RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY - Empire Of The Undead

Dlouhé čtyři roky jsme čekali na to, až nás vrchní lich Kai se svou družinou poctí další návštěvou. Tentokráte nás zve rovnou do Říše nemrtvých. Abych pravdu řekl hned zkraje, na tomto místě se mi příliš nelíbí. Kostlivci na pověstnou paprskovou rychlost důkladněji zatlačí jen na dvou zastávkách, ty zbylé projedou v relativně klidném, středním tempu, a na jedné i přibrzdí. Tento fakt by mi nijak nevadil, víc mě mrzí, že kluci v zombácké říši nejspíše poztráceli hodně spisů se zpěvnými a melodickými linkami, tak je nahradili těmi, které tam odhodili Judas Priest, Accept a dle rukopisu možná i Manowar.

Toto album skutečně je, na rozdíl od předchůdců typu „Somewhere Out In Space“, „Powerplant“ nebo „New World Order“ mnohem zemitější, na poměry GR velmi málo vzletné, bez potřebné melodické dravosti. Místy až urputné lpění na slíbených středních tempech, spojené s již zmíněnou nízkou melodičností jej, hlavně na první poslechy, činí obtížně proniknutelným, nezdráhal bych se i užít adjektiv „nudným“, či snad dokonce „otravným“. Ty další poslechy toho bohužel příliš nového nepřinesou, písně se sice do uší postupně dostávají, ale pocit nenaplněného melodického chtíče zůstává dál.

Přehoďme teď výhybku negace a řekněme si něco málo o písních, které se dle mého názoru povedly. „Born To Fly“ sice originality příliš nepobrala, orly letící k nebesům jsme přece jen už nejednou měli, nicméně právě její orlí refrén oplývá příjemnou melodičností, přesně takovou, jaká u většiny písní chybí. Šestá, titulní skladba, je nejdivočejší píseň alba a v mnoha svých aspektech připomíná již zmíněná alba z přelomu tisíciletí. Následující „Time For Deliverance“, jejíž poklidný kytarový úvod lehce evokuje starší Metallicu, je jediná (melodicky velmi povedená) balada, v níž lze naleznout i ducha boybandů z 90. let (pozor, toto nemyslím jako výtku!) umně zkombinovaného s typickým rukopisem kapely. Předposlední, Terminátorem uvedená píseň „I Will Return“ má velmi patetický, "freedomácký“ úvod, po něm se po pár riffech rozjíždí semi-speedová skladba, jejích největší ozdobou ovšem je Henjovo poměrně obtížné kytarové sólo přibližně v polovině tracku. Poslední, kterou zmíním, je „Master Of Confusion“, jejíž refrén se sice celkem dobře poslouchá, ovšem hyper-neoriginální „I Want Out“ vyhrávka vás donutí se zamyslet nad tím, proč autor po x-té vykrádá nejen sám sebe, ale i své bývalé chlebodárce.

Zvuk se rovněž nijak zvlášť nepovedl. Je hodně podobný loňským Helloween – přestředovaná zvuková koule, v níž je občas dost problém se zorientovat. Výkony celé kapely jsou standardně profesionální, ovšem na Kaiových hlasivkách se album od alba víc projevuje věk a prochlastané noci. Ve středních polohách poslouchatelný, ve vyšších (do kterých se ale naštěstí už tak často nepouští) nepříjemně řezavý.

Takže, další album Gamma Ray diskografie, zvukově slabší, na pěkné nápady dosti skoupé, a to i oproti většině minulých alb, nikoli jen těch výše zmíněných. Jsem zvědav, jesli se Hansenovcům podaří ještě někdy natočit něco zásadnějšího. Já se ovšem obávám, že jejich obliba začne postupně, ale neodvratně klesat.

Hermes             

Po dlouhých čtyřech letech se vrací matadoři melodického metalu Gamma Ray. Po minulé desce "To The Metal!", která by se v diskografii kapely dala označit spíše za průměr (u mě 6,5/10), většina fanoušků netrpělivě očekávala, s čím se kluci vytasí letos.

Při poslechu první poloviny alba je vše v naprostém pořádku. Ta nabízí téměř vše, co od gama záře očekáváte. Úvodní epos "Avalon" nenásilně kráčí ve šlépějích hitů "Rebellion In Dreamland" či "Empathy" a jeho kouzlo sílí každým poslechem. Následující "Hellbent" je již typickou sázkou na jistotu. Skladba, která se odehrává ve zběsilém tempu s odkazy na ranou tvorbu Helloween a painkillerovské časy jidášů, sice působí jako naprosté klišé. Jakmile však zazní Hansenův typický, dravý vokál, tak se mrazení v zádech musí dostavit všem melodikům.

