RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Yves CAMPION (NIGHTMARE) – Nechápu kapely, které se nechovají vstřícně ke svým fanouškům a hrají jen samy pro sebe

Francouzská kapela Nightmare je pro mě velmi osvěžujícím prvkem na melodické scéně a jejich hudba si s každou další nahrávkou vybojovává na mém osobním žebříčku čím dál lepší pozice. Navíc mě hodně zaujala jejich show na Metalfestu v Plzni. Jejich druhá festivalová zastávka u nás se bohužel neuskutečnila (viz níže), takže interview se muselo realizovat pouze na dálku. Na otázky ohledně minulosti, současnosti i budoucnosti kapely ochotně odpověděl basák a zakládající člen Yves Campion.

Nedávno jste hráli v České republice na festivalu Metalfest open air, takže máte čerstvou zkušenost s českým publikem. Jak jste si užili hraní a váš pobyt tady a jaké jsou vaše nejsilnější zážitky?
Yves: Publikum k nám bylo velmi vřelé a měli jsme opravdu dobrou zpětnou vazbu...hráli jsme docela brzo, takže tam bohužel ještě nebylo celé festivalové publikum, ale lidí bylo dost pro dobrou show a s těmi, co tam byli, se nám dobře komunikovalo. Někteří lidé v kotli dokonce znali naše písně, obzvlášť „Legions of the Rising Sun“, při které zpívali refrén. Taky jsme strávili nějaký čas po koncertě s našimi fanoušky z České republiky a plzeňský Metalfest tak byl jedním z nejlepších okamžiků z letošního „Insurrection tour“ po Evropě. Co si pamatujeme nejvíc, je to, že jsme potkali mnoho metalových fanoušků, kteří znali dobře naši hudbu.

Tohle léto jste také měli hrát ještě na jednom českém festivalu v Borkovanech, ale vaše účast byla zrušena. Co se stalo?
Yves: Co se stalo bylo mezi naším managementem a organizátorem festivalu...Já o tom vím to, že před koncertem nám nebyli schopni zajistit veškeré záruky. Nabídli jsme organizátorovi, že přiletíme do Vídně, abychom mohli tenhle koncert odehrát, ale on nebyl schopen nám zaručit ani to, že vyzvedne kapelu ve Vídni a že zaplatí pět letenek, které nakonec vyšly ještě levněji, než jak bylo domluveno ve smlouvě. Ale můžeme slíbit, že se vrátíme do ČR za lepších podmínek. A také neobviňujeme organizátora, udělal všechno, co bylo v jeho silách.

Po vydání posledního alba „Insurrection“ jste odehráli pár klubových koncertů a také jste se účastnili několika festivalů. Plánujete v nejbližší době ještě nějaké delší turné?
Yves: Ano, bude druhá část „Insurrection tour“, v březnu příštího roku. Budeme koncertovat se Sabaton po jižní Evropě...moc se těším.

Teď na podzim jste hráli v Tel-Avivu (se Sabaton a Ripperem Owensem). Je pro vás něčím zvláštní hrát v tak „netypických zemích“ jako je Izrael?
Yves: Není to poprvé, co jsme hráli v Izraeli a tentokrát tam byla velká odezva a skvělé publikum. Vypadá to, že tam máme skutečnou fanouškovskou základnu. Není to tak, že bychom tu zemi zrovna objevili. Už jsme tam odehráli v roce 2006 v klubu Koltora jednu headline show a už tenkrát jsme zjistili, že tam máme loajální fanoušky. Ale teď v sprnu se Sabaton a s Timem Ripperem Owensem to byl další level. Narvaný klub a šílené publikum. Nikdy nezapomeneme obzvlášť na to, jak celé publikum zpívalo cover Dia „Holy Diver“.

Vaše koncerty jsou plné energie a celá kapela je (z toho, co můžu říct) velmi milá a vstřícná k fanouškům. Je to něco, na čem jste se předem dohodli, nebo to prostě přirozeně vychází z osobností jednotlivých členů?
Yves: Myslím, že to máme prostě v krvi. Nemělo by přece smysl hrát v různých zemích a objevovat nové publikum a nemít s lidmi kontakt. Nechápu kapely, které se nechovají vstřícně ke svým fanouškům a hrají jen samy pro sebe.

Máte nějaký zážitek z koncertu, který je jednoduše nezapomenutelný (ať už v tom nejlepším, nebo nejhorším slova smyslu)?
Yves: Koncert v Tel-Avivu, obzvlášť ten 27. srpna, byl jedním z nejlepších v naší dosavadní kariéře. Ale máme samozřejmě mnoho nezapomenutelných zážitků ze spousty dalších show. Koncerty ve Wackenu (2000, 2002 a 2010) jsou také pěkným suvenýrem a vůbec většina času, kdy potkáváme tak slavné muzikanty jako Tima Rippera Owense teď v srpnu v Izraeli nebo členy Savatage a Jeffa Waterse na Rock Machina festivalu ve Valencii ve Španělsku v roce 2002....a nejhorší? Asi v roce 1985 blízko Ženevy, kdy jsme dorazili zahrát na festival, jenom abychom zjistili, že organizátor se vypařil s penězmi z prodeje lístků ještě předtím, než se otevřely dveře.

