DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Ösforrás

V poslednom čase sa mi nejako roztrhlo vrece s počinmi od susedov Feferónov. Zásluhu na tom má aj duo, fungujúce od roku 2003 pod tajomne vábivým názvom THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT, ktoré vie svojimi folkovými hračkami dobre dvíhať náladu a dostať psychiku do potrebnej pohody. Skúsme na chvíľu odložiť naše každodenné modly a prestaňme sa hrať na tvrdých. Vyplatí sa, pretože novinka dvojčlenného maďarského projektu je horúcim kandidátom na nemetalový album roku.

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT pojí s nedávnou recenziou novinky THY CATAFALQUE meno speváčky Ágnes Tóth. Tá má naozaj zlato v hrdle a nebojí sa to zverejniť. Tento typ muziky jej jednoducho sedí. Jej hlasové eskapády a svieže obmieňanie nástrojov pre folklórnu muziku typických robia každú skladbu na „Ösforrás“ zaujímavou a celok je potom pestrofarebnejší ako kŕdeľ juhoamerických papagájov. Jednotlivé skladby vychádzajú zo starého maďarského folklóru a Ágnes vie svoj prejav dobre prispôsobiť nálade každej z nich. Keď zo seba v orientálnejšie ladených trackoch ("Földanya Sóhaja") ide zvliecť kožu, hlasivky sa jej zvíjajú ako pravá brušná tanečnica.

Silné inštrumentálne momenty, ktoré robia z kompozícii chytľavé záležitosti, pomáhajú zachovať správny pomer medzi neprístupnosťou a naopak, čiastočnou prvoplánovou vlezlosťou, pričom v hlavnej úlohe sa vyskytujú najčastejšie španielka a viola. Výsledkom bude, že čoskoro si vtlčiete do hlavy každú skladbu (všetky sú od seba navzájom dobre rozpoznateľné) vrátane poslednej, ktorá je ako bonusová vedená len oficiálne, ale za ostatnými technicky naozaj v ničom nezostáva a je im plnohodnotným súperom. Nálada kompozícii je premenlivá, sú vhodne rozmiestnené, veselšie veci striedajú zadumanejšie a vážnejšie, uvoľnené chvíľky sú prekladané napätými momentami, čo konieckoncov tiež udržuje v strehu.

To však v nijakej extrémnej miere nie je potrebné. „Ösforrás“ sa nehrá na žiadne veľké umenie a to je najdôležitejšie. Chce byť príjemným spoločníkom vo chvíľach zaslúženého relaxu. Nahrávka sa počúva sama a vychutnávať ju rovnako dobre môžete, ak sa sústredíte alebo ak vám to ide druhým uchom von. Pokiaľ vám náhodou lezie metal krkom a chcete sa „odreagovať“, nemusíte sa nutne zapredať rôznym Lacným Pepíčkom z komerčných rádiových staníc. THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT bude, myslím, lepšia voľba. Vrúcne týmto zdravím južných susedov, ktorí mi tento rok už druhýkrát vypálili rybník a prinútili ma utrieť si slinu.

Martin             


www.themoon.equilibriummusic.com

Seznam skladeb:
1. Álomidö
2. Ég Felé
3. Ösforrás
4. Fénybe Térö
5. Bensö Patak
6. Tüzben Születö
7. Alkonyvarázs
8. Hétvilág
9. Földanya Sóhaja
10. Csillag-Ös (exclusive bonus track)

Sestava:
Ágnes Tóth - vokály, viola, morin khuur, basa, perkusie
Mihaly Szabó - vokály, 6 & 12 strunná akustická gitara, basa, citara

Rok vydání: 2009
Čas: 50:20 (Ltd. edícia)
Label: Equilibrium Music
Země: Maďarsko

Diskografie:
2005 - Regõ Rejtem
2007 - Of Dreams Forgotten and Fables Untold
2009 - Ösforrás


Vydáno: 23.11.2009
Přečteno: 3400x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09296 sekund.