20.06.2018
THERAPY?
Jedná z nejznámnějších severoirských kapel rozšíří ..více

20.06.2018
L.A. GUNS
Personální rošády u těchto kalifornských ..více

20.06.2018
SUNFLOWER DEAD
K alternativcům z kalifornské Long Beach se připojil ..více

20.06.2018
SKULL PIT
Jak to vypadá, když spojí síly zpěvák kultovních ..více

20.06.2018
THE APOCALYPSE BLUES REVUE
Projekt, který postavili členové Godsmack bubeník ..více

20.06.2018
TYSTNADEN
Italští gothic-melodeathaři avizují, že do jejich řad ..více






HYPERION - Dangerous Days
Tady se přidávám s díky za výborný tip. Tohl ..

LINKIN PARK - One More Light
Na poslech Post Traumatic se chystám o víkendu. ..

HYPERION - Dangerous Days
to b.wolf: rádo se stalo ;-) ..

LINKIN PARK - One More Light
Tak co? Bude Post Traumatic od Mika recenze zase s ..

HYPERION - Dangerous Days
za parádní tip! Tak solidně našlapaná fošna ..

STORMWITCH - Bound To The Witch
... ..

GHOST - Prequelle
Prakticky návazně jsem vstřebal na YT skladbu D ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Judas Priest měli zvuk lepší,ale taky to nebylo ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Letos ne, ale už o něm uvažuju delší dobu. ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Nevypadá to na seriál? Přeci jen kapel s 50 mil ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
1792x

THERION - Vovin
1331x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
941x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
916x

GHOST - Prequelle
899x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
865x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6387
recenzí: 5186
reportů: 524
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


STORMWITCH - Walpurgis Night

Možná si pomyslíte, že se svět zbláznil. Začnu-li povídání o Stormwitch vzpomínkou na původní název téhle jihoněmecké kapely, kdy si kluci říkali Lemon Sylvan (cosi jako citronový háj…), či připomenutím odvahy (nebo bezradnosti?) původního labelu Gama, který první album „Walpurgis Night“ opatřil black-metalovou visačkou, možná ani nebudete daleko od pravdy. Stejně tak se asi najdou tací, kteří zařazení Stormwitch mezi největší metalové spolky budou zpochybňovat. A i tady připouštím, že celkem právem. Záleží však na úhlu pohledu. Je fakt, že Stormwitch se nikdy nestali nějakým super žhavým tipem (i když pamětníci jejich vystoupení v tehdy ještě socialistickém a metalově vyhladovělém Československu asi budou mluvit jinak), a v době své největší slávy (jak relativní pojem…) byli i německým tiskem poměrně systematicky zanedbáváni. Možná to je daň za to, že jejich snaha o jedinečnost (témata textů, změna jmen i image) a vybočení z davu podobných kapel byla vždy držena na uzdě jakousi podvědomou příslušností k obecně uctívaným hodnotám a neschopností se zcela oprostit od tradičních postupů. Přesto se najdou i ti, kteří vám budou zaníceně tvrdit, že Stormwitch jsou nenapodobitelní mistři temné romantiky a bezmála kultovní kapelou.

Pokud jsem v předcházejícm seriálu o Scanner vzpomínal na opojná osmdesátá léta, jsou i Stormwitch „typickým“ představitelem téhle éry. Na jedné straně zřetelný vliv britských riffoidů Iron Maiden či Judas Priest, na straně druhé velice rychle vybudovaný nezaměnitelný výraz a zvuk. Neučesaná, syrová a střízlivá produkce, přitažlivě chaotický vokál Andyho Mücka, který sem tam s klidem zabrousí až do uchu nepříjemných sfér, aniž by ve vás vyvolal pocit, že je něco v nepořádku. Cit pro melodiku, se kterým Stormwitch nijak zbytečně neplýtvají. Citlivě sladěný kompromis mezi bezhlavým drhnutím útočných riffů a klouzavými refrény.

Své první album „Walpurgis Night“ dokázali Stormwitch spáchat naživo za „dlouhých“ osm dní. Určitě vás napadne otázka, jestli se to někde neprojevilo. Samozřejmě, že ano! Už úvodní výkřik „Are you ready?“ v „Cave Of Steenfoll“ je na místě. Valpuržina noc je spontánní a živelná jízda, plně odpovídající době svého vzniku. Typický heavy metal osmdesátých let, se syrovými riffy, ve kterém Stormwitch kladou velký důraz na instrumentální pasáže (až vás někdy může napadnout, jestli jen bezúčelně neexhibují, např. „Warlord“), dokáží si pohrávat s různými motivy a (právě pro ten šmak osmdesátých let) lze jim snadno odpustit, že sem tam sklouznou až primitivnímu stereotypu. Taková „Werewolves On The Hunt“ bude příznivce současných přeplácaných produkcí asi k smrti nudit, ale máte-li někde v kostech prach z osmdesátých let, nejspíš se shodneme na tom, že i přímočarý minimalismus (a že o podobně znějící riffovky nebyla tehdy žádná nouze) má svojí přitažlivou atmosféru. Žhavé tipy? Když už chválím za instrumentální dovednosti, tak bezesporu příjemná výpravná kytarovka „Excalibur“, temná, těžkotonážní, šlapavá „Priest Of Evil“, plná satanů, krucifixů a pentagramů (snad tady byla pro Gama ta spojitost s black-metalem), chytlavá „Skull And Crossbones“, s famózním úvodním riffem a báječným mixem optimistické hudby a textu plného krve. A samozřejmě titulní „Walpurgis Night“, na kterou Stormwitch sázeli ještě dlouhá léta. Mystiky určitě uspokojí i tvrzení kapely, že deska byla dokončena přesně v den Valpuržiny noci.

Desky Stormwitch nedávno vyšli v reedici. Bonusové live songy jsou (po zvukové stránce) skutečně jen pro největší příznivce a při případném pídění se po téhle klasice dejte pozor na verzi „Walpurgis Night“ od Metalmanie. Bůh ví proč metalmaniaci pod tímto titulem vydali míchanici z první a třetí desky Stormwitch. Trošku nešetrné k téhle živelně energické klasice, která si bezesporu zaslouží pozornost (a jste-li závislí na současné bombastické produkci, klidně si k pozornosti doplňte i pevné nervy… :-) ).

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Cave Of Steenfoll
2. Priest Of Evil
3. Skull And Crossbones
4. Werewolves On The Hunt
5. Walpurgis Night
6. Flour In The Wind
7. Warlord
8. Excalibur
9. Thunderland

Sestava:
Andy Mück (Andy Aldrian) - zpěv
Harald Lee (Lee Tarot) - kytara
Stefan Kaufmann (Steve Merchant) - kytara
Ronny Gleisberg (Ronny Pearson) - baskytara
Peter Langer (Pete Lancer) - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 39:50
Label: Gama/Intercord Recordings
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft


Vydáno: 29.09.2008
Přečteno: 3514x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
U nás tie...1. 10. 2008 16:17 Marek - JANESESSION
U nás tie...1. 10. 2008 16:17 Marek - JANESESSION
Reedici prvních...1. 10. 2008 10:54 Venca
StormwitchPro mě také...1. 10. 2008 10:14 Martin
Samozrejme...1. 10. 2008 9:35 Marek - JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18418 sekund.