PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ENSLAVED - Axioma Ethica Odini

Enslaved jednoducho nesklamú. Nepopieram, prierez ich tvorbou tu a tam odhalí isté kvalitatívne kotrmelce, kedy „to chodí dobře, jen to neseje“, vo výsledku ale takmer vždy išlo o diela, ktoré hrdo čneli nad väčšinou súdobej scény a kapela samotná bola v (aspoň širšom) centre záujmu fanúšika kvalitného blacku. A to si pritom v ich diskografii uvedomme absenciu niečoho, čo by sa dalo nazvať opusom magnum. ENSLAVED nemajú vlastný „Blackwater Park“, „Mandylion“, „Nemesis Divinu“ – jednoducho nič, čo by naveky svietilo nad tým ostatným a bolo by pre nich priezviskom. Absolútny orgazmus mi nikdy nespôsobili a nestalo sa tak ani tentoraz. Podstatné ale je, že ten, kto by si náhodou kúpil album naslepo, si môže krokodílie slzy schovať na iné prípady.

S novinkou sa fanúšik minulej tvorby, narozdiel od skvelého netypicky zasneného predchodcu „Vertebrae“, ľahšie stotožní. Ide o typicky „zotročené“ hudobné vzorce so všetkým, čo k Enslaved už roky patrí. Teda silný black metalový zápach, systematicky vetraný tu menšími, tam väčšími progresívnymi okienkami, ktoré sú umiestnené tak, aby na prvý pokus svojou komplikovanosťou neprivodili závraty; príťažlivá rytmika, opäť (takmer) ignorujúca mnou nenávidené typicky blackové „klepačkové“ tempá; no a samozrejme Grutleho havranie škreky (krásne šťavnaté v záverečnej „Lightening“) prekladané veľmi peknými a vkusnými čistými spevmi. Keď tieto elementy podčiarkne tradične podmanivá severská atmosféra, ktorá sála už zo samotných chladných, no hladivých riffov („Waruun“) a špecifického gitarového zvuku, nemáme sa o čom ďalej baviť, môžeme sa rovno postaviť do fronty pred najbližším obchodom s hudobninami a tešiť sa na snehovú nádielku.

Ak máte pocit, že ste sa nedozvedeli nič nové, súhlasím. Enslaved plne ťažia zo svojho statusu večného čierneho koňa, zbytočne si situáciu nekomplikujú a nestrkajú nos tam, kde by mohli príliš riskovať. Normálne stávky na istotu nemám rád, treba ale uznať, že táto partia ani pri minimálnom invenčnom procese nikdy nemala problém s opakovaním seba samých. Dnes teda ignorujem akékoľvek mudrlantské špekulácie o prakticky nulovom posune a preorávaní tej istej brázdy a športovo uznávam, že sa Nórom znovu podaril skvelý kúsok, ktorému síce treba dať zopár vypočutí nad bežný limit a čas na uležanie, „Axioma Ethica Odini“ však za odmenu šliape ako hodinky. Nezameniteľný ksicht jedného z pilierov severskej tvrdej scény je stále tovarom, ktorý je žiadaný a ani v tomto prípade sa rozhodne nebude predávať pod cenu, už len preto, že za skladby ako „The Beacon“ alebo „Lightening“ by stále tri štvrtiny súčasnej scény vraždili. Ostatne, na severe vždy vedeli.

Martin             


www.myspace.com/enslaved

ukážka: (Lightening)

Seznam skladeb:
1. Ethica Odini
2. Raidho
3. Waruun
4. The Beacon
5. Axioma
6. Giants
7. Singular
8. Night Sight
9. Lightening

Sestava:
Grutle Kjellson - vokály, baskytara
Ivar Bjørnson - kytary
Arve Isdal - kytary
Herbrand Larsen - klávesy, vokály
Cato Bekkevold - bicí


Rok vydání: 2010
Čas: 58:27
Label: Indie Recordings
Země: Norsko
Styl: progresivní black metal

Diskografie:
1994- Vikingligr Veldi
1994 - Frost
1997 - Eld
1998 - Blodhemn
2000 - Mardraum: Beyond The Within
2001 - Monumension
2003 - Below The Lights
2004 - Isa
2006 - Ruun
2008 - Vertebrae
2010 - Axioma Ethica Odini


Vydáno: 30.11.2010
Přečteno: 2947x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08479 sekund.