NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLOODBOUND - Tabula Rasa

Bloodbound představují svůj třetí počin s navrátilcem Urbanem Breedem (ex-Tad Morose, Pyramaze), který se po krátké pauze opět ujal mikrofonu. S jeho osobou se do kapely vrátil nejen vynikající hlas a silná osobnost, ale také textařský um, který na albu "Book of the dead" trochu chyběl. Tentokrát nečekejte žádné démony ani brány pekelné – kapela se zřejmě rozhodla vzdálit od své původní temné image, jak jen to půjde. Urban tentokrát zabrousil spíše do hlubin lidské duše a z každého textu udělal bez nadsázky přímo klenot.

První skladbu "Sweet dreams of madness" jsme mohli slyšet už během dvou koncertů, které kapela odehrála u nás v rámci turné s Hammerfall a Sabaton. Je jasné, že byla napsaná jako koncertní hit a že nezůstalo jen u úmyslu.

To, co dělá tuhle desku tak silnou a působivou, jsou bezpochyby chytlavé refrény – a to platí pro všechny skladby bez výjimky. Včetně již zmíněné se majestátním refrénem honosí například další koncertovka "Take one" či "Dominion 5", která má podle mě jeden z nejvlezlejších refrénů, co jsem kdy slyšela – a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Je důležité podotknout, že ani jedna ze skladeb nepůsobí lacině nebo šroubovaně. Jsou ucelené a vše plyne naprosto přirozeně – včetně nezbytných kytarových sól a klávesových vyhrávek. Za vrchol alba osobně považuji trojici uprostřed – skladbu "Tabula rasa" a její druhou část s podtitulem "Nothing at all", která je její variací. Mezi ně je pak vložena jediná pomalejší věc "Night touches you", kde může naplno vyniknout Urbanův hlas ve všech myslitelných polohách. Osobně mi Michael Bormann v kapele vůbec nevadil a předchozí album mám velmi ráda, ale musím uznat, že Urbanův hlas je opravdu nenahraditelný. Nejde ani tak o rozdíl v hlasové kvalitě – oba jsou samozřejmě mimořádně talentovaní zpěváci – rozdíl vidím spíše v emocích, které z Urbanova projevu stříkají proudem. Je to právě procítěnost, která dává jeho textům váhu, přidává jim na důvěryhodnosti a pozvedá skladby co se kvality týče minimálně o dva stupínky vzhůru.

Deska je dotažená po všech stránkách – vynikající zvuk a celková propracovanost a ucelenost, která právě tenhle počin vyzdvihuje vysoko nad zbylé dva, které diskografie kapely čítá. Navíc vám mohu zaručit, že se jen tak neohraje – můj přehrávač okupuje od svého vydání až nebezpečně často a přesto zatím žádná ze skladeb svůj lesk neztratila.

Bloodbound byli moji favorité již před pěti lety, kdy se objevili na scéně se svým debutem "Nosferatu". Vydáním "Tabula rasa" se u mě definitivně zařadili po bok kapel jako Nocturnal Rites či Brainstorm, které jsou spolehlivým zdrojem té nejkvalitnější hudby, ačkoli se jim nedostává zasloužené pozornosti. Teď můžeme jen doufat, že forma a hlavně radost z hraní vydrží a že se dočkáme dalšího alba co nejdřív. Při poslechu takhle povedených děl musí každý melodik skákat radostí. Klobouk dolů, pánové, lépe už to snad ani nejde.

Ray             

Není to tak dávno, co jsem se tu rozplýval nad velkou nadějí melodického metalu v podobě Švédů BLOODBOUND. Zpráva že se na jejich třetím albuu bude opět podílet zpěvák Urban Breed působila jako dokonalý katalyzátor indexu očekávanosti. No mohla tahle deska vůbec dopadnout špatně? Mno.. Nakonec se z mého pohledu zastavila někde v půli cesty... Či spíše udělali BLOODBOUND pověstný Cimrmanovský „krok stranou“ a vkročili do trochu jinak laděných heavy vod, než ve kterých mne okouzlili se svým debutem. Porovnám-li starší desky s novinkou, tak zejména „Nosferatu“ zůstala nepřekonána (což je asi úděl většiny takhle povedených prvotin). Ano, je tu patrný pokrok v textech, větší vyzrálost, ucelenost a vypilovaný zvuk, který mi připomíná současné IRON SAVIOR, ale uvnitř toho všeho jsem tentokrát jen marně tápal.

Snad na několik málo vyjímek si z desky ani po mnoha posleších nevybavím nějaké opravdu silné místo-jedině snad otvírák „Sweet Dreams Of Madness“ a titulní „Tabula Rasa“.

Pokud „Breedovci“ chtěli opravdu opravdu začít psát novou kapitolu historie kapely na čistý list, o čemž tedy svědčí už samotný název alba, pak se jim to povedlo. Ale v mých očích a uších se zařadili někam do středu velké vlny zvané současný heavy metal...

Čárlie 7/10

www.bloodbound.se

Seznam skladeb:
1. Sweet Dreams of Madness
2. Dominion 5
3. Take One
4. Tabula Rasa
5. Night Touches You
6. Tabula Rasa, Pt. 2 (Nothing At All)
7. Plague Doctor
8. Master of My Dreams
9. Twisted Kind of Fate
10. All Rights Reserved
11. A Year With Bloodbound (bonus video; limited digipack)

Sestava:
Urban Breed – zpěv
Henrik Olsson - kytary
Tomas Olsson - kytary
Johan Sohlberg - basa
Fredrik Bergh – klávesy
Pelle Åkerlind - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 43:48
Label: Blistering Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2006 - Nosferatu
2007 - Book of the Dead
2009 - Tabula Rasa

Související články:
BLOODBOUND - Nosferatu
BLOODBOUND - Book of the Dead


Vydáno: 03.08.2009
Přečteno: 5881x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
a podívejme,nová placka...11. 09. 2009 23:31 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09256 sekund.