ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEBASTIEN - Tears Of White Roses

Štěstí se musí jít naproti. Tedy aspoň pokud chcete se svojí tvorbou sáhnout o kus dál, než kdysi dávno stály ostnaté dráty, vymezující hranice naší domoviny. Že tuzemské spolky tyhle ambice (a jim odpovídající nápady) mají, již dokázali třeba Symphonity či Signum Regis (nejen) tím, že angažovali do svých řad světově profláknuté vokalisty. Pardubičtí Sebastien na svém debutovém (ano, debutovém, jejich předchozí počin pod hlavičkou Navaru se současnou formou ani tvorbou zrovna moc nesouvisí) albu na to šli trochu jinak, ale troufnu si tvrdit, že ještě důkladněji, než zmínění kolegové.

Vezměme to podle abecedy.
Hosté. U mikrofonu Amanda Somerville, Fabio Lione, Mike Di Meo, Apollo Papathanasio, Doogie White, u strun Tore Moren a Roland Grapow na obou pozicích. Nesvádí vás tohle složení k myšlenkám na jistý ambiciózní projekt, který před devíti lety představil světu smíšek Tobi pod názvem Avantasia? A nesklidil snad s tímhle počinem maximální ovace? Hm, můžete namítnout, že velká jména ještě velkou desku nedělají…

Produkce. „Tears Of White Roses“ se zrodilo ve stále oblíbenějším studiu Rolanda Grapowa. A tenhle mág se excelentně vyřádil nejen u čudlíků a kytary, ale – jak kluci sami přiznávají – i svými zkušenostmi přispěl do struktury kompozic. A nelze opomenout i fakt, že Sebastieni spadli Rolandovi do ucha natolik důkladně, že o nich trousí informace nejen pro tuzemské časáky, ale i u zahraničních vydavatelů (byť kontrakt s britskými Escape Music s jeho iniciativou nesouvisí) a hudebních kolegů. Hm, můžete namítnout, že ani Roland by ze sóji nedokázal spáchat pořádnou flákotu…

Sebastien. No jasně, barák se nedá stavět od střechy. Bez bytelného základu by to nešlo a oba výše zmíněné body by se mohly stát jen pozlátkem a důvodem k námitkám. Jenže Sebastien ty základy zbudovali naprosto dokonale. Cit pro melodie skladatelé Jirka Rain a Ondra Pecina (kluci snad prominou, že si na jejich „pseudonymy“ nějak nemůžu zvyknout) už předvedli u Navaru, Jirkovu textařskou obratnost podtrhl vydařeným překladem textů do angličtiny Honza Petričko – a i díky tomu česká epizodka ve „Fields Of Chlum (1866 A.D.)“ chutná neskutečně svěže. Zásadním skokem, který Sebastien udělali pro odtržení se od svého navarovského vejce, je – kromě maximální propracovanosti skladeb a přehršle nápadů - především rozpučení vokálu Jirky Raina do netušených rozměrů, kdy svým hlasem dokáže barvitě vykreslit veškeré emoce (osobně tajím dech především v nejagresivnějších pasážích) a může si klidně stoupnout do jedné řady s těmi o pár řádků výše jmenovanými. Rolandova výpomoc je cítit v dokonalé (až se mi chce říct masterplanovské) kombinaci silných melodií, kousavých riffů i uvolněných orchestrálních aranží. Díky tomu je deska nabitá jednoznačnými hity, chytlavky („Remiel In Flames“, „Phoenix Rising“, „Voices Of My Heart“, a zejména „Dorian“) patří k těm, co se ve sluchovodech usadí na pořádně dloooouuuhou dobu, citovky („Fields Of Chlum (1866 A.D.)“, „Black Rose Part II“, …) bezprostředně chytnou za srdce, dynamické přemýšlivky („Theatre Of Life“, „Tears Of White Roses“) jsou nahuštěné dějem… A hlavně, nenajdete jediné místo, které by jakkoliv zakulhalo.

