MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SABATON - Heroes

Tyto zdivočelé Švédy lze za celou dobu jejich existence považovat za takovou sázku na jistotu, i když s kolísavou kvalitou jejich válečných dítek. Připodobnil bych to k veleslavným operačním systémům od Velkého Billa – jednou průšvih či slabota, jednou slušný výtvor … a tak stále dokola.

Ve chvíli, kdy poprvé pustíme novou placku, tak celkem dobře tušíme, co uslyšíme, a samozřejmě tomu tak je i tentokrát. Šlapavý heavy – power metal s možná až příliš zahuštěnými kytarami, syntetickým klávesovým podkladem a „humpoláckým“ vokálem Joakima Brodéna. Tento „golem“ mimochodem svoji napůl českou národnost nijak netají, naopak, velmi rád zde pobývá, má rád české fanoušky, české pivo a líbí se mu české ženy. Zrovna tak se ve svých textech (jež jsou dalším typickým poznávacím znamením kvintetu) nevyhýbá ani našim válečným hrdinům, letos v písni „Far From The Fame“ o Karlu Janouškovi, maršálovi RAF.

Právě recenzovanou (již sedmou studiovou) desku lze považovat za nadprůměrnou. Ubylo zbytečné epičnosti a pompy, aby tak kapela naplno nechala vyniknout přímočarým skladbám, kde se nikde nic nekomplikuje a skladby s příjemným pocitem ubíhají až ke svému konci (což přiznejme, jde Sabatonu zkrátka nejlépe). Žádný ústupek z vydobytých pozic nečekejte, Sabaton si prostě jede své pořád dál, a jde jen o to, jak zábavná a chytlavá kolekce to bude tentokrát.

Za nejzdařilejší kompozici bych označil patetickou „Smoking Snakes“, jež vypráví o brazilských expedičních silách, na záda jí dýchají šlapavá „To Hell And Back“ o válečném hrdinovi, ověnčeném všemi možnými americkými vyznamenáními a poklidná „Hearts Of Iron“ s melodicky velmi půvabným kytarovým sólem. Balada – prvek zde nepříliš typický - je vskutku harmonická nádhera s procítěným piánem, u které jsem ale nedokázal vstřebat Joakimův zpěv. U všech ostatních skladeb je to už běžný, očekávatelný i očekávaný sabatonní copyright, zde je však těžce bijící do uší. Nechci být za puritána, ale balady obecně málokdy zpracovávají pozitivní témata, což hlavně u zpěváků znamená adekvátní emoční projev. Joakim svým drsným a hrubým projevem (blížíce se Tillu Lindemannovi), s neanglicky tvrdým „R“ atmosféru této krásné a něžné písně posílá vstříc náletu B-29, nesoucích ve svých útrobách Chlapečka s Tlusťochem. U ostatních písní (a to i s ohledem jak na krátkou stopáž písní samotných, tak i celého alba) se občas projeví zívací reflex, ovšem nikdy na dlouho.

Zvuk je stejný už deset let, takže ani zde nějaké rapidní změny nečekejme, což by už leckomu mohlo vadit, ale kapela je díky němu rozpoznatelná od první sekundy. Mně (už dlouho) nejvíc vadí nekonečné používání stejného klávesového rejstříku, oněch syntetických dechů, s jejichž primární podobou přišli v 80. letech Europe, a po nich je zkopírovalo velké množství hudebních seskupení nejrůznějších stylových zaměření. Zde je jen více rozplizlý a používán čistě pod kytarové hradby (a to i po téměř kompletní výměně muzikantů). Podotýkám ještě, že tento rejstřík mám rád, ale nemusím jej slyšet v každé druhé - třetí písni daného interpreta.

Celkově se jedná o další album, obecně povedenější než minulé. Do hudebních análů se ztěží zapíše, na to je příliš obyčejné a ničím nevybočující, zkrátka jen další produkt v řadě, aby kapela splnila své smluvní závazky vůči vydavatelství.

Hermes             


www.sabaton.net

YouTube ukázka - To Hell And Back

Seznam skladeb:
1. Night Witches
2. No Bullets Fly
3. Smoking Snakes
4. Inmate 4859
5. To Hell and Back
6. The Ballad of Bull
7. Resist and Bite
8. Soldier of 3 Armies
9. Far from the Fame
10. Hearts of Iron

Sestava:
Joakin Brodén – zpěv
Thobbe Englund - kytara, vokály
Chris Rörland - kytara, vokály
Pär Sundström - baskytara, vokály
Hannes Van Dahl - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 36:57
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: Heavy power metal

Diskografie:
2005 - Primo Victoria
2006 - Attero Dominatus
2007 - Metalizer
2008 - The Art Of War
2010 - Coat Of Arms
2012 - Carolus Rex
2014 - Heroes

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.08.2014
Přečteno: 5782x




počet příspěvků: 18

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Dobrá deska. Je to...24. 08. 2014 10:21 Anonim
CrustPravdu díš :-) Ty...20. 08. 2014 12:03 Hellhammer
Live na MOR 2014 to potvrdiliAbsolutní souhlas...20. 08. 2014 11:33 Kuba
houbyNo nevim me Carolus...20. 08. 2014 10:53 kyborg
AbyssHellhammer: tak...20. 08. 2014 10:39 Crust


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09511 sekund.