RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METALWINGS - For All Beyond

Zpěvačka symfometalové party Metalwings Stela Atanasova má v rukou violu a nebojí se ji použít… I přes to, že právě viola hraje v nepřeplácané a střízlivě pojaté melodické hudbě této bulharské pětice ne zcela zanedbatelnou roli, zbraní, které mají Metalwings k dispozici, je daleko víc. Ať už to jsou občasné flétničky (i když by se mohlo zdát, že upozorňování na lidové nástroje kapelu směřuje kamsi do folk metalu, příznivci tohoto stylu kromě drobných keltských inspirací přijdou přece jen zkrátka), piáno, velmi chytlavé a zapamatovatelné melodie a především příjemný Stelin hlas, který po většinu hrací doby zní tak přirozeně a civilně (a přitom o „operní“ polohy není zas taková nouze), že vás kolikrát napadne, že v porovnání s touhle drobnou zpěvačkou má velmi dlouhá řada jejích kolegyň v „holko-metalu“ pro dosažení správného efektu zbytečně afektované manýry.

V podstatě se dá říct, že Metalwings na svém loňském debutovém albu „For All Beyond“ plně dodržují obvyklá žánrová pravidla – nad použitím pojmu metal budou v souvislosti s touto kapelou příznivci agresivnějších větví vydatně láteřit, protože hudba Metalwings je vskutku měkkounká a občasné přibroušené kytary jsou zpravidla rychle neutralizovány výše zmíněnými změkčovadly, rytmika šlape v příjemně houpavém či tanečním rytmu a netřeba se obávat toho, že by byť jen na moment měla potřebu z člověka duši vymlátit. Drobná vykročení z běžných stylových kolejí nejsou nijak revoluční, byť třeba úvodní „End Of The War“ trochu může nabourat představu o ideálním lákavém vstupu do alba – Metalwings si na hodně rozsáhlé ploše hrají s atmosférou a Steliným étericky křehkým poletováním, aby se na moment zhoupli do vypjatého dramatu. Následující „Secret Town“ pak vše uvádí na správnou míru – tohle je ta poloha, ve které jsou Metalwings nejsilnější. Uvolněně skočná rytmika, trošku pošťuchující kytara, živý violový motiv, skluzná melodie, trocha tajemnosti a velice svěží Stelin hlas, v téhle podobě Bulhaři protančí velkou část alba a její vrchol nabídnou v titulní skladbě, do které přece jen dostanou víc melancholie a dramatu, než do podobně živých písní a právě kontrast tajemnější romantické tváře s živou neposedností je žolíkem kapely. Se svým měkkým výrazem se Metalwings pochopitelně nemohou vyhnout ani baladám, je zvláštní, jak prostě a minimalisticky si dokáží pohrát s emocemi v nenápadné „When We Pray“ a jak jejich rodná řeč dokáže ještě změkčit mazlivě hladivou „Тъжни сърца“ („Smutné srdce“). Z dramaturgického hlediska se bohužel Metalwings podařilo docela rozpliznout závěr alba – zařazení dva roky staré singlovky „Fallen Angel In the Hell“, která plně zapadne do konceptu alba, je smysluplné, orchestrální verze titulní skladby i instrumentální repetice zmíněné singlovky však docela vydatně ubírají šťávu jinak velmi životaschopnému albu.

Když už jsme na tom Balkánu, podobně velmi dobrý pocit jsem měl z druhého alba rumunských Scarlet Aura. Za silné melodie, velmi povedený zpěv a nestrojenost, prostou laciných efektů bych Metalwings přál, aby ten jejich boj za život, avizovaný ve šťavnaté skladbě „The Wish“, pokračoval přesně v takto svěžím a upřímném duchu.

Savapip             


metalwings.eu

YouTube ukázka - For All Beyond

Seznam skladeb:
1. End of the War
2. Secret Town
3. Immortal Metal Wings
4. When We Pray
5. A Wish
6. There`s No Time
7. For All Beyond
8. Realm of Dreams
9. Тъжни сърца
10. For All Beyond (Orchestral Version)
11. Fallen Angel in the Hell
12. Fallen Angel in the Hell

Sestava:
Stela Atanasova – zpěv, viola, klávesy
Grigor Kostadinov - kytara
Krastyo Jordanov - kytara, flétna
Milen Mavrov - baskytara
Angel Kitanov - klávesy
Nikola Ivanov - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:00:42
Země: Bulharsko

Diskografie:
2018 – For All Beyond

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2019
Přečteno: 4077x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09181 sekund.