RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTER´S HAMMER - Mantras: Venkovská operetta

Tahle deska je buď geniální, nebo je to absolutní hovadina. Jen záleží, jak se na to díváte. Jedno ale „Venkovské operettě“ nemůže upřít vůbec nikdo. Je to absolutní kult. A to ještě dřív, než stačila vůbec vyjít. I kdyby na ní bylo satanvíco. A ono TO, co na ní je, až tak strašné není. Musíte k tomu ale přistupovat jako k absolutní recesi, o čemž vlastně celá kariéra Master´s Hammer byla. Z poloviny se kapela vrací tam, kde byla skoro před dvaceti lety. Do kolejí pekelného black metalu, kde se to čerty a Satanem jen hemží. Ovšem z druhé poloviny se hraje na experimentálnější notu, v čemž bude mít určitě prsty kytarista Necrocock, protože nejedna skladba připomene jeho domovské Kaviar Kavalier.

Začíná se ale pěkně zostra. Úvodní „Typograf“ uvozují katastrofické varhany Vlasty Vorala, které jen umocňují apokalyptickou atmosféru. A nastupuje Štorm. V tu chvíli přichází menší rozčarování, protože jeho hlas už není přesně ten hrdelní havraní krákor, tak jako na kultovním „Rituálu“. Přesto je stále dost rozpoznatelný, tah na bránu ale už není tak velký. Inu, roky zastavit nejde. V podobném černometalovém duchu pokračují i další „Domanín“, „Až já budu v hrobě hníti“ a „Čerti“. S pátou „Bohdi“ se ale začíná experimentovat. A bohužel se do tohoto zapojil i Štorm, který se vrhl do hlubokých poloh, kde připomíná napůl Lou Fanánka Hagena v jeho temnějších dobách a napůl Attilu Csihara (Mayhem). Už z této neslučitelné dvojice si můžete udělat obrázek o schizofrenní stránce nových Master´s Hammer.

Další kapitolou samou pro sebe jsou texty. Už jste někdy viděli blackmetalovou kapelu, aby zpívala o „rumíčku do kafíčka“, o „vesnických karbanicích“, o cestách tramvají a nebo opěvovala chuť piva? Ach jo. Nicméně všechno, ať vezmete jakoukoliv píseň, je to originál. Na „Mantras“ je také jasně vidět, že nechuť k metalu, jakou Štorm neustále vyhlašoval, nepominula. Jen pánové v letech (jen se podívejte na fotky, kde spíše připomínají sraz rybářů z Dolní Lhoty než metalovou kapelu) si chtěli ze stylu, který je kdysi proslavil a jež jim zobou z ruky dokonce i za Oceánem, trochu vystřelit. Povedlo se.

Na druhou stranu si nejsem jist, že se až tak úplně povedla koncepce desky. První polovina je totiž nabitá testosteronem a plnokrevným black metalem, kdežto druhá, rozvláčnější a elektroničtější půlka, už začíná trochu nudit. Z ní lze vyzvednout především nově nahranou slavnou „Jámu pekel“, která je vyšperkována orientálními vsuvkami. Také zvuk není úplně dotažený. O to sice v black metalu nikdy nešlo, ale, co je horší, nepodařilo se dosáhnout ani atmosféry „Rituálu“, toho ohnivého zvuku kytar, nebeskopekelných sól a středověké nálady. I ty tympány jsem jaksi přeslechl.

Ale nechme toho. Myslím, že nejdůležitější je, že „Mantras“ vůbec vyšla. Ještě před rokem to nevypadalo vůbec nadějně. Zázraky se dějí. Česká „Chinese Democracy“ je venku a teď záleží jen na tom, jak se k ní kdo postaví. Já jsem ji vzal kladně. Se vším všudy.

Jan Skala             


www.mastershammer.com

Seznam skladeb:
1. Typograf
2. Domanín
3. Až já budu v hrobě hníti
4. Čerti
5. Bohdi
6. Červené bláto
7. Tympán
8. Vrána
9. Propesko
10. Fantasie
11. Ganesha Mantra
12. Jáma pekel
13. Epitaf

Rok vydání: 2009
Čas: 54:26
Země: Česká republika

Sestava:
Franta Štorm - zpěv, kytara
Necrocock - kytara
Monster - baskytara
Vlasta Voral - klávesy
Silenthell - bicí

Diskografie:
1991 - Rituál
1993 - Jilemnický okultista
1995 - Šlágry
2009 - Mantras: Venkovská operetta


Vydáno: 12.12.2009
Přečteno: 6253x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...jako kdyby tam...17. 03. 2010 11:03 LvtzidvM
Je to fakt sranda....5. 01. 2010 19:36 Shveydys
Právě ty texty mi...5. 01. 2010 14:26 Pepsi Stone
neeeee,to je moc...4. 01. 2010 21:22 Jakub
Uplne suhlasim....12. 12. 2009 13:59 marc - janesession


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09005 sekund.