IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRENOUER - Blood On The Face

Pokud jste už někdy narazili na tvorbu Saint Petěrburských Grenouer, tak vězte, že obal jejich sedmého alba, nazvaného „Blood On The Face“ je (i s ohledem na jejich minulost) strašně zavádějící. Ta zakrvácená sestřička na obalu sice odkazuje na kořeny téhle kapely, která začínala jako thrash/deathová úderka, ale postupně se přes industriální choutky propracovala k atmosférickému rocku. A že si v té atmosféře najdete gotické šlahouny, závany industriálu, hardrockové rouby, silné elektrovlny, progresivní kličky či zrapovanou vložku je nadějí na to, že se u téhle desky nudit nebudete.

A ono to i víceméně platí. „Blood On The Face“ má totiž velice silný začátek, poměrně silný střed a závěr, ztrácející atmosféru. Troufnu si však tvrdit, že i kdyby Grenouer přeházeli playlist (snad s výjimkou titulní skladby a pestré „Midday Show“), že by se tenhle výsledek nezměnil. Důvodem je to, že aktuální formě petěrburčanů trochu schází (ta kdysi metalová) energie. A jejich nenápadně příjemná atmosférická vášeň, přitažlivě civilní, jemný, někdy až nevýrazný vokál Andreye Inda (pseudonymy se klukům vydařily...), interesantní (byť někdy rozhárané) vícevokály, ani ta melancholicky nenáročná nálada nedokážou utáhnout celou desku. Možná i to, že Grenouer kladou víc důraz na podstatu svých písní, než na sólové exhibice (zapomeňte prakticky na jakékoliv sólování) vede k určité nevýraznosti, kdy si ty chytlavé háčky musíte hledat usilovněji, na první ucho příliš často nepřichází.

Výjimky jsou (jak již naznačeno) dvě. Titulní „Blood On The Face“ s poměrně hutným základem, velice naléhavou náladou a dostatečnou razancí dokreslují vzdušnou melodii a naznačují, že Grenouer by mohli být (respektive bývali) hodně dynamickou kapelou. „Midday Show“ nabídne opět masivnější kytary i příjemné rockové vyprávění, které sklouzne do chytlavého rapování (ano, já věčný odpůrce rytmických recitací – v tomto případě umně podpořených zvonivými klávesami – s potěšením konstatuji, že takhle účelně odrapovanou pasáž aby jeden pohledal), a jako jedna z mála skladeb nabídne s blížícím se koncem skladby i patřičnou gradaci.

Měkká a mazlivá moderní rockotéka, víc než s vlastní hrubou minulostí koketující až s mainstreamovým popíkem a rádiovými vlnami. Ale kupodivu, zdá se, že šikovní Grenouer našli svojí parketu. Příjemně oddechová, zajímavá a přitom nenáročná deska. Pokud máte chuť se nechat nenásilně kolébat a pohupovat (s občasným dynamičtějším kousancem) pak má tahle deska natolik ideální délku, aby nezačala nudit, byť v závěru už to i v tomto rozpoložení může být na pováženou. Ovšem když uvážíme fakt, že druhou polovinu desky tvoří skladby, které Grenouer použili již před dvěma lety na EP „Computer Crime“ a na té první nabušenější polovině jsou aktuální novinky, určitě stojí za to neztrácet Grenouer z dohledu.

Savapip             


grenouer.com

YouTube ukázka - Brain Fever

Seznam skladeb:
1. Intro: Thunder Phase
2. Blood on the Face
3. Sands of Silence
4. Midday Show
5. Golden Years
6. Rejected
7. Fix Your Life / A Few Miles from Paradise
8. The Taste of Misery
9. Brain Fever
10. See No Sun
11. Last Stop
12. All in the Suit That You Wear (Stone Temple Pilots cover)

Sestava:
Andrey Ind- zpěv
Alexander Motor - kytara
Igor Buzzy - kytara
Dmitry Daemon - baskytara
Michael Coroner - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 42:53
Label: Mausoleum Records
Země: Rusko

Diskografie:
1996 – Border Of Misty Times
1999 – Gravehead
2001 – The Odour O´Folly
2004 – Presence With War
2007 – Try
2008 – Lifelong Days
2013 – Blood On Your Face

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.10.2013
Přečteno: 1600x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1022 sekund.