AMERIKAN KAOS - Armageddon Boogie
plný súhlas s recenziou. Pohodové a veľmi dobre...

UNLEASH THE ARCHERS - Phantoma
..za mňa jedno obrovské sklamanie. Najslabšie a...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Nějak mi ta deska sedla a v porovnání s Gangs All...

DOMAIN - Our Kingdom
Výborně. Prvni dvě desky jsou bomby

DOMAIN - Our Kingdom
...celá kapela i její alba. První tři rozhodně -...

DOMAIN - Our Kingdom
Velice dobré album (ještě pod titulem Kingdom -...

VADER - De Profundis
Úplný súhlas 10/10

DOMAIN - Our Kingdom
Domain sú jedným z mojich restov, ktoré plánujem...

VADER - De Profundis
Jedna z nejlepších Metalových desek vůbec....

VADER - The Ultimate Incantation
Tak to bych nečekal. Christ Agony, Dies Irae a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ACCEPT - Humanoid

Těžko dnes narazíte na nahrávku, která by ještě nějak zásadně pozměnila metalové dějiny. Pilíře, na kterých stojí heavy metalová scéna, byly vztyčeny hluboko v minulém století a přiblížit se k těmto monumentům se i pro kapely, které se na jejich budování intenzivně podílely, zdá nemožné. Třeba kvůli tomu, že svět se hnul, třeba i proto, že po hudební stránce vše zásadní už bylo vyřčeno. Jen velmi obtížně lze v srdcích fanoušků novou nahrávkou zažehnout tak jasný plamen jako před plus mínus čtyřiceti lety, kdy všechno bylo nové, neokoukané a vzrušující. Přesto je úžasné sledovat snahu ostřílených veteránů, kteří by si dávno mohli říct, že na vlastní horizonty se dosáhnout už stejně nedá, a stejně se znovu pouští do boje.

Pokud bych měl vybrat někoho, komu se podařilo překročit vlastní stín, bez váhání bych sáhnul po Accept a jejich nejnovější nahrávce „Humanoid“. Možná se v posledních letech mohlo zdát, že parta kolem Wolfa Hoffmanna (který z aktuální sestavy jako jediný prožil začátky kapely a všechna její alba), hraje čistě na jistotu. Je to pochopitelné, vždyť Accept by mohli mít na patentovém úřadě zaregistrovaný recept na echt germánsky šlapavé heavy metalové hity. Jelikož na vlastní kůži zjistili, že uhýbat ze stylu se nevyplácí, dělají to, co od nich široká fanouškovská základna očekává.

Dělají to i na albu „Humanoid“, ale dělají to tak luxusně, že ani na moment neváhám a do bytelných základů heavy metalové scény bych aktuální desku napasoval hned vedle přelomových nahrávek z první šesti let osmé dekády minulého století. Wolf Hoffmann je v takové formě, že pokud lze ještě najít neotřelé a neokoukané riffy, on bude první, komu se je podaří najít, a s těmi osvědčenými zachází tak, že zní stále neskutečně čerstvě. Jeho extrémně kladný vztah ke klasické hudbě sice tentokrát nevyužije žádnou konkrétní citaci, ale na mnoha místech jen čekáte, že to už-už přijde. Mark Tornillo, jenž dělá Wolfovi společnost už patnáct let, opět potvrzuje, že dávné hledání náhrady za ikonického Udo Dirkschneidera nemohlo dopadnout lépe, důrazná rytmika působí ohromně sebejistě a žene vše se suverénním nadhledem kupředu. Accept sice avizují, že s „Humanoid“ nejde o koncepční album, ale hlavní a velmi soudobá tématika je zřejmá - přílišné spoléhání se na moderní technologie, tomuto námětu dominuje titulní skladba s velmi výhružnou atmosférou a neposedná „Frankenstein“ s typicky melodickým nádechem. Jako nejlepší příklad toho, jaká nenucenost, chytlavost a heavy metalová elegance v kapele vládne, může sloužit uvolněná „Man Up“, nezbytnou hru na city, v níž jsou jako ryba ve vodě, Accept rozpoutají v baladě „Ravages Of Time“, coby reprezentativní položku však můžete vybrat cokoliv a neztratila by se ani bonusová a náladově odlišná „Hard Times“, při jejímž poslechu si patrně řeknete, že základní část alba působí úžasně sevřeně a kompaktně, bez toho, aby se tradiční nálada Accept nějak vyčerpala.

