DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ondřej VEJSADA (ANCIENT DESIRE) - Časem bandu ukecám i k moderní „Hospodine pomiluj ny“ :-)

Ancient Desire. Ačkoliv kapela tohoto jména patří relativně k nováčkům na tuzemské scéně, členové kapely jsou už dostatečně ostřílení borci, kteří to – jak můžete posoudit z následujících řádků – mají v hlavě srovnané. Mluvčím kapely, který vás seznámí s příběhem o tom, jak se díky třípísňovému demu zrodila z vedlejšího projektu ambiciózní kapela, se aktuálně stal Ondřej Vejsada.

Vaše kapela má za sebou první rok působení, takže ještě nepatří k nejznámějším jménům na scéně. Poprosím Tě tedy o to, abys Ancient Desire představil. Který z okamžiků vaší historie považuješ za ten nejvýznamnější?
Máš pravdu. Oficiální vznik kapely se datuje na rok 2012, v Kolíně. Původně to byl pouze vedlejší projekt muzikantů (kamarádů) s dost rozlišnými hudebními styly (folk, rock, jazz, komorní hudba až po odnože všech metalových stylů včetně death grind). Po nahrání tří písňového EP, které vyprodukoval producent a skladatel Martin Horáček a smícháno bylo v Pražském Biotech studiu, se jednohlasně kapela shodla pro další působení pod názvem ANCIENT DESIRE.
Chvíli jsme spolupracovali s Gábou AlDhábou, ale dohoda byla komplikovaná. Potom jsme hledali zpěvačku, testovali jsme např. Terezu Černochovou, Alžbětu Sosnovcovou atd., ale nakonec se naše parta ustálila takto:
Jaroslav Šantrůček - kytara (Imperial Foeticide, Heaving Earth, Despise),
Ondřej V. Vejsada - klávesy, klavír, kytara, zpěv (spisovatel a folkový písničkář hrál na nespočtu festivalů např. Stodole Michala Tučného a třeba na Portě obsadil třetí místo),
Romana Kohoutová - zpěv (Mallström, studiová zpěvačka studující u prof. MgA. Barbory Velehradské v Praze),
Ladislav Zahradník - kytara (Mortura, Imperial Foeticide, Sectesy),
David Adamec - baskytara (Mallström, Blue Bucks, Volná Linka, Despise, Elysium),
Josef Spudil - bicí (Dechový orchestr ZUŠ Fr. Kmocha v Kolíně, Kolínský Big Band, Dixieland, Jazz Q , KOKOSY (Kolínský komorní symfoňák), Kulatá krychle, Mauritius, Elysium, Bu-Fu, Kolínská filharmonie, Městské divadlo Nymburk).

Jak na svých stránkách uvádíte, vaše kořeny jsou v různých hudebních stylech, přitom Ancient Desire se věnují gothic-symfonickému metalu. Jak se stane, že z takového základu vyvine zrovna gothika a symfonično?
Je to naše jasné směřování. Máme rádi temné melodie a taky svižný rockový rytmus. Vzhledem k tomu, že nám není dvacet, tak ta historie k tomu patří také :-). Jde spíš o naší cestu k hlavnímu CD tohoto projektu a to bude téma Markéta Lazarová, takže styl je daný jednoznačně. No a samozřejmě nemohu pominout náš vzor (který ale pochopitelně nechceme kopírovat) Within Temptation. Je ale pravda, že třeba nás na iTunes (kde je naše EP také ke stažení) při posuzování našeho stylu zařadili do škatulky „rock“.

Jedna otázka je speciálně pro Tebe – jak obtížný je přerod z úspěšného folkového muzikanta do metaláka :-)?
Mno :-), upřímně řečeno – ono je to z metaláka (jsem zakládající člen kapely, která později přijala jméno Imperial Foeticide) do folkaře a po dvaceti (celkem úspěšných) letech zase zpět. Je to mnohem spíše vývoj názorový a otázka pohledu na svět, než věc muziky. Zkrátka – dobrou hudbu jsem měl rád vždycky, nehledě na směry a styly. Mám-li to trochu bagatelizovat, tak na mne “kamarádi“ nehrozili metalovým pozdravem, ale zase jich chodilo podstatně míň (a to jsem hrál i na velkých akcích) :-)

Máte venku tří skladbové eponymní EP, co bys dneska udělal jinak nebo jste stoprocentně spokojení? Jaké ohlasy na tuhle desku jste zaznamenali?
Samochvála sice smrdí, ale když už se ptáš, tak jsme více než spokojení. Tohle EP vznikalo téměř rok a stálo nás víc, než mnohé ostatní celé CD. Naše heslo je = buď kvalita, nebo nic. Proto si za ním tak stojíme. A reakce bych už raději nerozebíral, ať nevypadáme jako banda narcisů = prostě úžas, paráda a motiv k další činnosti…

Tahle deska měla být i impulsem k tomu, abyste z původně bočního projektu udělali regulérní kapelu. Znamená to, že Ancient Desire mají přednost před vašimi ostatními hudebními aktivitami? A lze v dohledné době očekávat nějakého následovníka pilotního EP?
Přesně tak (je vidět, že ses pečlivě připravoval :-) )! Trochu s tím všichni vnitřně bojujeme, ale Ancient Desire se stává naším číslem jedna a po třech koncertech je jasné, že tohle je teď naše hlavní kolej. CD rozhodně bude – právě ona Markéta Lazarová, ale vzhledem k tomu, že jsme vážně maximalisté, trochu času nám to zabere, ale de facto se už na ní pracuje.

