20.10.2017
WHITESNAKE
"The Purple Tour (Live)", to je název novinkového záznamu ..více

20.10.2017
HARDCORE SUPERSTAR
Po vlažné přijatém albu "HCSS" z roku 2015 se nenechali ..více

20.10.2017
BEAUTIFUL CREATURES
Formace kde působí zpěvák Bang Tango Joe Leste, ..více

20.10.2017
PESTILENCE
Druhdy velmi vlivná deathmetalová parta z Nizozemí slaví ..více

20.10.2017
10 YEARS
Příznivci alternativního metalu v podání těchto ..více

20.10.2017
HOOBASTANK
Post-grungeová formace z Los Angeles dokončila po pěti ..více






POSTCARDS FORM ARKHAM - Manta
Rosie....opravd u máš pravdu, že je tam uveden j ..

POSTCARDS FORM ARKHAM - Manta
Text k poslední písni "Her Cosmic Song" napsal O ..

Elektronika jako budoucnost metalu?
To jsi snad četl jiný úvodník ne? :-) Já pře ..

Elektronika jako budoucnost metalu?
Chápu tvůj povzdech ale....říká ti něco jmé ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
No jo, Confess. Já na ně úplně zapomněl, tak ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Na poli podobně prientované muziky je tahle desk ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
A hlavně CONFESS - Haunters!!! ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Super album, s hodnocením souhlasím. Určitě pa ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Jo Jo, album je skvělý. Viděl jsem je letos v I ..

POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2393x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2075x

AEROSMITH - Aerosmith
1998x

AEROSMITH - Get Your Wings
1915x

AEROSMITH - Rocks
1876x

MOTORBAND - V
1647x



21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma

14.11.2017
Driven Under (heavy metal - Švýcarsko) Wild Freedom (heavy metal / glam - Šp..
Brno - Melodka, začátek od:20:00, vstupné: 100



článků celkem: 5886
recenzí: 4739
reportů: 511
rozhovorů: 334













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


STORMWITCH - Walpurgis Night

Možná si pomyslíte, že se svět zbláznil. Začnu-li povídání o Stormwitch vzpomínkou na původní název téhle jihoněmecké kapely, kdy si kluci říkali Lemon Sylvan (cosi jako citronový háj…), či připomenutím odvahy (nebo bezradnosti?) původního labelu Gama, který první album „Walpurgis Night“ opatřil black-metalovou visačkou, možná ani nebudete daleko od pravdy. Stejně tak se asi najdou tací, kteří zařazení Stormwitch mezi největší metalové spolky budou zpochybňovat. A i tady připouštím, že celkem právem. Záleží však na úhlu pohledu. Je fakt, že Stormwitch se nikdy nestali nějakým super žhavým tipem (i když pamětníci jejich vystoupení v tehdy ještě socialistickém a metalově vyhladovělém Československu asi budou mluvit jinak), a v době své největší slávy (jak relativní pojem…) byli i německým tiskem poměrně systematicky zanedbáváni. Možná to je daň za to, že jejich snaha o jedinečnost (témata textů, změna jmen i image) a vybočení z davu podobných kapel byla vždy držena na uzdě jakousi podvědomou příslušností k obecně uctívaným hodnotám a neschopností se zcela oprostit od tradičních postupů. Přesto se najdou i ti, kteří vám budou zaníceně tvrdit, že Stormwitch jsou nenapodobitelní mistři temné romantiky a bezmála kultovní kapelou.

Pokud jsem v předcházejícm seriálu o Scanner vzpomínal na opojná osmdesátá léta, jsou i Stormwitch „typickým“ představitelem téhle éry. Na jedné straně zřetelný vliv britských riffoidů Iron Maiden či Judas Priest, na straně druhé velice rychle vybudovaný nezaměnitelný výraz a zvuk. Neučesaná, syrová a střízlivá produkce, přitažlivě chaotický vokál Andyho Mücka, který sem tam s klidem zabrousí až do uchu nepříjemných sfér, aniž by ve vás vyvolal pocit, že je něco v nepořádku. Cit pro melodiku, se kterým Stormwitch nijak zbytečně neplýtvají. Citlivě sladěný kompromis mezi bezhlavým drhnutím útočných riffů a klouzavými refrény.

Své první album „Walpurgis Night“ dokázali Stormwitch spáchat naživo za „dlouhých“ osm dní. Určitě vás napadne otázka, jestli se to někde neprojevilo. Samozřejmě, že ano! Už úvodní výkřik „Are you ready?“ v „Cave Of Steenfoll“ je na místě. Valpuržina noc je spontánní a živelná jízda, plně odpovídající době svého vzniku. Typický heavy metal osmdesátých let, se syrovými riffy, ve kterém Stormwitch kladou velký důraz na instrumentální pasáže (až vás někdy může napadnout, jestli jen bezúčelně neexhibují, např. „Warlord“), dokáží si pohrávat s různými motivy a (právě pro ten šmak osmdesátých let) lze jim snadno odpustit, že sem tam sklouznou až primitivnímu stereotypu. Taková „Werewolves On The Hunt“ bude příznivce současných přeplácaných produkcí asi k smrti nudit, ale máte-li někde v kostech prach z osmdesátých let, nejspíš se shodneme na tom, že i přímočarý minimalismus (a že o podobně znějící riffovky nebyla tehdy žádná nouze) má svojí přitažlivou atmosféru. Žhavé tipy? Když už chválím za instrumentální dovednosti, tak bezesporu příjemná výpravná kytarovka „Excalibur“, temná, těžkotonážní, šlapavá „Priest Of Evil“, plná satanů, krucifixů a pentagramů (snad tady byla pro Gama ta spojitost s black-metalem), chytlavá „Skull And Crossbones“, s famózním úvodním riffem a báječným mixem optimistické hudby a textu plného krve. A samozřejmě titulní „Walpurgis Night“, na kterou Stormwitch sázeli ještě dlouhá léta. Mystiky určitě uspokojí i tvrzení kapely, že deska byla dokončena přesně v den Valpuržiny noci.

Desky Stormwitch nedávno vyšli v reedici. Bonusové live songy jsou (po zvukové stránce) skutečně jen pro největší příznivce a při případném pídění se po téhle klasice dejte pozor na verzi „Walpurgis Night“ od Metalmanie. Bůh ví proč metalmaniaci pod tímto titulem vydali míchanici z první a třetí desky Stormwitch. Trošku nešetrné k téhle živelně energické klasice, která si bezesporu zaslouží pozornost (a jste-li závislí na současné bombastické produkci, klidně si k pozornosti doplňte i pevné nervy… :-) ).

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Cave Of Steenfoll
2. Priest Of Evil
3. Skull And Crossbones
4. Werewolves On The Hunt
5. Walpurgis Night
6. Flour In The Wind
7. Warlord
8. Excalibur
9. Thunderland

Sestava:
Andy Mück (Andy Aldrian) - zpěv
Harald Lee (Lee Tarot) - kytara
Stefan Kaufmann (Steve Merchant) - kytara
Ronny Gleisberg (Ronny Pearson) - baskytara
Peter Langer (Pete Lancer) - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 39:50
Label: Gama/Intercord Recordings
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft


Vydáno: 29.09.2008
Přečteno: 3168x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
U nás tie...1. 10. 2008 16:17 Marek - JANESESSION
U nás tie...1. 10. 2008 16:17 Marek - JANESESSION
Reedici prvních...1. 10. 2008 10:54 Venca
StormwitchPro mě také...1. 10. 2008 10:14 Martin
Samozrejme...1. 10. 2008 9:35 Marek - JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1918 sekund.