RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku ORLÍK - Lesk a bída doby revoluční


- Petr

Na základní škole jsme si potajnu půjčili obrovskou reprobednu; z walkmana jsem pustil kazetu Orlik na celou tělocvičnu. Proste najednou pocit rebelie a kdy konečně nehrál pouze Hložek, Zagorka, italodisco, bylo nám 12/13 let. Pamatuji si tu dobu ve fragmentech, pak stejne přišla vlna metalu ze zahraničí, techno, eurodance a bylo po všem : )

1. 01. 2021 17:26

- Jan Tleskač

každá diskuze o Orlíku je přehlídkou slušných slov, racionálních argumentů a vzájemného pochopení na obou stranách :-) podle mě to byl prostě produkt doby, kdy po roce 1989 tady najednou bylo možné prakticky všechno, policie některé věci ani moc neřešila a výsledkem byl mimo jiné právě nástup skinheads a s tím spojeného otevřeného rasismu a násilí. Vávra ve zmíněné knížce sám vzpomíná, jak ožralí skini po Praze pořádali hony na "negry, Arabáše, cigány, buzeranty, anarchisty a podobnou svoloč", abych ho tak nějak parafrázoval. Dneska už je to dávná minulost stejně jako Orlík. Landa s Matáskem sami říkají, že byli mladí a vnímali to jinou optikou, což je úplně logické, tehdy fakt platila pro fungování společnosti úplně odlišná měřítka. Takže berme Orlík v klidu a s nadhledem, já je ve 13 letech nadšeně poslouchal, později si je z recese párkrát zanotoval ožralý v hospodě a dnes už je vůbec neřeším a neposlouchám.

1. 01. 2021 17:03

- Thomas

Re Zdeněk: Ale už sme bohatší o nový eufenizmus.... Chcem šíriť neonacistické sračky tak aby to nevyznelo moc hrubo po novom sa hovorí že ,,chcem byť nekorektný"

1. 01. 2021 16:26

- Thomas

Re Zdeněk: Ale už sme bohatší o nový eufenizmus.... Chcem šíriť neonacistické sračky tak aby to nevyznelo moc hrubo po novom sa hovorí že ,,chcem byť nekorektný"

1. 01. 2021 16:26

- Thomas

Re b.wolf: Čo je podľa teba cenzúra? Že sa nemôžeš postaviť na verejnosť a heilovať? že nemôžeš na plne hrdlo spievať napr ,,Zdvihnite pravicu a heilujte s nami"?

1. 01. 2021 16:25

- Thomas

Re b.wolf: Čo je podľa teba cenzúra? Že sa nemôžeš postaviť na verejnosť a heilovať? že nemôžeš na plne hrdlo spievať napr ,,Zdvihnite pravicu a heilujte s nami"?

1. 01. 2021 16:25

- racik

Orlik jsem za mladych let taky poslouchal, poslechl jsem si par skladeb nedavno a prekvapive to je porad hudebne ok, i pres amaterismus a slabou produkci umeli panove slozit chytlave hity. Co se ale tyce textu, fasisti to urcite nikdy nebyli (je smutny, jak spousta lidi tyhle ismy neni schopna rozlisovat), u vtipnych se zasmeju i ted, ale nektere texty (napr. Dvoji metr a predevsim Bila liga) jsou zcela otevrene rasisticke. A pri textech s vetami jako "cerny oci cerny telo, to neni muj kamarad" zehrat na soucasnou politickou korektnost je smesne, to byl rasismus dnes i pred 30 lety a nic dobreho na tom neni a nebylo. Nemluve o v diskuzi zminenych Branik ci dokonce otevrenych neonacistech Juden Mord - posilat lidi do plynu nepovazuju za ukazku toho, jak by mela vypadat politicky nekorektni diskuze. Orlik muzu brat jako jisty produkt doby s nadhledem, ale to dalsi je proste hnuj.

1. 01. 2021 15:16

- Bílej jezdec

Jdi do prdele s negrama a polonegrama. Ty dvě smažky dopadly, jak si zasloužily. Co by ti řekla tlupa negrů, na který bys narazil v uličkách Bronxu či kdekoli jinde v podobnejch lokalitách? Vůbec nic, ty vole. V lepším případě bys skončil na emergency. Negři si neuměj sami vládnout. První negerskej starosta Detroitu budiž zářným příkladem tohoto tvrzení. Během jeho úřadování bylo toto kdysi prosperující město naprosto zdecimováno.