Máte osobně nějakou kapelu, se kterou byste si přál jet turné?
Yves: Můj největší sen je jet turné s Crimson Glory.

Mezi vašimi alby „Power of the Universe“ a „Cosmovision“ je 16 let, kdy kapela nebyla aktivní. Co zapříčinilo, že jste se rozhodli dát sestavu opět dohromady a pokračovat? Kdo přišel s tímhle nápadem?
Yves: Po „Power of the Universe“ jsme nebyli neaktivní a udělali jsme spoustu věcí, než jsme kompletně změnili sestavu v roce 1987. Angažovali jsme britského zpěváka Toma Jacksona a začali s úplně novou kapelou a novým stylem. To kapelu zničilo a v roce 1988 se rozpadla. Každý ze členů si pak šel vlastní cestou, já jsem například žil tři roky v Kanadě. No a mezera mezi touhle dobou a naším reunionem byla 12 let.
Pak jsme se všichni potkali na narozeninové párty a jen tak jsme si pro zábavu zajamovali no a z toho byl pak skutečný projekt a reunion. Obzvlášť po úspěšném návratovém koncertě, který jsme odehráli v našem domovském městě Grenoble ve Francii v roce 1999. Od té doby to všechno začalo nanovo....

Také máte na kontě jednu velmi zajímavou a netypickou změnu v sestavě. Jo Amore je sice jedním ze zakládajících členů kapely, ale ne na pozici zpěváka, správně?
Yves: Teď je z něj zpěvák, protože během naší dvanáctileté pauzy začal zpívat v kapele Temple. Vypracoval se tam až do toho, čím je dnes: jedním z nejlepších metalových zpěváků dekády. Před rokem 1987 ale působil v Nightmare jako bubeník.

Můžete nám přiblížit francouzskou metalovou scénu? Mají tam kapely dobré podmínky? A jak to vypadá například s šancí na dobrou smlouvu s nahrávací společností, koncertováním apod.?
Yves: Francouzská metalové scéna je zaměřená především na extrémnější styly a proto jsou také Nightmare spíše aktivní na mezinárodní úrovni. A třeba kapely jako Gojira se rozšířily do světa a i když jsou dost velkým jménem i ve Francii, na mezinárodní úrovni mají jméno mnohem větší. To je francouzský syndrom. Nikdy tu neuvidíte francouzskou kapelu jako headlinera festivalu, jako je tomu třeba v Německu a dalších zemích. Ale v podstatě všechny kapely tu mají ke koncertování dobré podmínky. Labely jsou jiná otázka, není jich tu moc aktivních, s výjimkou XIII Bis records, Season of Mist nebo Listenable records a Osmose. Ty ostatní jsou jen malé.

A co domácí publikum? Má nějaká specifika?
Yves: Francouzské publikum se hodně těžko rozhýbává. Jsou fajn, ale ne tak šílení, jako třeba v Izraeli nebo ve Španělsku – obzvlášť co se týče heavy metalu.

Vaše typické téma pro texty jsou sci-fi náměty (obzvlášť motiv Armageddonu). Získáváte inspiraci z konkrétních knih či filmů? A jak důležité jsou ve vaší hudbě texty?
Yves: Texty jsou důležité a musí pasovat k muzice. Inspiruje nás mnoho věcí - mohou to být knihy, filmy, ale i každodenní život. Záleží na inspiraci, která ten den přijde. Obecně nás velmi přitahují silná témata a naše vize jsou velmi temné. Třeba skladba jako „Gospel of Judas“ je ve své náladě a podstatě velmi black metalová.

Nedávno jste podepsali smlouvu s AFM records. Přináší to pro kapelu nějaké nové možnosti a výhody? A ovlivnilo to nějak nahrávání alba?
Yves: Nic to neovlivňuje. Je to jen label, který je mezinárodně známý a perfektně sedí k naší muzice. A také mají velký vliv na německé scéně, která je pro nás velmi důležitá...cítíme se u nich víc doma, než jsme se cítili například u labelu Regain, kde jsme byli předtím. Ale Regain byl pro kapelu dobrý krok a děkujeme jim za to, co pro nás udělali!

Je docela těžké získat vaše první dvě alba. Nepřemýšleli jste, že byste je vydali v reedici?
Yves: Už byly vydány přes Brennus music. Můžete mrknout tady: www.brennus-music.com

Jaké jsou teď plány pro nejbližší budoucnost? Plánujete už další album?
Yves: Už máme naplánovanou novou desku, která bude vydaná v roce 2011, druhou část „Insurrestion“ tour a také vydání našeho DVD. Mám pocit, že příští rok bude pro Nightmare zas jednou pěkně nabitý.

Děkuji za váš čas. Jestli máte nějakou zprávu pro české fanoušky, tady je na ni prostor.
Yves: Užili jsme si čas strávený v ČR na Metalfestu a těšíme se, že zase brzo dorazíme. Zůstaňte na příjmu. A děkujeme za podporu!
„Dekuji!!!!!!!“ (napsáno česky – pozn. autorky)

Ray             


www.nightmare-metal.com

HERE you can find english version of the interview


foto: Veronika Hesounová, promo


Vydáno: 01.11.2010
Přečteno: 4209x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09423 sekund.