ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku NIGHTWISH - Imaginaerum


- Mousemaker

luiz- je mozne, ze medzi zaujemkynami o post v kapele boli aj lepsie vokalistky, avsak treba si uvedomit, ze spev nebol jedinym kriteriom pre vyber. V Anettin prospech urcite hrala rolu aj jej povaha, ktora jednoducho ostatnym clenom v kapele sadla ako aj geograficka blizkost a tiez mozno aj jej predosle hudobne skusenosti a zazemie. Jednoducho tu bolo viac faktorov v hre. K tej tuctovosti jej hlasu. Suhlasim,ze Anettin hlas svojou farbou nie je tak zapametatelny a charakteristicky ako Tarjin, avsak tuctovym by som ho tiez nenazyval. Jej farba je podla mna velmi pekna, jemne nasladla a v hlbsich polohach trochu zastreta a pokial ma clovek albumy s nou dobre naposluchane,tak by urcite problem s rozpoznanim jej hlasu mat nemal. Tarja a Anette su v podstate hlasove protipoly a samozrejme,ze roznym posluchacom sa budu pacit rozne typy hlasov a kazdy bude preferovat nieco ine. Z mojho pohladu je vsak Tarja castokrat velmi precenovana a naopak Anette podcenovana. Kazda z nich ma svoje specificke kvality. Tarja sa narodila s jednou neuveritelne osobitou a rozponatelnou farbou hlasu, jej hlas je silny, monumentalny a dokaze navodit ohromny dramaticky feeling. Avsak Anette je daleko variabilnejsia vokalistka, schopna perfektne prisposobit svoj hlas pre potreby roznych zanrov. Obe dokaze svojimi hlasmi vzbudit u posluchacov emocie, ale u kazdej su odlisneho charakteru. To ze sa ti Anette nepaci je samozrejme uplne ok, to vsak neznamena, ze je preto zla spevacka. Mimochodom ani Tarja nie je vzdy nazivo uplne cista. Hlavne pocas turne k albumu Once bolo na nej vidno,ze novsie piesne, kde ju Tuomas nutil k menej opernemu prejavu jej az tak nesadnu a castokrat znela velmi neprijemne. Pre mna jej hlas znel najlepsie pocas obdobia albumu Wishmaster. Velmi sa mi pacil tiez jej hlas na prvom albume Nigtwishu Angel fall First, ktore je ohromne nedocenenym dielo. Tarjin prejav tu nebol tak striktne operny a v mnohych piesniach(napr. Carpenter) Tarja ukazala viac folklorne ladene vokaly a je len na skodu, ze tuto svoju polohu uz dalej nerozvijala a na dalsich albumoch neukazala. Mimochodom Nightwish urcite neboli priekopnikmi spojenia operneho spevu s metalom. Pred nimi s tymto spojenim prisli Therion a pred therionom Celtic Frost. Hoci Nightwish dokazali toto spojenie najlepsie predat a dnes uz je to v metale celkom dost velke klise

15. 12. 2011 23:58

- luiz

Uznávám, že od nástupu do Nightwish se v mnohém zlepšila, nicméně dodnes nechápu jejich tehdejší volbu. Že by v celém Finsku, či mimo něj, nebyla lepší zpěvačka? Nightwish tím hodně fanoušků ztratil. Nightwish byl před lety vyjímečný právě kombinací metalu a operního ženského zpěvu, Anette žádný vijímečný hlas nemá a takových zpěvaček má dnes spousta kapel. Ty ovšem nemají mistra Holopainena, to je jediná přetrvávající deviza Nightwish - jen doufám, že skladeb jako Slow, Love, Slow víc nebude :-)

