PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIRENIA - Perils of the Deep Blue

Myslím, že každého hudebního nadšence napadne alespoň jedna kapela, u které by si přál, aby se její směr vyvíjel trochu jinak. Tento postoj většinou vzniká po poslechu debutových desek, kdy se posluchač často zamiluje do unikátního a jedinečného stylu interpreta. Jenže umělci se vyvíjí, nechtějí se moc často opakovat, někdy se dokonce stane, že podlehnou komerčnějším záměrům a začnou tvořit tak, aby to zaujalo širší spektrum posluchačů. Abych se držel žánru recenzované desky (female metal), zmíním třeba nizozemskou ikonu Within Temptation. Přesně do této kategorie bychom mohli zařadit i norskou kapelu Sirenia.

Jenže občas se některá přání vyplní. U těchto Norů si mnozí přáli návrat ke kořenům. A vlastně se ani nedivím. Jejich první dvě desky „At Sixes and Sevens“ a „An Elixir for Existence“ dodnes řadím k tomu nejlepšímu, co kdy gotická scéna vyprodukovala. Multiinstrumentailista Morten Veland v nich pokračoval v cestě, kterou započal ve formaci Tristania, tj. v temné atmosféře a větší agresivitě, kde se kombinuje jemný ženský vokál s čistým mužským zpěvem, growlem a hojně využitým sborem. Od třetího alba se však Morten zaměřil více na melodičnost a chytlavost, čímž si samozřejmě získal mnoho nových příznivců, hodně jich ale také odehnal. Aktuální novinka „Perils of the Deep Blue“ by mohla všechny tyto „odpadlíky“ opět přitáhnout.

A to nutně nemusí znamenat, že by nový materiál kopíroval ony první dvě placky. Na to je ostatně Morten až moc dobrý skladatel. On z nich pouze použil ty nejúčinnější zbraně a přizpůsobil je svému aktuálnímu hudebnímu myšlení. To mu bezpochyby už nějakou dobu napovídalo, aby vytvořil tvrdou metalovou desku se vším všudy. Nutno dodat, že po nemastném neslaném předchůdci je to velmi příjemná a osvěžující změna. S nálepkou „popmetal“ se proto můžete rozloučit, teď je na řadě stará dobrá gotika (á la Tristania ve své prvotní podobě). Kromě křehkého ženského zpěvu tak dostávají výrazný prostor všechny možné extrémní vokály, občas však překvapí i netradičně využitý čistý mužský hlas (třeba v norsky zpívané „Ditt Endelikt“). K tomu si připočtěte tvrdé kytarové riffy a typické sbory a „staronový“ styl je na světě.

Pochvalu si bezpochyby zaslouží i pohledná Ailyn, v pořadí již čtvrtá zpěvačka spjatá s touto kapelou. Jak tak poslouchám nejnovější skladby, do čtveřice se kapele určitě poštěstilo. Ailyn se totiž rok od roku lepší a „Perils of the Deep Blue“ je toho pravým důkazem. Sympatická Španělka má sice ještě drobné rezervy, na spoustě místech však zní už mnohem sebevědoměji než dřív. Jako příklad uvedu skladbu „My Destiny Comming To Pass“, která svědčí o jejím progresu dokonale. K vrcholům na albu patří i videoklipová „Seven Windows Weep“, která je postavena na klasickém vzorci „kráska-zvíře“, a rozsáhlá kompozice „Stille Kom Døden“, která i přes dlouhou stopáž nenudí.

Doufám, že v podobném duchu se bude Sirenia prezentovat i v budoucnu. Vzhledem k velké oblibě prvních dvou desek sice nesáhnu po nejvyšším hodnocení, „Perils of the Deep Blue“ přesto považuji za vrcholného představitele žánru.

Mikka             


www.mortenveland.com/sirenia

YouTube ukázka - Seven Widows Weep

Seznam skladeb:
1. Ducere Me In Lucem
2. Seven Widows Weep
3. My Destiny Coming To Pass
4. Ditt Endelikt
5. Cold Caress
6. Darkling
7. Decadence
8. Stille Kom Døden
9. The Funeral March
10. Profound Scars
11. A Blizzard Is Storming
12. Chains [bonus]
13. Blue Colleen [bonus]

Sestava:
Aylin - zpěv
Morten Veland - vokály, většina ostatních nástrojů, např.: kytara, baskytara, klávesy, syntetizátory, ...

Rok vydání: 2013
Čas: 67:44
Studio: dUb Studio Oslo
Label: Nuclear Blast
Země: Norsko

Diskografie:
2002 - At Sixes and Sevens
2004 - An Elixir for Existence
2007 - Nine Destinies and a Downfall
2009 - The 13th Floor
2011 - The Enigma of Life
2013 - Perils of the Deep Blue


Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.09.2013
Přečteno: 4395x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jsem rád, že...27. 09. 2013 20:44 VH
Musímpřiznat, že mně...6. 09. 2013 17:56 b.wolf
Hezky napsaná...4. 09. 2013 13:05 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09258 sekund.