ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SWALLOW THE SUN, INSOMNIUM, OMNIUM GATHERUM - 16.12. 2009 - Praha, Exit Chmelnice

Ačkoliv středa není pro studující či pracující lidi zrovna nejvhodnější den na koncert, na návštěvnost finské trojice kapel v čele s doomovými Swallow The Sun, jejichž poslední deska je většinou kritiků vynášena až téměř do nebe, to nemělo téměř žádný vliv. Exit Chmelnice není velký klub a sice nepraskal ve švech, ale fanoušků, těšících se na koncerty, bylo nepočítaně. Také se zvukem jsme na tom tentokrát byli podstatně lépe než obvykle. Oproti tradiční výbavě Exitu přibylo totiž pár „bedýnek“ a to se ve finále na celkovém zvuku pozitivně projevilo.

Jak jsem byla potěšená, když po ne zcela vyvedené projekci Winter Assaultu zde ve slibovaných osm hodin nastoupila na pódium první kapela, death melodicky zaměření Omnium Gatherum. Nejsem sice jejich skalní fanoušek, ale doma si je občas ráda poslechnu a tak jsem byla plná očekávání, co tato kapela předvede. Myslím, že nakonec ani já a ani fanoušci jsme nebyli zklamaní. Zvuk možná nebyl dokonalý díky chmelnické akustice, ale o poznání kvalitnější, než kdykoliv jindy ve zmiňovaném klubu. Zpěvák Jukka Pelkonen i celá kapela komunikovali s bavícími se fanoušky a celková atmosféra vystoupení byla dobrá a velmi živá. Zaslechla jsem sice i pár negativních ohlasů na zpěvákovo vystupování, ale díkybohu za to, že lidé jsou individuality a že každý má poněkud jiný názor. Mně osobně se vystoupení opravdu zamlouvalo.

Ještě více lidí se potom okolo pódia seskupilo na následující Insomnium, kteří nám přinesli trochu tajemnější nádech, na který se tady většina přítomných těšila. I přes to, že byl jeden z kytaristů nemocný a tak se musel šetřit, se i tahle kapela předvedla dobře. Mně osobně sice trochu více nadchlo energičtější vystoupení předešlých Omnium Gatherum, Insomnium měli přeci jen show lepší po té zvukové a hudební stránce. A samozřejmě nelze popřít, že tato kapela má u nás velkou řadu fanoušků, kteří dle nadšených ohlasů byli opravdu spokojení. Měli jsme možnost si poslechnout jejich nové songy z posledního velmi vydařeného alba "Across The Dark", ale samozřejmě fanoušci nebyli ochuzeni ani o desky předchozí, jakožto pecku „The Killjoy“ či klipovku „Mortal Share“ z alba Above The Weeping World. Čtveřice muzikantů byla ve svém live vystoupení doplněna o klávesáka Aleksiho Muntera ze Swallow The Sun, který měl shodou okolností narozeniny. Tomuto člověku pak nutno vyseknout poklonu, že oba koncerty dokáže odehrát velmi energicky a evidentně si je i užít.

"New Moon", tedy nová deska hvězdy večera opravdu sklízí velké ovace, stejně jako ve Swallow The Sun nově působící bubeník, Kai Hahto, známý hlavně z folkmetalových Wintersun, který je ve svém oboru opravdu dobrý. Swallow The Sun nastoupili s úvodním songem „These Woods Breathe Evil“ právě z nejnovějšího alba, které na tomto turné propagovali. Výborně se předvedli i s ostatními skladbami jako „New Moon“, či „Falling Word“. Celý koncert se pak nesl v příjemném doomovém rytmu a playlistu tvořeném převážně z nových skladeb, ale zároveň nikoliv mrtvolném, nýbrž živém duchu. I přes zjevné problémy s hlasem zpěváka Mikka Kotimäkiho, se i tak zvuk celkem dobře poslouchal a kapela podala profesionální výkon. Ze starších alb jsme měli možnost slyšet písničku „Don´t Fall Asleep“, kterou bohužel nezahráli kompletně, či velmi oblíbenou „Swallow“ z jejich prvního alba, popřípadě mrazivou „Descending Winters“. Kapela se ale sbalila a mizela z pódia poněkud neočekávaně, mnozí z nás však tušili, že to nemůže být vše. Pochopitelně si nadšení fanoušci vyjásali přídavek a kapela se nenechala dlouho prosit. Bylo vidět, že nejen fanoušci, ale i muzikanti jsou s koncertem spokojení a oboustranná spokojenost je vždy důležitá. Myslím, že se tedy nikdo nebude zlobit, když se některá z těchto kapel objeví v naší malé republice i v roce následujícím.

Veronika             


http://www.obscure.cz/
http://www.swallowthesun.net/newmoon/
http://www.insomnium.net/
http://www.omniumgatherum.org/


Fotogalerie


SWALLOW THE SUN



INSOMNIUM



OMNIUM GATHERUM


foto:
Veronika Hesounová


Vydáno: 21.12.2009
Přečteno: 4185x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14118 sekund.