NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE QUIREBOYS - Beautiful Curse

Tytam jsou doby, kdy londýnští The Quireboys platili za naprostou ostrovní senzaci, které se dostalo i šance dobýt Ameriku. Jejich debutová deska „A Bit Of What You Fancy“ s nezapomenutelnými hity jako „I Don´t Love You Anymore“, „Roses And Rings“, „Hey You“ nebo „Sex Party“ (u nás jí kdysi zprznil Citron jako „Sexbomby“) se dokonce dostala do amerického žebříčku, v domovské Anglii vyšplhala až na druhé místo a vypadalo to, že na ohromný úspěch je zaděláno. Přestože to tehdy kapela slízla od části kritiků, kteří je přirovnávali k The Small Faces, fanouškům to očividně nevadilo. Jenže kapelu začaly požírat spory. Z kola vypadl kytarista Ginger, který si založil velice úspěšné The Wildhearts a na další desku se čekalo přes tři roky.

Když konečně „Bitter, Sweet And Twisted“ vyšla, bylo už pro kapelu pozdě. V Americe, ve víru grungeové bouře, si jich všiml už jen málokdo. Hudba na dvojce byla oproti glampunkovému debutu více orientována na blues, což naznačilo jejich další cestu. Muselo se na ní ovšem počkat. Kapela zdeptána neúspěchem si na čas dala oddych. Zpěvák Spike (majitel jednoho z nejosobitějších hlasů celé rockové historie) spojil své síly v krátkodechém projektu Hot Knives s předákem stylově spřízněných Dogs D´Amour, Tylou, aby se v roce 2001 vrátil zpět k The Quireboys. S albem „This s Rock n´Roll“ se zdá, že kapela dospěla. Je mnohem více bluesová, než ve svých začátcích, mainstreamového pozlátka ubylo (ovšem nikdy nezmizelo úplně) a hudba je mnohem více zemitější, přírodnější.

Tento trend prohloubila i další alba „Well Oiled“ a „Homewreckers And Heartbreakers“ a korunuje jej novinka „Beautiful Curse“. I u ní je pochopitelně největší důraz kladen na kytary s bluesovým zabarvením, ovšem v porovnání s minulými alby se mi zdá, že The Quireboys popadla zase trochu touha podívat se do hitparád. I když tento cíl je velice těžký, zvlášť pro kapelu, která nevypadá jako One Direction. Nejčastěji se hraje na stounovskou notu a to hned od úvodní „Too Much Of A Good Thing“, která má ovšem silný refrén, podobný těm, které v roce 1989 The Quireboys proslavily. Stařičký stounovský rock n´roll se line celým albem a když do toho, jako ve skladbách „Twenty Seventh Years“ nebo „I Died Laughing“, spustí chrčivé klávesy, připadáte si jako na konci šedesátých let.

Samozřejmě, jak už jsem zmínil, dojde i na bluesovky. Ty zastupuje především dvojice „Mother Mary“ a „King Of Fools“, kde vyniká především Spikeův nakřáplý vokál. Když už jsem zmínil hitové ambice, ty má na „Beautiful Curse“ hned několik skladeb. Ať už si vezmete „Talk Of The Town“, titulní „Beautiful Curse“ nebo pravděpodobně nejlepší věc desky „Diamonds And Dirty Stones“, vždycky narazíte na velký letní hit, který se hodí na jakoukoliv párty, nebo jen tak na vysedávání na zahrádce s pivkem v ruce.

The Quireboys si udrželi vysoký standard. Samozřejmě deska nepůsobí už takovým dojmem jako debut „A Bit Of What You Fancy“, ovšem dává The Quireboys právo na další budoucnost, protože jak se zdá, špatné album tahle kapela pravděpodobně ani udělat neumí. Stručně a jasně, pokud jste měli The Quireboys rádi doteď, skočte určitě po „Beautiful Curse“. Nezklame vás.

Jan Skala             


www.quireboys.com

You Tube ukázka - Too Much Of A Good Thing

Seznam skladeb:
1. Too Much Of A Good Thing
2. Chain Smokin’
3. Talk Of The Town
4. Mother Mary
5. King Of Fools
6. Homewreckers And Heartbreakers
7. Diamonds And Dirty Stones
8. Beautiful Curse
9. Don’t Fight It
10. For Crying Out Loud
11. Twenty Seven Years
12. I Died Laughing

Sestava:
Spike – zpěv
Guy Griffin - kytara
Paul Guerin - kytara
Dave Boyce - baskytara
Keith Weir - klávesy
Matt Goom - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 49:56
Label: Off Year Rocka
Země: Velká Británie
Žánr: hard/blues rock

Diskografie:
1989 - A Bit Of What You Fancy
1993 - Bitter, Sweet And Twisted
2001 - This Is Rock n´Roll
2004 - Well Oiled
2008 - Homewreckers And Heartbreakers
2009 - Halfpenny Dancer
2013 - Beautiful Curse

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2013
Přečteno: 2639x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08678 sekund.