1. 01. 2021 13:55

b.wolf: Závan svobody? - Zdeněk

>>Co to bylo za ránu, kdo nám to sem z palmy spad, černý oči, černý tělo, to neni můj kamarád<<. Copak by na to asi říkali barevní hudebníci jako Jimi Hendrix, Phil Lynott nebo v ČR žijící Tonya Graves? Rasisti, jděte už do prdele s tím svým alibismem. Stejně jako tupej Landa.

1. 01. 2021 12:57

- janek

Mozna by nebylo od veci, kdyby si zdejsi odbornici na extremismus, nasli rozdil mezi nacistem x fasismem x vlastenectvim a nebo taky komunismem x bolsevismem.

1. 01. 2021 11:46

Hm... - b.wolf

tak někteří jsou tady dobře vymletí ... Orlík, stejně jako v současnosti Ortel, byla a pro mnoho lidí je, kultovní kapela! Opravdu mně hlava nebere, jak za 31 let se z tohoto národa stalo tupé stádo ovcí, které si nechá nasadit hnusný hadr, volí estébáckého červeného psa a mele nesmysly o "fašismu" ... Nedávno jsem viděl nějaký šot s členy Orlíku a upřímně-bylo mi líto Landy i Matáska, jak hluboko klesli se svými omluvami. Jak píše minstrell, tak do roku 1992, tady byla skutečná svoboda slova a projevu; dnes vládne cenzura, mnohem horší jak za socialismu, propagují se takové odpady, které by v normální zemi nebyly myslitelné! Že hudba Orlíku nemá kvalitu, a co? Tolik srágor, co se vyrojilo po hadráku, jim nesahá ani po vrch podpatků. Nikdy jsem nebyl členem hnutí Holých lebek ani příznivcem, ale nikdy mi nevadili. Zažil jsem několik koncertů a byli to naprosto pohodoví maníci. Že se následně zvrhlo díky pár magorům v propagaci nacismu, to je věc jiná. Já jsem odkojený klasiky hard rocku a metalu, ale Orlík na rozdíl od třeba Juden Mord nebo Krátky proces beru jako závan tehdejší svobody, která je dnes díky rudým psům a jejich poskokům opět v (_._) a vrátili jsme se zpět do totality, kdy člověk něco jiného říká a něco jiného si myslí. Takže díky za recenzi a Oi!

1. 01. 2021 11:27

Thomas... - Kolík

...to popsal naprosto přesně, včetně P.S. Pod to se můžu podepsat.

1. 01. 2021 10:26

- minstrell

Nic než naivní a hloupá fašounská s..čka?? Myslím, že snad patříte mezi zástupce druhého extrémismu. Navíc nařknout někoho z fašismu je snad i trestně postižitelné. Najděte prosím nějaký text, nějakou zmínku, nebo jinotaj, který dokáže Vaše tvrzení o fašismu (ne rasismu). Pokud ne, tak radši nepoužívejte výrazy, kterým nerozumíte. Mimochodem jsem narazil na jeden text z alba Demise, nepřipomíná vám to něco? Skladba S.O.S.: Až nám vlítne do Evropy vlna Arabů To nám možná zkazí na dobro náladu Hráli si s náma hráli, na slepou bábu. A ve vlnách vodporu, hnusu a závisti Nadávaj nám lidi že jsme rasisti Chcem jen slušně žít, slušně žít Jen upozornit. Jasně, že tahle hudba zřejmě nikdy nebude cílovka pro intelektuály, a texty byly mnohde na hraně i dle tehdejších měřítek. Proto také v dnešní hyperkorektní době vzbuzují tolik emocí. Proto se za své mladické výkřiky musí Matásek s Landou neustále omlouvat. Na druhou stranu byli Orlíci obrazem tehdejším doby, nastavovali ono pomyslné zrcadlo společnosti. A proč? Mimo jiné proto, že se to tehdy mohlo! Tehdy byly názory druhých, nota bene z uměleckých kruhů brány jako normální, legitimní, byla přece svoboda slova. A umlčovat je by znamenalo projevovat se úplně stejně jako totalitní režimy. V té době byl - i přes mnoho neduhů - nejvíc cítit závan svobody a demokracie, který se už nikdy nevrátí. Člověk se nemusel bát za svůj názor. Neexistovalo nic jako je dnes tzv. Cancel culture. Snad za nějakých 20 až 30 let bude dnešní hyperkorektní doba považována za šlápnutí vedle, za trapné období nějakého nesmyslného omlouvání a podbízení se menšinovému extrémismu, ať už je v jakékoliv formě. Ale zpět k Orlíku: Dostal jsem se k nim vlastně náhodou při poslechu RÁDIA (Radiožurnál 1). Ano, tak úžasně svobodná tehdejší doba byla. Bylo tak jednoduché se dostat k této muzice, vždyť přece bourala hitparády. První deska se mi v té době líbila, zvlášť témata ohledně husitství, ke kterému se chlapci hlásili. Druhou jsem slyšel už jen letmo, protože jsem objevil svět metalu, kdy se do našich končin konečně začala probíjet zahraniční vysoce kvalitní muzika a Orlíky od té doby vlastně už neposlouchal. Nedávno jsem brouzdal na Youtube a zbrouzdal až někam k Orlíku. Krom nostalgie se dostavil taky úsměv na tragickou zvukovou a technickou stránkou skladeb, i když sem tam zajímavá melodie je tam k nalezení i dnes. Rozhodně ale patří do naší rockové historie. A upřímně, kdyby nebylo Orlíku, tak by se vyhoupla nějaká jiná kapela, byla holt taková doba.

