AMERIKAN KAOS - Armageddon Boogie
plný súhlas s recenziou. Pohodové a veľmi dobre...

UNLEASH THE ARCHERS - Phantoma
..za mňa jedno obrovské sklamanie. Najslabšie a...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Nějak mi ta deska sedla a v porovnání s Gangs All...

DOMAIN - Our Kingdom
Výborně. Prvni dvě desky jsou bomby

DOMAIN - Our Kingdom
...celá kapela i její alba. První tři rozhodně -...

DOMAIN - Our Kingdom
Velice dobré album (ještě pod titulem Kingdom -...

VADER - De Profundis
Úplný súhlas 10/10

DOMAIN - Our Kingdom
Domain sú jedným z mojich restov, ktoré plánujem...

VADER - De Profundis
Jedna z nejlepších Metalových desek vůbec....

VADER - The Ultimate Incantation
Tak to bych nečekal. Christ Agony, Dies Irae a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOTÖRHEAD - Kiss Of Death

Že Motörhead existují a vydávají desky se v době po roce 2000 bralo jako samozřejmost. Lemmy dosáhl takřka důchodového věku, pohodlně uveleben na štamgastské stoličce v Rainbow Bar & Grill vypadal spokojeně a začínajícím zdravotním neduhům nepřikládal žádnou větší váhu. Když je člověku šedesát a ráno vstává, už jej prostě bolí ledacos. Chuť do nové tvorby ale stále byla velká, ačkoliv inspirační zdroje byly staré jak rock n`roll a už nebylo moc kudy se vydat, aby mohl fanouškům nabídnout něco nového, vzrušujícího a jiného než dosud. Po tom ani nikdo neotužil, nové desky stejně Motörhead natáčeli jen pro skalní fanoušky. Byli inventářem scény, který setrvává v obvyklé sestavě, jak Phil Campbell, tak Mikkey Dee přivykli Lemmyho tempu a ani se neobjevovaly žádné negativní vjemy, které by měly proklamovanou pohodu v řadách kapely narušit.

Klidná byla i rocková scéna. Všechny trendy, které se napříč ní hnaly od devadesátých let, od velkého grunge třesku až no nu-metal přelomu milénia končily a někdy kolem roku 2005 začínalo vše dostávat lehce nostalgickou tvář, legendy konečně došly patřičného uznání, na druhou stranu z rockové a metalové hudby začala vypchávat originalita a mladická energie. Motörhead byli z těch, kteří všechno přežili a proto byli označováni jako někdo, komu je třeba vzdávat úctu za to, že pořád hraje a funguje. Naštěstí Lemmyho parta nikdy nebyla z těch, které by si na tom zakládaly a které by žily jen z podstaty věci. Její hudba byla léty neměnná, ale fakt, že stále vydávala nové desky, zasloužil pochvalu a po třech dekádách neustálé činnosti byl úctyhodný.

Jelikož první spolupráce Motörhead s producentem Cameronem Webbem na albu „Inferno“ dopadla skvěle, neměl management ani Lemmy důvod hledat někoho jiného. Nelze ale dvakrát vstoupit do jedné řeky a proto „Kiss Of Death“, vydaná v srpnu 2006, sice může „Inferno“ připomínat po stránce nasazení a heavy metalové (Lemmy by to jistě nechtěl slyšet) energie, včetně vybroušeného zvuku, ale přesto se nejedná o jednovaječné dvojče. Spíše to vypadá, že se skladby, které kapela napsala, rozdělily na dvě poloviny. Lepší se použily pro „Inferno“ a ze zbytku se o dva roky později vytvořila „Kiss Of Death“. Nejde ani tak o nahrávku, která by padala až někam k hranici průměru. Na poměry Motörhead jde o dobrou desku. Jenom dobrou, nikoliv skvělou či výjimečnou.

„Kiss Of Death“ má tři vrcholy. Jedním z nich je klasicky energický otvírák „Sucker“, který uhání kupředu na souřadnicích „Overkill“ – „Bomber“ – „Ace Of Spades“, s tím, že kvůli příliš jednoduchému refrénu (i na poměry Motörhead) nemůže dosáhnout síly historických hitů. Druhou nejvýraznější položkou je skvělá „Trigger“, největší hitovka nejen alba, ale i celého období. Skladba postupem let lehce zapadla a zůstává utajeným skvostem motörheadovské diskografie. Třetím vrcholem je temná balada „God Was Never On Your Side“, v níž výborné kytarové sólo zahrál C.C. DeVille z Poison, čímž dopomohl k tomu, že v rámci pomalých kompozic kapely bude mít (spolu s „I Ain`t No Nice Guy“ z desky „March Or Die“) skladba vždycky protekční místo, i když oproti nahrávce z roku 1992 je mnohem zadumanější, tvrdší a neveselá.

Zbytek alba jede v pečlivě ohraničených motörheadovských liniích. Pro fanouška je důležitá zpráva, že se nikam nevybočuje a neslevuje se z tvrdšího zvuku, který Webb nastavil už na „Inferno“. Většina skladeb propadla sítem času i přesto, že „Under The Gun“ sází na hvězdnou přítomnost Mikea Ineze z Alice In Chains, „Christine“ se pokouší o rozvernou náladu a zpěvný refrén, a „Kingdom Of The Worm“ v lecčems připomene úvodní klasiku ze „Sacrifice“, či skvělou „Shake The World“ z alba „Overnight Sensation", včetně znovu výtečného kritického textu. Možná proto „Kiss Of Death“ patří k deskám Motörhead, které jsou trochu opomíjené a zapomenuté. Ovšem to není jen její osud, v podstatě to samé se dá říct o většině desek z nového milénia.

Je paradoxní, že v době vydání deska slavila velmi slušné hitparádové úspěchy. Zejména v Německu, které bylo v té době pro Motörhead největším světovým trhem, dosáhla „Kiss Of Death“ čtvrtého místa oficiální hitparády, což byl v této zemi pro Lemmyho největší úspěch. Vše se zdálo být v nejlepším pořádku a žádné temné mraky na obloze se zatím neobjevovaly.

Jan Skala             


www.imotorhead.com

YouTube ukázka - Sucker

Seznam skladeb:
1. Sucker
2. One Night Stand
3. Devil I Know
4. Trigger
5. Under The Gun
6. God Was Never On Your Side
7. Living In The Past
8. Christine
9. Sword Of Glory
10. Be My Baby
11. Kingdom Of The Worm
12. Going Down

Sestava:
Lemmy Kilmister - zpěv, baskytara
Phil Campbell - kytara
Mikkey Dee - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 44:54
Label: SPV/Steamhammer
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/rock n`roll/heavy metal

Diskografie:
1976 - On Parole
1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace Of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock N`Roll
1991 - 1916
1992 - March Or Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno
2006 - Kiss Of Death
2008 - Motörizer
2010 – The World Is Yours
2013 - Aftershock
2015 - Bad Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.05.2024
Přečteno: 484x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dobrá deska, 5...2. 05. 2024 22:45 Fík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11226 sekund.