NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jon OLIVA - Raise The Curtain

Génius hudební bolesti Jon Oliva vydal po třiceti letech v hudebním byznysu své první sólové album. A je nabíledni, že když se k takovému kroku rozhodl, že by se všichni příznivci Savatage, Jon Oliva´s Pain, Trans-Siberian Orchestra i Doctor Butcher měli mít na pozoru. A to hned ze dvou důvodů – jednak, že od mistra Olivy nelze očekávat nic jiného, než silné album, jednak proto, že když už se rozhodl vydat novinku pod svým vlastním jménem, že by mohl mít chuť zabrousit i někam, kam na svých toulkách po power-progres-bombastic-symfonic-agresivních stezkách dosud nezašel. A když k tomu připočtete fakt, že hybatelem procesu vzniku desky byl Matt LaPorte, nedávno zesnulý kytarista Jonovy bolesti a Jon se (spolu s Danem Fascianem) vyrovnává prostřednictvím „Raise The Curtain“ s touhle další ranou osudu, čekat cokoliv jiného, než emocionálně obnažené album, by bylo čiré bláznovství.

Ovšem i přes to, že budete s výše naznačenými okolnostmi počítat, nečeká vás zrovna jednoduchá záležitost s ambicí chytit hned na první poslech. Jednak proto, že Jon (údajně už naposled, neb se prohrabal až na dno rodinné truhly) zpracovává motivy ještě z pera bráchy Crisse, jednak proto, že se částečně vyznává ze své lásky k progrocku sedmdesátých let a jednak proto, že není ničím a nikým omezen a plně toho využívá. A když vezmete v úvahu ještě i skutečnost, že většinu nástrojů si Jon také nahrál sám (takové vychytávky, jako dechovou sekci, samozřejmě ovládají hosté), je tahle deska skutečně sólovým albem v pravém slova smyslu.

Skvělé na téhle desce je fakt, že Jon je uvěřitelný v každém jejím odstínu. Ať už při teatrálně pozitivním nadzvedávání opony „Raise The Curtain“, při plíživém dramatu, klouzajícím do bolestného zoufalství v „I Know“, při divokém, zuřivě a hrubě útočném drivu, podpořeným až kakofonicky šíleným kolotočem kláves a patřičně choromyslným vokálem v „Big Brother“, při zběsile provokativním a destrukčně depresivním víru v „Armaggedon“ (takové maličkosti, jako dotažení téhle nálady až do závěrečného crashe asi nikoho nepřekvapí), při citlivě křehkém a dojímavě laskavém rozjímání v „Soldier“, či v bluesem provoněné barovce „Can´t Get Away“.

Zvláštní a suverénní deska, která vyžaduje plnou pozornost a vícero poslechů. Jon Oliva tradičně žongluje se širokým spektrem emocí s grácií zkušeného kouzelníka. I když se na desce najdou připomínky snad všech spolků, kterými Jon prošel, jedná se o velice osobité dílo, na kterém se hitovost stává jakousi podružnou záležitostí. Což není zas až tak na škodu, protože tady jde skutečně hlavně o barvitě přesvědčivé vyjádření emocí. A jen fakt, že v minulosti Jon předvedl, že při drásání vlastní duše dokáže zajít ještě o chlup dál (a nebo možná je to tím, že mi ještě nějakých pár poslechů chybí, abych plně odhalil veškeré kouzlo alba) mi brání sáhnout v bodování ještě o ždibec výš. Tomuhle se říká srdce na dlani.

Savapip             


www.jonoliva.net

YouTube ukázka - Father Time

Seznam skladeb:
1. Raise the Curtain
2. Soul Chaser
3. Ten Years
4. Father Time
5. I Know
6. Big Brother
7. Armageddon
8. Soldier
9. Stalker
10. The Witch
11. Can't Get Away
12.The Truth

Sestava:
Jon Oliva – zpěv, kytary, baskytara, piáno, klávesy, kreditní karta
Jim Morris - kytara
Dan Fasciano – piáno, klávesy
Christopher Kinder - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 56:41
Label: AFM Records
Země: USA

Diskografie:
2013 – Raise The Curtain

Související články:
Savatage
Jon Oliva´s Pain
Trans-Siberian Orchestra

Foto: archiv Jona Olivy


Vydáno: 17.07.2013
Přečteno: 3483x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ahojda Katko, já...3. 08. 2013 12:32 Savapip
Tak tohle je...3. 08. 2013 12:28 Kateřina
taky jsem si ji...18. 07. 2013 8:19 vaca.p
Zkrátka je :-) Mě...17. 07. 2013 20:36 Bubák
Už teď......věřím, že to...17. 07. 2013 19:08 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10669 sekund.