IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOCTURNAL RITES - New World Messiah

Vlastně si pro své šesté album Nocturnal Rites zvolili velice odvážný název. Spasitel nového světa…, no, ono se ani tak moc nejedná o nový svět a těžko i hovořit o nějakém spasení, ale i tak jedním dechem dodávám, že ani v nejmenším si Nocturnal Rites nenaběhli a s „New World Messiah“ si definitivně sáhli na hvězdnou oblohu. A přitom bych se mohl lehce chytit za jazyk – po lehkém kroucení se nad „Shadowland“ a velebení „Afterlife“ totiž jásám nad tím, že kluci vydrželi na dálnici, vyměřené v zemi stínů a znovu vsází na melodickou přímočarost. Jen oproti minulému dílu dodali kluci svým (v tom nejlepším slova smyslu) hitům ten těžko definovatelný pocit nadčasovosti a nedosažitelnosti.

Nelze jinak než doporučit všech deset kousků z téhle kolekce. Už třeba jen proto, že zde najdete exoticky netypický kousek s orientálními vlivy „Egyptica“, svým námětem vybočující nejen z kontextu desky, ale – nebýt tradiční melodické přitažlivosti a výživné instrumentální exhibice - prakticky z konceptu veškeré dosavadní tvorby. Vrcholem desky pro mě zůstává „Against The World“ (vzpomeňte na minulý díl a „Invincible“) s krásně propletenými zpěvy a dokonale využitým citem pro udržení a vystupňování napětí. Výborně funguje metoda cukru a biče v rozjuchaném refrénu „Avalon“ (pozitivismus Freedom Call jsem v souvislosti s Nocturnal Rites již vzpomínal), setřeném razancí slok s výborným dialogem kytar a kláves (poprvé se v řadách kapely představuje „nečlen“ Henrik Kjellberg). Velké představení rozehraje Jonny Lindqvist ve volnější „The Flame Will Never Die“, plačtivě sytý, řezavý zpěv, nezabíhající do ubrečánkovosti, podpořený dramatickými klávesami a razantními kytarami. Potvrzující, že Nocturnal Rites, i přes to, že se nebojí pustit do emocemi nabitých volnějších temp, ke klasickým baladám prostě prakticky nesklouznou. Otvírák „New World Messiah“ skvěle zatahující do děje pomocí kousavého riffu a silné melodie. V „One Nation“ dokáží Nocturnal Rites servírovat temnotu z „Afterlife“ na podnose z té nejryzejší power metalové klasiky. Škoda nezmínit i melodické extáze s typickým rukopisem „Break Away“ a „End Of Days“ , tohle je ta základní přesvědčivá esence Nocturnal Rites.

„New World Messiah“ se vypořádal i s nebezpečím zevšednění z přetlaku. Závěrečná jednoduchá sypačka „Nightmare“ možná po předchozích košatých orgiích působí trochu skromně, ale jako doplnění exkluzivního náhrdelníku je prostě nezbytná. Jsou-li totiž melodické perly nezřízeně rozhazovány plnými hrstmi, může se stát, že i ten nejsladší marcipán se stane obyčejnou potravou. Tady, ať posloucháte jako monolit nebo po jednotlivých kouscích, napětí neopadá a Nocturnal Rites se vždy dokážou vytasit s fantastickým melodickým nápadem, šťavnatým sólem a nebo vytrvalým vynášením dozrálého žolíka – excelentního vokálu Jonnyho Lindqvista.

Však to znáte. Poučeni životními zkušenostmi občas čekáte, že když se zakousnete do toho nejnablýskanějšího jablka, v posledním soustu se na vás zazubí tučný červík. S „New World Messiah“ vám celou dobu mezi prsty bude protékat sladká šťáva a chuťové buňky budou na pokraji zbláznění se radostí. A tenhle nadýchaně opojný pocit vydrží nezkalen až do závěrečné tečky. Vytrvalost a houževnatost zase jednou slaví úspěch a vítězí na celé čáře. Boží mlýny někdy zamelou i na tu správnou stranu. Bodejť by ne, když jde prakticky o někoho z rodiny. I když tenhle Mesiáš nepotřebuje ani špetku protekce z vyšších míst.

Savapip             

Semena, kterým vytvořilo živnou půdu předešlé album, vykllíčila na „New World Messiah“ do sekvojových rozměrů. A k jejich mohutnosti opět drtivým dílem přispívá (nebo přizpívá?) vokální um Johnnyho Lindqvista. S jeho "Jon Bon Joviovským" zabarvením mají NOCTURNAL RITES navždy vyhráno! Deska ukrývá nesmírně silné kompozice, které neprohryzne ani sebeostřejší zub času. Přímočaře rychlé skladby (pozor: naposledy v dosavadní historii kapely!) se zde prolínají s typicky experimentálními kusy („Egyptica“) a střednětempou „klasikou“ (která v rámci této kapely znamená vždy nadstandard), vše spolu osvíceně rezonuje a ve výsledku tvoří dílo přístupné všem vrstvám melodií chtivého obecenstva. Pro mě osobně tvoří vrchol duo speed metalových flákot. Písni titulní i „Avalonu“ k nakažlivosti srovnatelné se svinskou chřipkou pomáhají jedny z nejdokonaleji vystavěných refrénů všech dob. Strhující, bombastické a osudově dechberoucí! Jen díky těmto skladbám budu NOCTURNAL RITES navždy vzývat. Jenže on ani zbytek alba za perfekcionizmem zmíněných pecek o moc nezaostává a v komplexu tak tvoří jeden z nejvyšších momentů v celé diskografii kapely. Nedostižným stropem pro mě ale (zřejmě) navždy zůstane skvost jménem "The 8th Sin".
Pagan 8/10

www.nocturnalrites.com

Seznam skladeb:
1. New World Messiah
2. Against the World
3. Avalon
4. Awakening
5. Egyptica
6. Break Away
7. End of Days
8. The Flame Will Never Die
9. One Nation
10. Nightmare

Sestava:
Jonny Lindkvist - zpěv
Fredrik Mannberg - kytara
Nils Norberg - kytara
Nils Eriksson - baskytara
Owe Lingvall - bicí
Henrik Kjellberg - klávesy

Rok vydání: 2004
Čas: 46:57
Label: Century Media
Země: Švédsko

Diskografie:
1995 – In A Time Of Blood And Fire
1997 – Tales Of Mysery And Imagination
1999 – The Sacred Talisman
2000 – Afterlife
2002 – Shadowland
2004 – New World Messiah
2005 – Grand Illusion
2007 – The 8th Sin

Související články:
NOCTURNAL RITES - In A Time Of Blood And Fire
NOCTURNAL RITES - Tales Of Mystery And Imaginations
NOCTURNAL RITES - The Sacred Talisman
NOCTURNAL RITES - Afterlife
NOCTURNAL RITES - Shadowland


Vydáno: 08.10.2009
Přečteno: 3658x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejlepší deska...8. 10. 2009 9:18 Mike


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09156 sekund.