31. 12. 2020 22:12

Lidé, bděte!! - -k-

Co je závadného na tom napsat recku na kapelu, která ještě před pár lety prodávala tisíce nosičů? Jejíž frontman je stále jedním z nejúspěšnějších tuzemských interpretů a druhý kouká obden z televize. Tehdy to nikomu nevadilo, dnes to vadí hlídacím psům "demokracie"? Co se to se světem stalo, že jen takovýhle článek někomu vadí? Jde o hudbu. Orlík je mi celkově u zadku. Landa je mi u zadku. Matásek taky. Jde o princip. Zabijeme je? Vymažeme je z povrchu? Lidi, nežerte to tak....

31. 12. 2020 20:55

- rumcajs

Máte to marné kluci, je to nedílná součást naší rockové historie. Pamatuju, jak kdysi tepali ve Sparku Jakubíka, když v historii punku psal o Scewdriver o Ianu Stuartu Donaldsovi. S metalem to fakt moc společného nemá, ale proč ne? Byly tady méně související interpreti (Fish, Knopfler) a Orlík vycházel z HC. A jako bič na absurdní politickou korektnost jsou Orlík trefa do černého. Poslední slovo si vyložte dle svého uvážení:-).

31. 12. 2020 20:42

- Thomas

,,Nic než naivní a hloupá fašounská s..čka, která s metalem, který je v názvu tohoto webu nemá vůbec nic společného." - presne tak... dosť ma prekvapilo, čo to tu robí. A len tak mimochodom, čo môže byť lepšie ako spievať ,,bílá liga, bíla síla, bílá liga, bílá síla, bílá liga je bílá, bílá, vyčisti si boty v nich je tvoje síla, bílá síla mně zaslepila, černou duši mi vybělila" a zároveň sa tváriť, že nie som žiaden rasista.... A nekorektní texty - tá nekorektnosť je teraz eufenizmus pre šírenie neonacistikých myšienok.......... P.S.: Nie som žiaden ľavičiar, nepáčia sa mi veci, ako umiestňovanie čiernych hercov do historickych rolí, len preto aby bol film rasovo vyvážený - ale šíriť rasisticke bludy a tváriť sa štýlom ,,spravil som nekorektný text a už ma idú označiť za nácka. čo si to dovoľujú" je trochu od veci

31. 12. 2020 19:45

- - Metal fan

Šťastný nový rok Vám všem přeje Metal fan.

31. 12. 2020 17:28

0/10 - Kolík

Nic než naivní a hloupá fašounská s..čka, která s metalem, který je v názvu tohoto webu nemá vůbec nic společného.

31. 12. 2020 17:11

- Aldys83

Je pravda, že člověk jako dítě spíše slyšel jen první desku a měl ji rád, nicméně s odstupem cca 30 let je pro mě kvalitativně lepší Demise

31. 12. 2020 13:50

Dětství - David Svoboda

Byli mi tři roky a já poprvé od otce uslyšel desku Oi! Od té doby, ačkoliv nejsem sympatizant novodobého neonacizmu patří desky Orlíku k mým doživotním srdcovým záležitostem. Nikdy jsem neměl holou hlavu, nenosil bombera, ale kapely jako Orlík, Vlajka, nebo Juden Morgen patří k mým srdcovkám. A pokud bych měl říct, která deska je mou oblíbenější, tak je jí Demise! Jak na videu z proslulého videozáznamu Braník 1991 říká sám Landa. První deska neměla názor,druhá ho má. Pokud se člověk považuje za rockera, není možné,aby tyto dvě skvělé desky a vlastně výpovědi doby nikdy neslyšel. Za mě Oi! i Demise jsou obě za 10/10.

31. 12. 2020 9:37

<< 1 2 3 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08521 sekund.