15. 12. 2011 22:36

Anette vs. Tarja - Mousemaker

Luiz- Kazdy spevak ma nazivo svoje lepsie i horsie chvile. V pripade Anette bolo od zaciatku pocut, ze skladby z DPP spieva o dost lepsie ako tie Tarjine, hoci ani tie neboli pre nu napisane v uplne spravnom kluci. V pripade Tarjy ide o klasicky trenovany hlas a to sopranovy hlas vytrenovany na dosahovanie velkych vysok, ktore sa dosahuju v tzv. hlavovom registri. Spievat takto vysoke tony prirodzenym hlasom je ukrutne narocne a hlas sa omnoho viac unavi. Anette je velmi talentovana spevacka akurat jej technika spevu nie je uplne adaptovatelna na Tarjine skladby. Na Imaginearu pocut, ze Tuomas uz poznal jej hlas dokonale a nenuti ju tolko spievat v sialenych vyskach,ale vyuzil aj jej hlbsi register, ktory je mimoriadne pekny. Myslim,ze nove piesne bude spievat nazivo o dost lepsie. Tiez odporucam pozret si napriklad aj vystupenie Nightwishu zo septembra 2009 v Hartwall arene, kde Anette podala naozaj skvely vykon. Tie neustale zrovnavania s Tarjou uz zacinaju byt skutocne unavne. Kazda ma kvality a slabiny niekde inde. Tarjine hlasove zafarbenie je rozhodne originalnejsie, na druhej strane Anettin hlas je co do poctu farbieb a vyrazu daleko bohatsi a v sucasnosti sa i viac hodi do hudobneho konceptu, ktory Tuomas sleduje. Navyse si myslim ,ze Tarjin hlas uz nema kvality, ktore mal v minulosti. Jej prejav uz z daleka nie je tak emotivny a miestami spieva velmi afektovane a krcovito. A to uz nehovorim o tom ako devalvuje svoj hlas na svojich solovkach, ktore podla mna moc kvalitnu hudbu neponukaju. Pre mna je jej solova tvorba velkym sklamanim. A s Nightwishom ani s inymi velkymi kapelami v danom zanri(Within T., Tristania, Evanesecence:..) kvalitativne neporovnatelna.

15. 12. 2011 21:43

- luiz

Všem, co tu tvrdí, že Anette je výborná zpěvačka, přeji slyšet ji naživo. Ovšem doporučuji se zaměřit na zpěv a ne na to co na tom pódiu dělá a jak vypadá, evidentně vám to otupuje sluch :).

15. 12. 2011 17:40

- Fenris 13

Pod Tomova slova se klidně podepíšu. Novinka je po mnoha posleších stále parádní a Anette zpívá prostě skvěle ve všech polohách. Hlasových, pochopitelně :-)

15. 12. 2011 16:32

IMAGINEARUM - Tom

No tak co tu citam :-D za to ze Nightwish je celosvetovo dost uspesna a znama tak uz je popova kapela pre pubertacky. Jedine cim sa NW zmenili je to ze tam spieva pristupnejsia spevacka, ktora pasuje sirsiemu okoliu... Ale skladby su narocne a tvrde takze o aky pop tu ide? Jedine to ze je na novom albume viac pomalych skladieb... Ale take skladby sa robili vzdy tak nechapem. Ale jasne ze kazdy ma iny nazor... Ale to je silne tvrdenie ze NW je popova kapela a ze anette je priserna spevacka. Holopainen nie je hluchy hadam. Ci by chcel znicit svoje celozivotne dielo, akym pre neho Nightwish je? Snad vybral to co uznal za vhodne. A niekomu sa to paci a niekomu nie. Mne strasne sedi a podla mna tento album zaspievala super. Tarju som mal rad, ale az teraz vidim aky to bolo jednotvarny spev. Proste pacit sa Anette nemusi kazdemu, ako sa kazdemu nepacila zasa Tarja, ale tvrdit, ze spieva horzne alebo, ze nevie spievat? To hadam nie!!!

