NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK ANGELS - Bittersweet Devotion

Nemůžu si tenhle již jednou použitý úvod v souvislosti s Dark Angels odpustit – takže, co mají společného ti Dark Angels, kteří vydali předchozí album „Forever & Ever“ s těmi, kteří vydali aktuální „Bittersweet Devotion“? Prakticky celou sestavu, jeden song, potemnělou náladu a tím více méně potvrzený i směr jejich vývoje. A další (tentokrát značně radikálnější)změnu u mikrofonu. Změnu, která (i přes to, že vzhledem ke změně destinace pobytu zpěvandule Evky byla nevyhnutelná) mě po oznámení docela zklamala (přece jenom dámy Temným andělům slušely), a která mě s finálním produktem strašně snadno posadila na zadek.

Dark Angels dodrželi tradici, že na novinkové album zařadili píseň, která se objevila v kole minulém. A s ohledem na pěveckou revoluci to byl tah vskutku dokonalý. Na jedné straně totiž ukazuje, že od „Symfonie nevěstina závoje“ mají Dark Angels jasně nastavené kormidlo, neb „Morning Shadows“ stoprocentně pasuje i do současného dění, na straně druhé umožňuje si přímo sáhnout na přínos novice Radka Popela. Tenhle křikloun s deathovou minulostí je totiž tím, který Dark Angels ještě lehce potemnil, ale hlavně se svým zajímavě zbarveným hlasem a hrubším nasazením muziku kapely důkladně zdramatizoval.

Jako nejlepší ukázku Radkových (a vlastně nejen Radkových, ale celé kapely) schopností doporučuji - svým způsobem výjimečnou - skladbu „Angels Never Die“. Dark Angels jako by v (na poměry desky) uvolněné melodické lince chtěli zavzpomínat na své dávné skotačení naháčů v dešti („Naked In the Rain“), ale přitom od počátku cítíte v Radkově projevu naléhavost a tlak, a v momentě, kdy dojde na refrén a Radek emotivně sedře své hlasivky až kamsi na dřeň, jste právě u toho momentu, kdy člověka jen mrazí ohromením. Přihoďte k tomu výrazné klávesy, neposedné bicí, na první pohled násilnou rytmickou výhybku (poetická kytara), která tak, jak se na ní nabalují ostatní nástroje, ztrácí veškerou násilnost a ideálně vygraduje do dalšího Radkova geniálního řádění.

„Angels Never Die“ však (byť pro mě jasná jednička na desce) není tím nejdokonalejším reprezentantem desky. Ta se obecně nese v poněkud vláčnějším (žádné překvapení), zatěžkanějším tempu, staví na lehce tajemné atmosféře a přirozeně zpěvných refrénech, případnému stereotypu brání časté rytmické i náladové změny (zmiňovat se tom, že Radek průběžně zavadí snad o veškeré možné odstíny svých hlasivek, je asi zbytečné) a vyjma nevýrazné „Empty Sun“ (pominu moment, kdy vypjatý Radkův vokál v refrénu vstříkne do unylého a utahaného děje životodárnou kapku) není na desce moment, kdy je radno snižovat pozornost.

Ti, kteří znají alespoň nedávnou historii Dark Angels dobře vědí, co se od téhle kapely dá čekat po kompoziční a instrumentální stránce (těm ostatním snad trochu napověděly předchozí řádky). Jediný způsob, jak zabránit mému nespokojenému hudrování na absenci ženského vokálu, byl úspěšný lov na excelentního pěvce. Povedlo se. Výsledkem je nejlepší deska v historii kapely. Andílci, doporučuju Radka přivázat hodně silným řetězem, protože si nedokážu představit, že by hledání případné náhrady měla být zrovna procházka růžovým sadem. Tohle spojení funguje skvěle!

Savapip             


bandzone.cz/darkangels

YouTube ukázka - Fear Kills Me

Seznam skladeb:
1. My Dark World
2. Empty Sun
3. Fear Kills Me
4. It´s Time To Go
5. Angels Never Die
6. Morning Shadows
7. Insanity Within A Dream
8. Bittersweet

Sestava:
Radek Popel - zpěv
Václav Votruba - kytara
Jakub Vondrka - kytara
Vlasta Zahradník - baskytara
Petra Došková - klávesy
Radovan Fiala - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 34:00
Produkce: David Spilka
Studio: DS Studio Olomouc
Label: In Motion Agency
Země: Česká republika

Diskografie:
2005 – See You In Hell
2007 – Symphony Of Bridal Veil
2011 – Forever & Ever
2013 – Bittersweet Devotion

Související recenze, reporty, rozhovory


Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.06.2013
Přečteno: 2704x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 1.30427 sekund.