Přiznávám, vzhledem k tomu, že vývoj „uslzených bílých růží“ sleduji poměrně zblízka téměř od samého početí, je pro mě obtížné udržet si při bodování patřičný odstup. „Tears Of White Roses“ však považuji za letošní nejpovedenější tuzemské (se světovými parametry) power metalové album. Takže tu půlku bodu, kterou si v měšci schovávám, klidně berte čistě jako alibismus a otevřená vrátka pro příště. Jinak totiž absolutně nemám debutu Sebastien co vytknout a nadšeně tleskám.

Savapip             

Tak konečně se mi do slechů dostalo album, které můj kolega Savapip tolik opěvuje. Zároveň ale přiznává, že bylo těžké udržet si při bodování odstup. Já se o to s dovolením pokusím, ačkoli ani pro mě to nebude úplně snadné, stejně jako to nemůže být lehké pro žádného tuzemského fandu melodického power metalu. Hned v úvodu tedy musím vzdát hold lobbistům kapely SEBASTIEN, kteří dokázali pro spolupráci na DEBUTU sezvat tolik hvězdných jmen, že se tomu skoro věřit nedá. Jako marketingové lákadlo to svůj účel splnilo stoprocentně. Pokud se ovšem týká praktické stránky věci, řekněme si na rovinu, že by se deska bez přítomnosti těchto metalových celebrit v poklidu obešla (samozřejmě s výjimkou producenta Rolanda Grapowa, který odvedl skvělou práci). Nejsem si dokonce jistý, zdali celý ten cirkus malinko neodvádí pozornost od kvality hudby samotné a nestává se tak lehce kontraproduktivním. V případě větší skromnosti by účinek desky „Tears Of White Roses“ rozhodně nebyl menší, spíše naopak.

A že mají Pardubičáci co nabídnout, o tom není pochyb. Kvalita kompozičních struktur skutečně dosahuje evropských parametrů, zaprděný komplex méněcennosti, tak typický pro českou povahu, bychom na desce hledali marně. Přesto si nemyslím, že by to byla až taková pecka, jakou z tohoto alba dělá většina recenzentů (jistě i díky zmíněnému marketingovému tlaku).

Navýsost povedenou část desky zastupují skladby s úchvatnými melodickými motivy, které se do paměti vpijí s betonovu platností. Jsou to fláky jako „Dorian“, „Phoenix Rising“, závěrečné duo „Black Rose“ či můj osobní favorit desky „Femme Fatale“. A patří sem nakonec i „Fields Of Chlum“, kterou na mimořádný zážitek povyšuje v mateřštině odzpívaný závěr, jenž zcela nečekaně ovane posluchače odérem hrdého patriotismu. Oproti tomu ale stojí pár skladeb, které výrazně nápadité motivy postrádají a jímž by prospěl daleko pevnější dramaturgický stisk („Voices In Your Heart“, „Silver Water“). Je to škoda, na druhou stranu je možné, že kdyby vše vyšlo opravdu na jedničku, tak by to našinec zřejmě už nerozchodil. :-) Takhle jsme skvěle načatí a příjemně naladění na další album této kapely, které by se onou peckou již skutečně mohlo stát.

Pagan 7,5/10

bandzone.cz/sebastien

Seznam skladeb:
1. Museé du Satan Rouge
2. Femme Fatale
3. Dorian
4. Remiel In Flames
5. Tears Of White Roses
6. Phoenix Rising
7. Voices In Your Heart
8. Fields Of Chlum (1866 A.D.)
9. Lake Of Dreams
10. Silver Water
11. Black Rose - part I
12. Black Rose - part II

Sestava:
Jiří Rain (George Rain) - zpěv, kytara
Ondřej Pecina (Andy Mons) - kytara
Petr Skála (Petri Skalainen) - baskytara
Viktor Mazánek (Victor Mazanek) - klávesy
Radek Rain - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 47:00
Produkce: Roland Grapow
Label: Escape Music
Země: Česká republika


Vydáno: 15.11.2010
Přečteno: 7395x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tadyvůbec neváhám!...1. 12. 2011 13:26 b.wolf
Sebastienfantastická...23. 01. 2011 22:03 Marek
tak jsem si sehnal...22. 01. 2011 16:10 Bukec.T
No, kdybych napsal,...31. 12. 2010 11:52 Bubák
Ukázky zní...16. 11. 2010 23:45 Martin j.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09215 sekund.