15. 12. 2011 16:12

Luizi - Anneta nemá operní hla - lukáš

to luiz: Tady se musím zastat Annety..Tarja máoperní hlas a zpívá i hodně vysoko. Tuomas trochu nesmyslně vybral zpévačku rockového hlasu, protože snad musel sám tušit, že zpěvačka která nemá do vínku danej hlas, tak zpívat tak vysoo je stejné , jakoby třeba Pepa vojtek z Kabátu zpíval Pavarottiho. sám jí ani nenechal, aby si hlas posadila níže. Naprosto chápu, že pak hlas v těch ukrutnejch pasážích - msylím výškách nelahodí skoro žádnému sluchovému vjemu.Už vykopnutím Tarjy se Tuomas předvedl jako džentleman. A stejně tak s Annetou a její polohou hlasu. Mám hodně rád An End of era. Tedy ne celé desky , ale spíše písně . to téma Ima...: A nová deska je pro mě hodně velká hádanka- Jednou tu je koule se sněhulakem, poté příběh v baru,atd. Když poslouchám tuto desku zdá s mi že jsem vožralej. Protože nemužu si pomoct - části hudby k sobě nepasujou. Už jen ten úvod - finština a člověk ve |Faunově Labyrintu.čeho se maposluchač chytit , aby desku pochopil hlavně příběhem, kterým mluví muzika. Ale já tam spojitost nevidím. Prostě tu desku nechápu......

15. 12. 2011 13:48

- ov42

Končim s tím, že jestli je Ghost River jednoduchá prvoplánovitě líbivá a popová skladba, tak jsme asi každej slyšeli jinou verzi týhle písně.

15. 12. 2011 12:05

- Tassadar

ov42: Kriste, znovu. Neslyšel jsem nové album poslouchat jej nebudu /slyšel jsem jen ghost river a nelíbila se mi ani trochu/ a vůbec se nechci hádat o tom, jak kvalitní či ne jsou noví nw. Je mi to úplně fuk, já tě nepřesvědčuji, abys je neposlouchal, já chtěl jen jedno pitomé video na yt *wall* Takže prosím, vynech mě z debaty. Howgh.

15. 12. 2011 9:18

- ov42

Anonimovi: Absolutní pitomost. DPP byly pěvecký linky napsaný tak nějak neutrálně, aby je mohla zazpívat jakákoliv budoucí zpěvule. Když Holopainen věděl, jakou zpěvačku má, mohl bejt odvážnější a na Imaginariu jí napsat daleko zajímavější a náročnější pěvecké linky. Ale ten kdo není hluchej to snad slyší sám..... Tassaderovi: Jednodušší struktura skladeb, to si snad děláš prdel, naopak já bych uvítal víc přímočarosti a méně komplikovanosti, jako na starších albech. Líbivější melodie? Na novém albu těžko, snad kromě Storytime ty písně vyžadujou se trochu víc do nich zaposlouchat a prvoplánovitě líbivé nejsou skoro ani jedna. Popovější vyznění? Já necítím, že by byly písně měkkčí, jen poněkud moc nahradil tradiční metalové nástroje symfoňák. Jen je tam trochu přespříliš balad, ale ty měli Nightwish na svých albech vždy nějaké a i dřiv občas s poněkud větší dávkou cukru než bych si přál.

15. 12. 2011 8:29

- Tassadar

ov42: Jednodušší /líbivější/ strukturou skladeb, celkově popovějším vyzněním a hlavně, hlavně mnohem přístupnějším hlasovým projevem, který někdejší svébytnou a originální kapelu katapultuje mezi spolky typu Evanescence. Někomu se to možná líbí, mně rozhodně ne, nechci nw shazovat, jak říkám, nové album jsem neslyšel, jediné, co jsem chtěl, bylo nějaké video z onoho moru, kde Anette vysloveně kurví svou úlohu.) A stále mi jej nikdo nedodal:/

14. 12. 2011 22:50

to luiz: - Stepan

Jen pro informaci - to "vytí hned v úvodu skladby The poet and the pendulum z předchozího alba" nema na svedomi Anette, ale chlapec jmenem Guy Elliott :-))).

14. 12. 2011 22:26

- Anonim

Tím, že Tarja opustila Nightwish skončila kapela, která byla naprosto jedinečná a zcela výjimečná. Desky jako Wishmaster nebo Oceanborn ani Tarja ani Nightwish nikdy nepřekonají. Schválně, zná někdo nějakou kapelu, která by hrála přesně tak jako starý Nightwish????? Jak už tady někdo psal, Nightwish poslední dobou směřují někam do komerčního pop rocku. Chtějí oslovit co nejširší masy posluchačů a vydělat co nejvíc peněz a já jim to nevyčítám. Novou desku si určitě koupím, abych je podpořil. Holopainen si nějakou tu korunu (no spíš euro) zaslouží, za to co v minulých letech dokázal. A co se týče Anette, nemůžu si pomoc, ale u mě je to zcela podprůměrná zpěvačka, která Tarje nesahá ani po kotníky. Dark Passion Play se kvůli jejímu zpěvu nedala poslouchat. Ještě, že vyšla ta instrumentální verze. Naštěstí na Imaginaerum dokázal Holopainen napsat takový skladby, který je schopná zazpívat i Anette.