Jak velký význam přikládáte textům a jaká témata vás zajímají?
Velký. Chceme udělat monotématické CD, které u nás na trhu už delší dobu nebylo. Není to ale tak, že chceme měnit svět a podobné pubertální kraviny :-). Jde nám o kvalitu projevu po všech stránkách. Téma je Markéta Lazarová a to původní „Vančurovská“ (s úctou k té „Vláčilovské“, samozřejmě…)

Jak jsou na tom Ancient Desire s koncertní aktivitou? Který koncert považujete za svůj nejvydařenější a kde vás bude možné ještě vidět? Zatím jste studiově představili tři skladby z vaší dílny, jak to tedy vlastně vypadá s vaším koncertním playlistem?
Hráli jsme v Ostravě na PlanetRoxu (byli jsme druzí v internetovém hlasování), v Kolíně na TPCA beat festivalu (dostali jsme 123 „nevyžebraných“ hlasů od skutečných fanoušků) a v Týnci nad Labem na Rockovém Týnci (což je vzhledem k místu naší zkušebny vlastně domovská scéna) – to byly naše stěžejní akce pro tento rok. I když jsme téměř všichni hudební parkosové, potřeba sehrát se a ozkoušet reakce publika je nutná a to bylo naším cílem. Neumím vyzdvihnout jednu akci – každá měla své pěkné… Jinak co se týče našeho playlistu – máme hodinový program, což je na současných festivalech téměř utopie, takže hrajeme a dokonce můžeme i skladby měnit :-). Momentálně se soustředíme ale hlavně na festivalovou sezónu v příštím roce (letošní nám trochu utekla – začali jsme vyjednávat později, než by bývalo bylo potřeba, takže jsme se pro příští rok poučili). Rozhodně se na podzim ještě někde objevíme, pár věcí je v jednání, ale nerad bych něco zakřiknul = vše potřebné je a případně i bude na našem Bandzonu a Facebooku.

Jaké jsou nejbližší aktuální plány kapely?
Cvičit, nahrávat a koncertovat :-). To je klišé, já vím. Tak třeba konečně dotáhnout jednání o výběru kapelového manažera. Věnovali jsme tomu už hrozně moc času (jednali jsme například s Mirjam Landa, Jaro Slávikem, Petrem Novotným a mnoha dalšími) a výsledek stále není podle našich představ.

Které kapely patří mezi vaše největší inspirace?
Upřímně řečeno, hudební motivy, které používáme, jsou naše vlastní a jsou to takové ty šuplíkové, které se nehodily do folku nebo tvrdého metalu, takže mají klidně dvacet let za sebou, takže obstály ve zkoušce času a rozhodně nejsou pod vlivem současných kapel (každý z nás má natočeno tolik CD, že zdroje hned tak nevyschnou :-) ), ale abych Ti odpověděl po pravdě = rozhodně již zmínění Within Temptation a taky třeba Nightwish, se kterými nás stále srovnávají, ale třeba za sebe mohu říct, že můj šálek kávy to úplně není, takže inspirace je přeci asi jen příliš silné slovo…

Jaké máš s Ancient Desire ambice? Vzhledem k tomu, že na FB zmiňujete, že na češtinu nedojde, neb v cizině nefrčí, máte už nějaké vyhlídky na to představit se v zahraničí? A co ta naťuknutá staroslověnština, nelákalo by vás zpracovat některé songy ve skoro domorodštině?
Přesně to je mojí textařskou ambicí. Mám jazyk, jako pregnantní vyjadřovací prostředek, moc rád a češtinu miluju, jenže to víš, jsme maximalisti a fanoušky už máme i ze zahraničí, což by bez angličtiny nebylo možné. Ale neboj, časem bandu ukecám i k moderní „Hospodine pomiluj ny“ :-). Hraní venku je naším cílem, ale zatím je to ve fázi vyjednávání s britskou hudební společností – prostě ambice jsou, výsledky chvilku ještě potrvají…

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal :-)
:-) Pokud se Vám líbíme, pak nás najdete na níže uvedených odkazech (sdílejte, lajkujte, doporučujte – děkujeme); pokud jste hudebním manažerem a zvládnete se o nás starat po cele Evropě (a později i dál) – budeme moc rádi, když se nám ozvete; no, a pokud se Vám nelíbíme, tak si pusťte něco hezčího pro Vaše uši a neplýtvejte energii planým kritizováním ;-)

Savapip             


www.ancient-desire.com
www.bandzone.cz/ancientdesire
www.youtube.com/ancientdesirechannel
www.facebook.com/ancientdesireorchestra

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.08.2013
Přečteno: 6489x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08704 sekund.