Překvapením je pro mne song s číslem tři. "Pale Rider", kterou má na svědomí "nový" bubeník Michael Ehré, je příjemnou směsicí "Empress" a "Fire Bellow" , kterou však Kai okořenil výrazem blázna, a přestože se mi na první poslech skladba příliš nezdála, tak v současné chvíli ji považuji za jednu z nejlepších věcí alba. Nemalou zásluhu na tom má refrén, který je nádhernou variací pecky "Mother Angel". Čtvrtá "Born To Fly" začíná (na poměry kapely) netypicky, ale během několika sekund se její nálada vrhne do typického melodického kvapíku, který sice působí poměrně nenápadně, ale věřte, že se vám nakonec z hlavy jen tak nedostane.

Následuje "I Want Out". Pardon! "Send Me A Sign". Zase ne? Mrknul jsem se do bookletu a již vidím, že následující song má název "Master Of Confusion" alias singl aktuální desky. Nebudeme si nic nalhávat a povíme si to na rovinu. Tento song je další kopírkou již zmíněných skladeb a přiznám se, že se mi podobné vyhrávky od paprsků začínají poměrně zajídat. To jim to nestačilo s "Time To Live" na minulé desce? Náladu mi však spraví titulní "Empire Of The Undead". Speed/thrashová smršť, u které můžete vypnout mozek a jen si užívat zběsilé tempo všech členů kapely, které se po celou stopáž skladby nezmírní ani píď.

Po metalové smršti musí logicky následovat zpomalení. Zmírnění tempa alba si vzala na starost "Time For Deliverence". Pochmurná nálada se však během poslechu dostala i na mne a této skladbě stále nemohu přijít na chuť. Není vyloženě špatná, ale kdyby neexistovala, tak by se nestalo absolutně nic. Podobný pocit převládá i u střednětempé "Demonseed". Pomalu začínám mít pocit, že desce začíná docházet dech.

Při poslechu deváté skladby "Seven" mě pochmurná nálada stále neopouští. Začínám si uvědomovat fakt, že podobný pocit jsem měl i při poslechu minulé desky. Naštěstí však v úvodu závěrečné vypalovačky "I Will Return" promluví Arnold Schwarzenegger, který vrátí mi náladu, které ve mně převládala při poslechu první poloviny alba. Nemějte mě za ortodoxního speedaře, ale tento kvapík mi dokázal opět navodit husí kůži a po předchozí studené sprše se opět dostavuje kouzlo zářících paprsků. Klukům prostě letos více sluší speedová tempa.

První bonusový song"Built A World" si rozhodně nenechte ujít. Nádherná věc ve středním tempu, kterou bych velice rád viděl na samotné desce (místo takové "Demonseed"). Druhý bonus "Someday" je určen pro Japonsko a možnost poslechu jsem měl pouze přes sociální síť. Jedná se o bonus v pravém slova smyslu, neboť mix taneční hudby s kapelou Rammstein mi typický pro kapelu Gamma Ray rozhodně nepřijde. Slyšem na tuto skladbu mnoho názorů, ale osobně na ni milerád zapomenu.

Doufám, že na novou studiovou desky nebudeme čekat další čtyři roky, neboť kapela je stále ve skvělé formě a věřím, že nás ještě mnohokrát potěší. Kai Hansen mě mile překvapil svým hlasovým projevem, neboť jsem měl v posledních několika letech pocit, že již maličko selhává. A nový bubeník Michael Ehré? Nevěřil jsem, že to napíši, ale Daniel Zimmermann mi vůbec nechybí. Jen by se kapela mohla vyhnout skladbám, které dobře znějí, ale negradují a kvalitu alba pouze dostávají do průměru. To je u kapely, která má na svědomí takové klenoty jako "Land Of The Free" či "Powerplant" škoda.

František Šafr 7,5/10

www.gammaray.org

YouTube ukázka - Hellbent

Seznam skladeb:
1. Avalon
2. Hellbent
3. Pale Rider
4. Born To Fly
5. Master Of Confusion
6. Empire Of The Undead
7. Time For Deliverance
8. Demonseed
9. Seven
10. I Will Return
11. Built A World (Bonus pro Evropu)
12. Someday (Bonus pro Japonsko)

Sestava:
Kai Hansen – zpěv, kytary
Henjo Richter - kytara
Dirk Schlächter- baskytara
Michael Ehré - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 55:46
Label: earMUSIC Record
Země: Německo
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
1990 - Heading for Tomorrow
1991 - Sigh No More
1993 - Insanity and Genius
1995 - Land of the Free
1997 - Somewhere Out In Space
1999 - Powerplant
2001 - No World Order
2005 - Majestic
2007 - Land Of The Free II
2010 - To The Metal!
2014 - Empire of the Undead

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.05.2014
Přečteno: 8169x




počet příspěvků: 120

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To DenyMě Hansen se...16. 09. 2016 19:58 Kolík
XXXFakt výborná...16. 09. 2016 14:03 Deny
Tak uz je venku ta...16. 09. 2016 11:44 adrian
Proč vydává...9. 08. 2016 20:33 htaedas
to htaedas:Mně to přijde...9. 08. 2016 17:54 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0937 sekund.