PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ATOMA - Skylight

Myslím, že většina asi nikdy o švédském uskupení Atoma neslyšela. Není se ani čemu divit, protože se jedná o poměrně nový projekt, který vznikl v roce 2011. Žánrově se jedná o atmosférický post rock/metal s náznakem doomu, elektroniky a ambientu. Tento projekt v sobě neskrývá jen žánrovou pestrost, ale také velkolepý příběh, který je vyprávěn a prezentován hlavně pomocí hudby. Zde je alespoň kousek z oficiálního popisu: „Jedná se o dechberoucí cestu na konec vesmíru. AtomA představuje atmosférický apokalyptický epos. Naše planeta se stává nehostinnou, a tak se skupina astronautů vydává do neprobádaného vesmíru, kde hledá nový domov pro lidstvo.“ Jste připravení na velkolepý epický zážitek? Zavřete oči, vyrážíme …

A začínáme pěkně zostra. Otvírák „Atoma“ je naprosto znamenité čtyřminutové intro, které si vás získá především skvělou atmosférou. Ta je vybudována pomocí syntetických zvuků a výraznou rytmikou, která postupně graduje až do doby, kdy začíná druhá skladba s názvem „Skylight“. Společně s astronauty nyní stoupáme vzhůru do nekonečně černého prostoru, kde začne velké hledání. Hudba dokresluje atmosféru dokonale. Song začíná nejprve nejistými zvuky, vzápětí se ale promění ve strašidelný a epický nástup. Uslyšíme zkreslené kytary, bouřlivé bicí a také chrčivý vokál, který vás může poněkud zaskočit. Zvrat opět přichází v refrénu, kdy poprvé uslyšíme krásný čistý vokál, který dotahuje skladbu do dokonalosti. Naprosto oslnivý začátek!

V podobném duchu pokračuje zbytek alba. Grandiózní orchestrální zvuk, bombastické elektronické zvuky, hluboká atmosféra a široká nabídka nálad a emocí. Vokál navíc dodává celé hudbě zvláštní přitažlivé kouzlo. V některých částech spíše funguje jako další hudební nástroj. Po textové stránce jde spíše o jednoduché fráze. Kapela evidentně počítá s pozornými posluchači, kteří budou desku vnímat naplno a kteří si dokreslí celý příběh sami za pomocí své fantazie a představivosti. Navíc se vedle mužského objevuje i ženský vokál, který je použit ve skladbách „Solaris“ a „Rainmen“. Posledně jmenovaná by mohla oslovit nejen metalové nadšence, ale i milovníky jiných žánrů. Vlastně bych si celou desku „Skylight“ dokázal představit i jako soundtrack k nějakému katastrofickému filmu. Leckterý skladatel filmové hudby by totiž mohl kapele závidět jejich postupy a pečlivě vybudovanou atmosféru.

Celkové hodnocení asi nepotřebuje větší komentáře. Deska „Skylight“ mě jednoduše dostala, a to hned od prvních tónů. Původně jsem neměl v plánu dát plné hodnocení, ale při psaní této recenze jsem si uvědomil, že tento počin si to prostě zaslouží.

Mikka             


atomaweb.com

Seznam skladeb:
01. AtomA
02. Skylight
03. Hole in the Sky
04. Highway
05. Bermuda Reveira
06. Resonance
07. Solaris
08. Rainmen
09. Saturn and I
10. Cloud Nine

Sestava:
Ehsan Kalantarpour - vokál, syntetizátor
Markus Hill - kytara
Siavosh Bigonah - baskytara, kytara
Rickard Insulander - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 47:30
Label: Napalm Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2012 - Skylight


Vydáno: 26.09.2012
Přečteno: 4112x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Konečně jsem se k tomuto titulu...10. 11. 2012 19:07 b.wolf
Tak to se...8. 10. 2012 17:35 Mikka
do sestavy k...7. 10. 2012 19:43 Crust
Ked pozriem na...26. 09. 2012 20:21 Petrolej
diky za...26. 09. 2012 17:34 zack


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0976 sekund.