Na hypotetickou otázku, kolik skladeb z „Humanoid“ by se mohlo ocitnout na nahrávkách z období ohraničeného alby „Breaker“ a „Russian Roulette“, by jako odpověď zaznělo docela vysoké číslo. Aktuální deska Accept je jasnou ukázkou toho, že dávno objevenému receptu lze dát ohromně svěží náboj, bez toho, aby se muselo mluvit o sebevykrádání. Pátráte-li po nejlepší nahrávce z éry Marka Tornilla, právě jste na ni narazili.

Savapip             

Od Accept už dnes nelze čekat experimenty ani stylové veletoče. Kapela dobře ví, kde je její místo a na co její příznivci slyší. Novinka „Humanoid“ je ukázkou řemeslně poctivě ukovaného heavy metalu s řadou léta prověřených postupů, opírajících se o muzikantskou zručnost a roky skladatelských zkušeností. To samé v podstatě platilo na všech předchozích albem s Markem Tornillem za mikrofonem, ale přesto se na nich nějaké to drobné překvapení či oživení sem tam objevilo. To se o novince bohužel říct nedá. Kapela to se sázkou na jistotu pro tentokrát trochu přehnala, a tak některé riffy a vokální linky jsou až přespříliš povědomé a občas budí dojem opakovaně vylouhovaného sáčku čaje. Pochvalu si pánové zaslouží za zajímavě propletená kytarová sóla, kde dostávají prostor obě kytary. K nejpovedenějším okamžikům nahrávky patří songy „Humanoid“, „The Reckoning“ a závěrečný „Southside of Hell„, ale ani jeden z nich nemá potenciál zařadit se mezi největší hity kapely. Přestože je nový acceptovský počin v rámci žánru poměrně dobrou heavy metalovou nahrávkou, nedosahuje ani kvalit předešlé řadovky „Too Mean to Die“ a v rámci diskografie německých veteránu bude patřit k těm slabším nahrávkám.

Moloch 6/10


www.acceptworldwide.com

YouTube ukázka - Humanoid

Seznam skladeb:
1. Diving into Sin
2. Humanoid
3. Frankenstein
4. Man Up
5. The Reckoning
6. Nobody Gets Out Alive
7. Ravages of Time
8. Unbreakable
9. Mind Games
10. Straight Up Jack
11. Southside of Hell

Sestava:
Mark Tornillo - zpěv
Wolf Hoffmann - kytara
Uwe Lulis - kytara
Martin Motnik - baskytara
Christopher Williams - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 48:13
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1979 – Accept
1980 – I`m A Rebel
1981 – Breaker
1982 – Restless And Wild
1983 – Balls To The Walls
1985 – Metal Heart
1986 – Russian Roulette
1989 – Eat The Heat
1993 – Objection Overruled
1994 – Death Row
1996 – Predator
2010 – Blood Of The Nations
2012 - Stalingrad
2014 – Blind Rage
2017 – The Rise Of Chaos
2021 - Too Mean To Die
2024- Humanoid

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.05.2024
Přečteno: 2249x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
HumanoidO minulém albu...3. 05. 2024 17:15 dadaft
-Páčila sa mi...3. 05. 2024 17:11 Jano 100
Zavádějící hodnoceníJá chápu, že to...3. 05. 2024 13:00 Ronnie eN
Accept mám rád,...3. 05. 2024 0:32 Fík
albumPosledný kvalitný...2. 05. 2024 11:56 acc


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09858 sekund.