NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IMPERIA - Secret Passion

Docela by mě zajímala hnutí mysli tohohle blonďatého andílka. Co si budeme povídat, kapela Imperia je postavena především na smyslném a teatrálním vokálu Heleny Iren Michaelsen. Ta se poprvé představila v řadách Trail Of Tears na konci minulého století a epizodku si prožila i s dnešními Epiky, v té době působícími pod hlavičkou Sahara Dust. K hudební orientaci už stačí jen dodat, že byť se Helena může ohánět norským pasem, se svým sopránem je přímo stvořená pro tulipány načichlý gotický metal (ostatně vzdálená vazba na Epicu je toho důkazem a samotná Imperia se k oranjes hrdě hlásí). A protože Trail Of Tears byli přece jen o něco málo drsnější, než zřejmě Heleně vonělo, obklopila se partou, se kterou vydala letos své čtvrté album. A tady jsou právě zakopaná ta hnutí mysli. Bádat nad tím, proč první, třetí i aktuální deska vyšla pod hlavičkou Imperia, zatímco druhá v pořadí pod hlavičkou Angel (ještě bych pochopil, kdyby u andílkovského alba bylo zdůrazněno, že se jedná o Heleninu sólovku, ale ono nic) - navíc, když hudbu těchto spolků spojuje nikoliv červená nit, ale pořádné rudé lano - je ale ve finále zbytečné. Podstatné je to, že Helena se svými kumpány je položkou, která by pozornosti příznivců symfogotiky a ženského vokálu ujít neměla.

„Secret Passion“ totiž nabízí přesně to, co byste v příručce o stylových nezbytnostech mohli najít. Decentní kytarové riffy zavlečou hudbu Imperie za hranice území metalu, bombastikou načichlé klávesy načechrají záclonky pro jemnější povahy a rytmika působí dostatečně dynamicky, tak, aby na vás nepřišel ani krátký zívanec z ospalosti. Působivé orchestrální party (nijak přehnaně načančané) dodají pořádnou dávku košatosti a melodický základ v sobě skrývá dostatek pokladů k příjemnému objevování. Normálka, dalo by se říct. To podstatné je tedy dominantní hlas Heleny, který nabízí přehršel barev a odstínů.

Ať už je to příjemně pohodový projev s grácií v pop-metalové „Out Of Sight“, sytě mazlivý rozmach, podpořený křehkými vokály v pomalé „Hold On“, ekvilibristicky emocionální hlasová romantika, která dokáže zachránit i poměrně prázdný děj, tak jako v „Greed“, pitvořivé bizarní představení toho, jak Helena dokáže výškařit, kňourat, svíjet se i bláznit v „Suicide“, převtělování z culíkaté naivky do refrénově sebevědomé ženské v titulní „Secret Passion“, maximální romantika v piánovém duetu „My Sleeping Angel“, kde Heleně vypomáhá Oliver Phillips (Everon). A že se Imperia nemíní omezovat nějakými pravidly, svědčí i elektronická discobonusovka (příznivci Divadla tragédie a jejich „Assembly“ nechť neváhají, ostatní o nic nepřijdou, když zůstanou u nerozšířené verze) „Mistress“.

Pokud znáte předchozí tvorbu Imperie (a klidně do toho započítejme i Angel), asi vás tohle album nepřekvapí. Nepřekvapí, ale potěší. Pokud by tohle bylo vaše první setkání, možná budete chvilku zápasit s některými exhibicionistickými manýrami Heleny. Zaplaťpámbu za ně, unylých pouze-zpívajících univerzálek se na scéně pohybuje dost. A Helena v davu díky svojí osobitosti, smyslnosti, variabilitě i dostatečnému sebevědomí rozhodně (i díky solidně odvedené skladatelské i aranžérské práci svých kolegů) nezapadne. Barevné „Secret Passion“ můžu s klidným svědomím doporučit.

Savapip             


www.helena-michaelsen.com

YouTube ukázka - Secret Passion

Seznam skladeb:
1. Touch Of Your Hand
2. Secret Passion
3. Fragile
4. Out Of Sight
5. Let Down
6. Violence
7. Like Rain
8. Suicide
9. Hold On
10. Greed
11. Missing It All
12. My Sleeping Angel
13. Mistress

Sestava:
Helena Iren Michaelsen - zpěv
Jan „Örkki“ Yrlund - kytara
Gerry Verstreken - baskytara
Steve Wolz - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 1:01:04
Label: Massacre Records
Země: Holandsko

Diskografie:
2004 – The Ancient Dance Of Qetesh
2007 – Queen Of Light
2011 – Secret Passion


Vydáno: 19.07.2011
Přečteno: 3490x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Imperia je v pohoděPředchozí album...19. 02. 2013 15:22 MARA91
A k samotnej...20. 07. 2011 21:44 Soichiro Honda
to PaganUrobte recenziu na...20. 07. 2011 21:40 Soichiro Honda
Pěkná recenze,...20. 07. 2011 19:27 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09569 sekund.