ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HALFORD - Halford III.: Winter Songs

Tohle snad ani nebude klasická recenze. Bude to spíše taková přemýšlivá glosa nad stárnutím Metalového Boha. Nad jeho senilitou a místy až nesoudností.

Žil byl jednou jeden mladý chlápek, který vyrůstal v průmyslovém, válkou zbídačeném Birmighamu. Moc dobře se neučil, ale proč taky, nikdy to k práci nepotřeboval. Jen měl rád rockovou hudbu. Už v útlém mládí se rozhodl, že bude přesně takovou hudbu hrát. Jak si řekl, tak se také stalo. Vstoupil do hospodské kapely, která si říkala Judas Priest a jal se s ní objíždět svět až k zbláznění. Popularity se mu dostalo. A co víc. Dostal se dokonce mezi Božstva. Díky své skladbě „Metal Gods“ se mu začalo přezdívat Metalový Bůh. Byl rychlý, tvrdý a ječel jako málokdo. Svět mu ležel u nohou. Brzy se mu to ale znelíbilo a hudbu, kterou doposud tvořil, zavrhl. Heavy metal je pro děti, vykřikoval na začátku devadesátých let. Pustil se do alternativní rockové hudby okořeněné hardcorem. Pak i elektronikou. Ale ono se to neprodávalo. Natáhl tedy na sebe znovu kůži a začal ječet ještě agresivněji než dříve. Léta ale přibývala a Judas Priest už nebyli to, co dřív. Jak se říká, člověk když stárne, stává se malým dítětem. A každé malé dítě má rádo Vánoce. Tak proč nenatočit vánoční písničky, řekl si náš Metalový Bůh a znovu uskočil od milovaného heavy metalu pryč.

Tak a to by stačilo. Prostě a krátce. „Winter Songs“ bych od Halforda skutečně nečekal. Ta deska není hloupá, je dobře zahraná i zazpívaná. Ale proboha, kdo by chtěl od Halforda slyšet popěvek „My tři králové, my jdeme k vám…“. Ona vlastně celá ta deska vzbuzuje pobavený úsměv na rtech. Zvláště když si vzpomenete, že stejná kapela (a ze tří pětin stejná sestava) připravila před devíti lety třaskavou nálož „Resurrection“. O riffech, které by čerpaly z „Painkiller“, „Night Crawler“ nebo „Freewheel´ Burning“ si můžete nechat jen zdát. Celé album se nese v jakési zasněné atmosféře, tedy s výjimkou úvodní „Get Into The Spirit“, která je v podstatě klasická Judasovka, kde Halfordův hlas nejprve prochází podzemím, aby následně vystřelil až někam do stratosféry. Žel bohu je to jediná skladba, která skutečně má drive a nebojí se rychlých bicích a ostrých kytar. Ještě následující „We Three Kings“ trochu zatahá za metalový řetěz, ale to je asi tak všechno. Pak se na vás valí jedna baladická věc za druhou, což už začíná nudit.

„Winter Songs“ mi možná trochu připomíná alba od Trans Siberian Orchestra. Jenže ti mají ke všem vánočním písním ještě řadu dalších nástrojů, které dotvoří atmosféru, což Halfordovi chybí. V neposlední řadě Trans-sibiřskému orchestru ty desky věřím, už jen s přihlédnutím k jejich minulosti v Savatage. K Halfordovi mi prostě tohle nepasuje. Navíc deska je poskládaná jaksi bez ladu a skladu (dvě vypalovačky na úvod a pak jen pomalá šeď s nudou). A vrcholem všeho je závěrečný dvouminutový pochod „Come On Ya Faithfull“, který je skutečně tak hloupý, že člověk zapochybuje o duševním zdraví hlavního protagonisty.

Kdyby „Winter Songs“ nevyšla, vůbec nic by se nestalo. Ale ona je venku. Věřím tomu, že někoho by víc potěšil pořádný návrat Judas Priest do formy, jakou měli v osmdesátých letech.

Jan Skala             


www.robhalford.com

Seznam skladeb:
1. Get Into The Spirit
2. We Three Kings
3. Oh Come O´Come Emanuel
4. Winter Song
5. What Child Is This
6. Christmas For Everyone
7. I Don´t Care If It´s Christmas Night
8. Light Of The World
9. Oh Holy Night
10. Come All Ya Faithfull

Rok vydání: 2009
Čas: 38:57
Label: Metal God Entertainment
Země: Velká Británie

Sestava:
Rob Halford – zpěv
Metal Mike Chlasciak – kytara
Roy Z – kytara
Mike Davis – baskytara
Bobby Jarzombek – bicí

Diskografie:
2000 - Resurrection
2002 - Crucible
2009 - Halford III.: Winter Songs


Vydáno: 11.12.2009
Přečteno: 4686x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Halford by bol...13. 12. 2009 21:23 marc - janesession
Náhodou, kůže je...12. 12. 2009 16:56 Tassadar
Tak to je pěkná...11. 12. 2009 22:58 Mike
Nikdy jsem na sobě...11. 12. 2009 13:14 GNT
Myšlenka...11. 12. 2009 12:10 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09209 sekund.