IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SALAMANDRA - Time To Change

Čas na změnu? Přiznám se, že mě název nového alba moravské Salamandry poněkud vyplašil. Že by naše speedová špička zatoužila, po svém dosud nejvydařenějším (tři roky starém) albu „Faces Of Chimera“ otočit stylovým kormidlem a vydat se na dosud neprobádané stezky? Příznivci nadýchaných, melodických a svižných songů Salamandry můžete zůstat v klidu. „Time To Change“ je naprosto typickým albem Ostraváků, se všemi tradičními hodnotami a obvyklými poznávacími znameními. A pokud snad k nějaké změně došlo (jako že ano), tak čistě v mezích zákona.

Tak tedy, co že se změnilo? První, co vás na „Time To Change“ chytne za uši, jsou klávesy. A to nejen v rámci titulního úvodního songu, ale i v rámci celé desky se zdá, jako by dvojbarevné klapky měly hrát ještě daleko významnější roli, než tomu bylo doposud (a neřekl bych, že je to čistě otázka smíchání nahrávky). Důsledkem je, že na jedné straně může deska působit košatěji, na straně druhé zní měkčeji, než díl předchozí. Druhý okamžik, který mě nezvykle zatáhl za boltce, byl čistý zpěv Ivuši Borovského v pomalé „Leaving Me“ a epizodně i v „Lost Life“. V momentě, kdy Ivan zatáhne drápy a začne klidně zpívat, působí (byť bych mu nevytknul jediný tón) proti své obvykle našlápnuté poloze krapet „obnažený“.

Dalších změn hledat netřeba. Průzračný zvuk (opět s finálním razítkem Finnvoxu a Miky Jussily) dává vyniknout i těm nejmenším detailům, melodie chytají když ne hned na první, tak stoprocentně na druhou dobu u všech položek, majestátní chorály dodávají velice důstojnou, osudově pompézní atmosféru, kytary vytrvale koušou, malují i se smějí v „helloweenovsky“ pozitivních sólech, rytmika vám nedá vydechnout a oba hlavní hlasy, osvědčený řezák Ivana i operní Hančina exhibice (nemluvě o jejich vzájemné kooperaci třeba v „Dark Matter“) jsou přirozeně suverénní. A to vše je namíchané s takovou grácií a elegancí, že Salamandra míří opět (téměř) k výšinám.

V čem je háček, že tentokrát Salamandra netrefuje čistý střed? Možná přílišným očekáváním po dokonalosti „Faces Of Chimera“, možná absencí jednoznačného hitu na první uštknutí – to, že „Masters Of Rock“ trošku nesplnilo ambice a zůstalo tak nějak „skromné“ a bez překvapení by nevadilo, sypačka „Eternal Moon“ s nadýchanými sbory, již zmíněný svěží a zřejmě nejbarevnější kousek kolekce „Dark Matter“ či dramatická „Crusader“ na hity aspirují a zřejmě se jimi i stanou. Jen to není tak přímočarý útok jako v kole minulém a tak celé „Time To Change“ proniká pod kůži sice důkladně, ale o poznání pomaleji.

Ti, kteří každý plod ze salamandří zahrádky netrpělivě očekávají a pak vychutnávají známou a osvědčenou chuť, rozhodně budou nadšení. Možná se do atmosféry téhle desky budou prokousávat obtížněji, než do alba minulého, možná budou bádat nad tím, jestli měkčí zvuk, zaviněný stále výraznější dominancí kláves, pomáhá či škodí, možná budou jednoznačné hity vyhlížet trochu déle, možná ten poměr skladeb, kdy se ježí chlupy na rukách a kdy si „jen“ spokojeně podupávají do rytmu, bude vyrovnanější. Ale ve finále se stejně, i s těmi méně závislými, nejspíš shodnou na tom, že Salamandra potvrdila status vývozního artiklu z nejkvalitnějších.

Savapip             

Při posuzování novinky SALAMANDRY se nemůžu vyhnout srovnání s kapelou RIMORTIS, ale nikoli proto, že obě bandy patří k tuzemské melodické špičce. Deska „Time To Change“ totiž představuje oproti svému albovému předchůdci, podobně jako poslední placka RIMORTIS „Deset kroků zpět“ versus „Vesmírem plout“, významné uvolnění v kompozičním procesu, kratší stopáž, ústup progresivnějších prvků a tím pádem stravitelnější sousto k poslechu. Jenže zatímco u „Deseti kroků zpět“ to bylo jenom ku prospěchu věci a slovo jednodušší určitě neznamenalo horší, u „Time To Change“ už to tak jasné není. Svůdná kusadla desky „Faces Of Chimera“ mě zpracovávala podstatně déle, přičemž bylo neustále co nacházet a výsledným pocitem (po odehnání všech chimér) bylo hodně silné, málem až fanatické okouzlení títmo dílem. RIMORTIS na „Deseti krocích“ nabídli sto a jeden neodolotalně melodický recept, SALAMANDRA takových delikatesních motivů tentokrát tolik neukuchtila a světově rozmáchlá jakost předešlého alba se rázem scvrkává někam k hranicím Střední Evropy (co by za to ale jiní dali, že?). Většina písní díky podobným strukturám nevýrazně splývá a k zapamatování toho až tolik není.

Co rozhodně v květáku uvízne, jsou nádherně zpěvné refrény skladeb „Underworld Tale“ a „Factor Zero“, stejně jako Hančiny operetní vsuvky v celkově skvělé „Lost Life“. No a zbytek? Na ten se dá nahlížet ze dvou úhlů. Z pozice předešlé desky je to pouze dobré, z pozice tuzemské scény je to pořád dílo maximálně vyspělé a naprosto výtečné. Ačkoli netrpím patriotismem, tenhle faktor prostě musím v konečném hodnocení zohlednit.
Pagan 8/10

salamandra.cz

Seznam skladeb:
1. Time to Change
2. Eternal Moon
3. Crusader
4).Underworld Tale
5. Leaving Me
6. Dark Matter
7. Lost Life
8. Masters of Rock
9. Factor Zero
10. The Piano Time

Sestava:
Ivan Borovský - zpěv
Pavel Slíva - kytara
Karel Řepecký - kytara
Hanka Šlachtová - klávesy, zpěv
Jaroslav "Pišta" Sedláček - baskytara
Dan "Baalberith" Jureček - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 45:06
Produkce: Pavel Slíva
Studio: Artvox
Label: Leviathan Records
Země: Česká republika

Diskografie:
1999 – Twilight Of Legends
2000 – Skarremar
2004 – Great Moravian Elegies
2007 – Faces Of Chimera
2010 – Time To Change

Související články:
SALAMANDRA - Faces Of Chimera


Vydáno: 17.09.2010
Přečteno: 7773x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velkým...18. 12. 2011 2:46 Tassadar
to Jarda: díky,...20. 10. 2010 16:49 Savapip
Pojem "speed metal"...20. 10. 2010 16:40 Pagan
to GNT: Speed...20. 10. 2010 12:54 Jarda Dufek
Proč stále...30. 09. 2010 7:43 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1171 sekund.