PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANATHEMA - We´re Here Because We´re Here

"Life is not the opposite of death. Life is eternal."


Občas je príjemné vypočuť si inteligentnú nahrávku postavenú najmä na emóciách. Emóciách, ktoré možno chutia sladkoboľne, ale nie zvratkopudne. ANATHEMA, dnes už nezmar na poli hudobnej alternatívy, si dala riadne načas. Ak nerátame dva roky starú „Hindsight“, ktorá priniesla miesto nových skladieb iba akustické verzie tých známych, na novinku sa čakalo sedem rokov a fanúšik jedného z kedysi kľúčových doomových zoskupení britskej scény musí byť po takom pôste nabudený poriadne. Sklame nová kolekcia jeho očakávania?

Bezpochyby nie. Už úvod v podobe „Thin Air“, jednej z tých svižnejších na albume zaháňa všetky obavy do kúta. Melancholický akustický gitarový motív, do ktorého príjemne vpláva Vincentov intímny prednes je síce, ako zistíme, jadrom piesne a dokáže sa úspešne kolovrátkovať celú dobu, avšak s nádhernou atmosférickou pauzou v prostriedku, ktorá predznamenáva tvrdší koniec (dvojité uvodzovky k slovu tvrdší). Celá pieseň si krásne sadne s výjavom na obale. To ostatne celý album. Druhá „Summernight Horizon“ nasadí prudšie tempo, dôrazné gitary v refréne a hlavne obsahuje krásny klávesový motív, ktorý pieseň dramatizuje. Navyše k Vincentovi sa pridáva Lee Douglas a vysoká počúvateľnosť tohto speváckeho dua vo viacerých skladbách je pre výsledný dojem z albumu jedným zo zásadných faktorov.

Piesne sú celkovo veľmi prístupné, ich jadro ľahko zapamätateľné, nahrávka do istej miery prvoplánová je. Potvrdzujú to najmä „Dreaming Light“ a „Angels Walk Among Us“, kde si podporné vokály strihol Ville Valo. Podľa kritéria, ktoré by sme mohli nazvať obecnou znesiteľnosťou hudobného prejavu pre masy, by sa mohli všetky prebojovať aj do rádia. Napriek tomu väčšina z nich má v sebe niečo, čo 15-ročnému puberťákovi a všetkým klonom Troya Boltona nedovolí nastrkať si ich do iPodu. Možno je to tá čarovná atmosféra, ktorá má zmysel iba, ak si album pustíte ako celok (a to oni neradi). Tie pôvodné cukrlandové predsudky u mňa aj vďaka nej postupne bledli.

A to tým skôr, čím viac nádhernými momentami ma Cavanaghovci zasypávali. Po výdychu v nie tak emotívnej „Dreaming Light“ som opäť zmäkol v dojemnej „Everything“ a hlavne v hovorenej, komornej suite „Presence“ o tom, že smrť nie je opakom života. Po filozoficky ladenej trojminútovke, prichádza jedna zo zásadných kompozícii. „A Simple Mistake“ má dve časti – prvá svojou prevzdušnenosťou zachováva jednoliatu náladu celku, v polovici sa však krásne zlomí, jemne zdramatizuje a na búrlivejších a naliehavejších vlnách pláva v ústrety ambientnému záveru, odohrávajúcemu sa na prahu počuteľnosti.

Nemám takmer žiadne empirické skúsenosti s predošlými nahrávkami (pod vplyvom skvelej novinky na ne určite príde), hodil som sa do vody a bez nejakých hlbších súvislostí tu iba opisujem dojmy z aktuálneho disku s mimochodom krásnym bookletom, ale moja prvá zrážka s ANATHEMOU dopadá skvele. Neviem nakoľko sa Briti opakujú, koľký raz vykrádajú sami seba alebo sa okato inšpirujú niekým iným. Priznávam, že občas na tom nezáleží. Nahrávka je to nádherná. Nasýtený roztok typicky ostrovnej melanchólie, ktorá ale pravým metalheads nič dobré neprinesie. Pri novej ANATHEME si po vzore romantických trhákov možno skôr užijete nejeden letný západ slnka. Gýč ako bič? No a čo?!

Martin             


www.anathema.ws

ochutnávka ("Summernight Horizon"):

www.youtube.com/watch?v=Fm6tNdVYAOo&feature=related

Seznam skladeb:
01. Thin Air
02. Summernight Horizon
03. Dreaming Light
04. Everything
05. Angels Walk Among Us
06. Presence
07. A Simple Mistake
08. Get Off, Get Out
09. Universal
10. Hindsight

Sestava:
Vincent Cavanagh - vokály, kytara
Danny Cavanagh - kytara
Jamie Cavanagh - baskytara
Lee Douglas - vokály
John Douglas - bicí, perkuse
Les Smith - klávesy

Rok vydání: 2010
Čas: 58:07
Produkce: Vincent a Danny Cavanaghovci
Mix: Steven Wilson
Země: Velká Británie

Diskografie:
1993 - Serenades
1995 - The Silent Enigma
1996- Eternity
1998 - Alternative 4
1999 - Judgement
2001 - A Fine Day To Exit
2003 - Natural Disaster
2008 - Hindsight
2010 - We´re Here Because We´re Here


Vydáno: 02.07.2010
Přečteno: 3368x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09354 sekund.