14. 12. 2011 22:26

- ov42

Já jí slyšel naživo v Praze a koncert byl skvělý a Anette zpívala výborně.

14. 12. 2011 18:31

- luiz

to ov42: teď si mě vážně rozesmál, klidně to sváděj na akustiku, nemoc a já nevím co ještě, já vím své. Slyšel jsem i koncert přímo ve Finsku, kde zpívala i skladby starší, nazpívané Tarjou a řeknu jediné - katastrofa! Na albu zní ještě slušně (tam si to může ve studiu nazpívat kolikrát chce), ale naživo to neokecá, tam se teprve pozná dobrý zpěvák. Ikdyž i ve studiu se to občas zamaskovat nedá - viz to vytí hned v úvodu skladby The poet and the pendulum z předchozího alba. Ale jestli se ti líbí, vymlouvat ti to nebudu, vidím, že to stejně nemá cenu. Já souhlasím s Tassadar, pro mě už Nightwish není to co býval. Výborná kapela s tuctovou zpěvačkou (hodící se do kapely krajského formátu). Sólovou éru Tarji ovšem moc dobře nehodnotím, je vidět, že výborný zpěv není všechno, když schází tvůrčí nápady.

14. 12. 2011 17:19

- ov42

ČÍM se začala orientovat směrem k mladičkým holčičkám, které si jejich vlajky věší vedle svých oblíbených SUM41, MCR a podobných poprockových sraček?

14. 12. 2011 16:58

- Tassadar

Předesílám, že NW jsem po vyhazovu Tarji pohřbil, hned z několika důvodů; nejen, že kapela ztratila svůj nejtypičtější poznávací znak, ale zároveň se začala orientovat směrem k mladičkým holčičkám, které si jejich vlajky věší vedle svých oblíbených SUM41, MCR a podobných poprockových sraček. Tahle kapela mi už nemá co dát, proto nové album ani poslouchat nebudu, ale nedá mi to a rád bych se ozval ohledně Anettina výkonu na MORu 2009. Nebyl jsem tam, ale po negativních reflexích z různých stran jsem si pustil pár videí a nezdá se mi, že by jí to nešlo, pokud navíc byla tak nemocná, jak se tvrdí, dovolil bych si říci, že podávala doslova famózní výkon. O pódiové prezentaci se to říci sic již nedá, ale na druhou stranu mě při pohledu na její bíle šatičky napadá nejedna nemravná myšlenka. Takže prosím povolanější, mohl by mi někdo postnout nějaké video z onoho proklamovaného moru, kde to Anetka opravdu nedává?:)

14. 12. 2011 16:39

- ov42

Tady máte odkaz a tak strašně tam ta holka nezní. Jsou ale i videa, kde zní opravdu divně. Asi dost záleželo na ozvučení té či oné části areálu... http://www.youtube.com/watch?v=HlW-U7MaNHA&feature=BFa&list=PL120A47A73BD5872B&lf=results_video

14. 12. 2011 14:12

- ov42

Jenže na tom MORu to byl podle všeho problém ozvučení. Najděte si HD videa z prvních asi 7 písní a Anette tam nezní vůbec tak hrozně, jako se to z některých míst zdálo. Ten hlas ála helium vznikl spíš někde jinde, ne v Anetiným hrdle. A taky psala na blogu z MORu, že byla kurevsky, ale dost kurevsky nemocná a celej den do sebe ládovala na pokoji v hotelu Moskva všelijaký medikamenty.

14. 12. 2011 14:09

- Fenris 13

S tou sólovou Trajou se holt neshodneme, na My Winter Storm se mi líbila skutečně jen titulní skladba. Ale což, každému co jeho jest :-)

14. 12. 2011 11:40

<< 1 2 3 4 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08161 sekund.