DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK SABBATH - 13

Od počátku bylo naprosto jasné, že vydání nového alba Black Sabbath, navíc s Ozzym Osbournem za mikrofonem, je událostí letošního roku. Už jen proto, že album „13“ vychází osmnáct let po poslední desce Black Sabbath, nepovedené „Forbidden“ a neuvěřitelných pětatřicet let po poslední studiové spolupráci pánů Osbournea, Iommiho a Butlera „Never Say Die!“. Ponechme stranou nechutné tahanice, které vyprovokovaly manželky a zároveň manažerky všech tří zmíněných pánů, což stálo bubenickou stoličku původního hráče Billa Warda. Ponechme stranou pohnutky, které kdysi nepřátele na život na a smrt (tím myslím Ozzyho a Tonyho Iommiho) vedly k tomu, že opět spojili své síly na studiovém materiálu.

Aby se fanouškům vyšlo ještě víc vstříc, angažovala kapela (jestli se v souvislosti s dnešními Black Sabbath dá ještě hovořit o kapele, nebo už o zaběhané firmě) producentské eso Ricka Rubina, který v posledních letech pracoval na několika skutečně zásadních albech. Počínaje Red Hot Chili Peppers, přes Metallicu, Linkin Park až ke Slayer. Ten svou roli pochopil velice brzy a kapelu nasměroval k jejím naprostým začátkům. Krok je to logický. Pokud si chcete pojistit po pětačtyřiceti letech kariéry úspěch novou deskou, musíte jasně zahrát na nostalgickou strunu. A právě to Black Sabbath udělali. A kupodivu se jim to podařilo.

Hned úvod je monstrózní a úvodní riff první skladby „End Of The Beginning“ dává vzpomenout na třiačtyřicet let starý debut. Ono vlastně těch reminiscencí na první desku je tam víc. Podobně jako úvodní „End Of The Beginning“ je i pilotní singl „God Is Dead?“ postavený na stejném základu jako stará skladba, která kdysi kapele dala jméno. Titánský riff, zmučeně pomalé tempo a skřehotavý projev Osbourneův přecházejí pomalu do střednětempé hardrockové skladby, kde prim opět hraje Iommiho kytara. Tohle je pravý prapůvod Black Sabbath. Jenže dnes už je tak nějak očekávatelný a oproti roku 1970 zde chybí jakýkoliv moment překvapení. A navíc Ozzy překvapuje, proti svým posledním sólovkám „Black Rain“ a zejména proti „Scream“ je v naprosté vokální pohodě. Jeho projev je čistý, nežene se do zbytečných experimentů a zní mnohem svěžeji než v předchozích letech.

Black Sabbath se navíc podařilo pro tohle album složit některé skutečně silné kousky. Mezi ně patří především svižná „Loner“, která ve svých pasážích připomene místy „Paranoid“, místy „Sabbath Bloody Sabbath“. Vcelku vydařená je také „Age Of Reason“, kde sehranost Butlera a bubeníka Brada Wilka (ex-Rage Against The Machine) připomíná grungeové hnutí začátku devadesátých let. Až to vypadá, jako by Black Sabbath vzdávali hold svým žákům, ovšem v závěrečné části této skladby se atmosférou Black Sabbath vrací k albům „The Eternal Idol“ a „Headless Cross“ .

Vyvedla se i jediná akustická věc na albu „Zeitgeist“, což je ve své podstatě ozvěna konce šedesátých let. Cítíte v ní trochu psychedelie, možná náznak květinového hnutí, ale ze všeho nejvíce připomíná šamanský rituál, který vede pološílený Ozzy. Na druhou stranu „Live Forever“ nebo „Damaged Soul“ jsou skladby, které jsou na desce zařazeny jaksi do počtu, prostě jen aby se neřeklo, že je tu písní málo. Končí se ale stylově. „Dear Father“, více než sedmiminutová doomová suita na svém konci přechází přesně tam, kde před třiačtyřiceti lety hudební dráha začala. K dešti, bouřce, zvonům… Kruh se uzavřel. Všechno dostalo svůj smysl a řád. Jestli má být tohle loučení Black Sabbath, je naprosto důstojné.

Jan Skala             

Věděl jsem, že BLACK SABBATH špatnou desku nenatočí... Že ale dají dohromady až takovou mordu, v tom jsem snad ani nedoufal. "Třináctka" je nádherným výletem ke kořenům této nejvlivnější metalové kapely. Vůbec nevadí, že parta kolem Iommiho parafrázuje své staré šlehy. Že vykrádá sama sebe. Z každé sekundy této desky zní nádherná nostalgie, radost ze hraní, pocta vlastním kořenům. To vše zabalené v parádním zvuku, který je na jednu stranu moderní, ale na druhou zní jak ze 70. let. Tohle se Rubinovi povedlo! Po celou dobu máte pocit, že posloucháte utajenou nahrávku BLACK SABBATH z první poloviny 70. let. A to i co do kvality... A nejlepší skladby? Možná až na trošku slabší Damaged Soul všechny!!! Permanentní mráz v zádech, naježené chlupy... Bohové se vrátili!!!!

Václav Votruba 9/10

www.blacksabbath.com

You Tube ukázka - God Is Dead?

Seznam skladeb:
1. End Of The Beginning
2. God Is Dead?
3. Loner
4. Zeitgeist
5. Age Of Reason
6. Live Forever
7. Damaged Soul
8. Dear Father

Sestava:
Ozzy Osbourne – zpěv
Tony Iommi - kytara
Geezer Butler - baskytara
Brad Wilk - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 53:36
Label: Vertigo
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
1970 - Black Sabbath
1970 - Paranoid
1971 - Master Of Reality
1972 - Vol. 4
1973 - Sabbath Bloody Sabbath
1975 - Sabotage
1976 - Technical Ecstasy
1978 - Never Say Die!
1980 - Heaven And Hell
1981 - Mob Rules
1983 - Born Again
1986 - Seventh Star
1987 - The Eternal Idol
1989 - Headless Cross
1991 - Tyr
1992 - Dehumanizer
1994 - Cross Purposes
1995 - Forbidden
2013 - 13


Vydáno: 17.06.2013
Přečteno: 5790x




počet příspěvků: 35

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jasně, nakolik v...4. 07. 2013 12:08 Pepsi Stone
Ono raní BS jsou...4. 07. 2013 11:15 Hellhammer
TassiTy ve své...4. 07. 2013 10:36 Vincent
Tomáši, tohle je...3. 07. 2013 21:55 Pepsi Stone
Můj žebříček BS:1. Forbidden (ano,...3. 07. 2013 21:15 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09078 sekund.