
Na můj vkus je zbytečně snad každá skladba ro ..

EXUMER - Hostile Defiance
"Nevidím důvod, aby někdo uhýbal z kompozičn ..

AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
Stepan: pravda...Dracon ian Love je skvělá a troc ..

Suzi QUATRO - No Control
Čtvercová mě vždycky míjela, ale ta fošna Q ..

AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
K vystoupeni Avantasie mam pouze jedinou vytku: Me ..

AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
"Kiske, ten , který na samém počátku pomáhal ..




Za poslední měsíc:
AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
1134x

DREAM THEATER - Distance Over Time
1040x

CHILDREN OF BODOM - Hexed
857x

ROTTING CHRIST - The Heretics
731x

ANACREON - Svědomí
705x

BLOODBOUND - Rise Of The Dragon Empire
682x



27.04.2019
NEVIDIM, KÚROVEC, SALAZAR...
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 100,-Kč.

11.05.2019
NEKROKRAFT (Swe)-Black/Dea th Metal, WAN (Swe)-Black Metal, THE GENERATIONS ARM..
Plzeň-klub Parlament, začátek od:20:00, vstupné: 200 Kč

18.05.2019
ADOR DORATH, MATER MONSTIFERA, STORMRAGE (A)..
České Budějovice - Music Bar Velbloud, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6903
recenzí: 5636
reportů: 545
rozhovorů: 366













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DARK GAMBALLE - Hluboký nádech

Zhudebněná svérázná poezie. Při poslechu novinky vyškovských Dark Gamballe „Hluboký nádech“ si v podstatě u každé položky posluchač znovu a znovu může uvědomit, jak důležitou součástí písně je její lyrická složka. Jistě, i kdyby Dark Gamballe se svým tradičním crossoverem tentokrát vsadili na svahilštinu, ty jejich vyhrocené emoce a chvílemi až drtící kontrast mezi poetickou a vyhrocenou emotivností, mezi líně uspávací houpavostí a hrubou agresí, které na sebe neustále naráží (aby prakticky bez výjimky splynuly vždy do velmi silného celku), by na sebe pozornost dokázaly připoutat i bez toho, abyste nastražili uši na maximum a lapali každé Desedovo (který je občas víc podmanivým vypravěčem, než zpěvákem) slovo. Jenže když se necháte lapit do sítí jeho neotřelého hraní si se slovy, které umocní i frázováním, leckdy naprosto přirozeně kašlajícím na pravidelné tempo, zjistíte, že název alba je zvolený víc než trefně a Dark Gamballe vás ve svých příbězích mohou protáhnout hodně hlubokými pocity.

Tvrdit, že Dark Gamballe vsází na rozmanitost, by bylo trochu zavádějící. Prakticky ani jedna z písní (vyjma návratu do minulosti se skladbou „Netopýr“, která drží konstantní náladu a stálé tempo) se nedrží jediného motivu a touto proměnlivostí si Dark Gamballe spolehlivě zajistí pozornost pro celé album. Byť výše zmíněné základní kontrastní schéma, na kterém Desedovci staví, se opakuje s téměř železnou pravidelností, rozhodně to není na škodu, neboť Dark Gamballe je elegantně servírují natolik rozmanitým způsobem, aby nehrozilo splynutí do jednolitosti. Princip vytrvale oscilujícího navolňování a následného nekompromisního vyostřeného úderu je zjevně nevyčerpatelný, a když k němu přidáte i texty plné svérázných příběhů, které leckdy svou pointu skrývají v půvabných jinotajích, je jasné, že Dark Gamballe napsali další výraznou kapitolu do svého originálního světa. Za všechny ostatní povedené si dovolím upozornit zejména na mrazivé „Žihadlo“ ( „…Na oběžné dráze šípy bloudí, volají Houstone, máme problém, Amor je nezvěstný, ani Bůh neví, že vyměnil luk za revolver, … pánem včel se revolver stal, ona chce žihadlo hned a kašle na předehru, chtěla jsi opíchat, tak tady ho máš…“) s pichlavým zpěvem a nervními klávesami, na poeticky melancholickou a pocitově nekonečně bobtající „Tenata“ ( „Zakopeme pouta, zakryjeme je kobercem z mechu, zapomeneme, kde bylo místo odpočinku bez náhroku. Jenomže pouta klíčí, rostou stále výš, platíme daně z minulosti, opakovaně souzeni…“), či na v akčnější pasáži hutnou a v uvolněné melodicky úžasně uklidňující „Medůzu“ ( „Máš v sobě tolik zvědavosti, taky čich a extra magnet na maléry. Když jsi v žertu vyvolával duchy, teď nechápeš, že jsou tu doopravdy).

Odolat tomu, že pojednání o „Hlubokém nádechu“ bude ódou na lyrickou složku alba, postavené především na citacích působivého žonglování se slovy bylo docela složité, ale i hudebně si (jak jinak?) Dark Gamballe udržují silnou formu a sázka na občas hodně surově znějící kytary, dokonale podtrhující ty obnažené emoce kapele, vychází. „Hluboký nádech“ je jakousi jistotou nejistoty – hranice svého osobitého vesmíru Dark Gamballe neopouští, ale nikdy nebudete vědět, jak hluboko se do něj ponoří a který z vašich pocitů naplno rozbouří.

Savapip             


www.darkgamballe.cz

YouTube ukázka - Kapky

Seznam skladeb:
1. Kamikadze
2. Kult samorostu
3. Kapky
4. Protichodci
5. Žihadlo
6. Hluboký nádech
7. Tenata
8. Těkavci
9. Meteor
10. Medůza
11. Netopýr
12. Hybrid

Sestava:
Desed – zpěv
Spajsi – kytara
Tom – baskytara, klávesy
Deady – kytara
Gothyšh – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 45:17
Země: Česká republika
Label: Redblack

Diskografie:
2000 - Robotory
2002 - Merizo Nanen
2004 - Superstar
2006 - Bonboniera
2008 - Perpetuum Gamballe
2010 - Pochyby
2013 - Zatím dobrý
2015 - Panoptikaria
2018 – Hluboký nádech

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.12.2018
Přečteno: 1874x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak tak, skvělá,...23. 12. 2018 12:28 Óm
Výstižně...7. 12. 2018 16:16 Maty


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19515 sekund.