TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MY DOPPELGÄNGER - God Is A Lie

Představte si, že existuje svět, ve kterém má každý jedinec svého dvojníka. Jakési zrcadlo, které odráží všechny jeho negativní vlastnosti. A někteří z nás holt mají smůlu, že to jejich zlovolné dvojče je příliš aktivní a začne vyřvávat do světa svou nenávist a šílenství. Kde jinde by však takové povedené dvojče mohlo tyhle svoje problémy ventilovat, než uprostřed vaší hlavy? Tak zhruba o tom je koncepční příběh debutového alba francouzských My Doppelgänger. A řeknu vám, že tenhle příběh obyčejného šílenství, nazvaný „God Is A Lie“, má kurevskou sílu.

My Doppelgänger se suverénně courají po všemožných hudebních stylech (citace jejich vzorů a inspirací by zabrala dobré tři řádky), takže pro snazší směřování jejich tvorby se držme povšechného pojmu metal. Dojde na (téměř powermetalové) chytlavé melodie, dojde na až progresivní kličky a zvraty, dojde na emotivní (až corový) řev, sem tam vykoukne rocková syrovost, celá nahrávka má (téměř vytrvale) temný nádech a nezbytnou (někdy až explozivní) energii (a navíc se kluci sami hlásí i k blues). A až na drobné momenty (ovšem ty přičítám nikoliv poklesu tvůrčí formy kapely, ale jednak nutnosti udržet linii a koncept příběhu, jednak i tomu, že ty nejvydařenější chvíle mají neskutečně drásavou sílu) má ohromnou intenzitu a maximálně působivou atmosféru. Nejlepší na tomhle mixování „odvšehokousku“ je fakt, že je funkční, maximálně přirozené a zároveň podporuje nenucenou gradaci příběhu až k neodvratitelnému hrdinovu tragickému konci.

Dramatičnost s kapkami velice účinného jedu, cit pro stupňování napětí i jedna z nejsilnějších zbraní Dvojníků, totiž kontrast mezi čistým a vyhroceně uřvaným vokálem křiklouna Willa se projevují v plné míře již od úvodní „Somewhere In My Head“. V následující adrenalinové „98%“ (první z extatických vrcholů) vytáhnou kluci nejen podmanivý klávesový motiv, melodickou ucholapku, ale i vyřvatelný sborově agresivní slogan. Houpavější „Ballada Triste“ dokonale vykreslí možnosti emotivně pružného Willova vokálu a nechá do temně depresivního světa proklouznout i špetku světla v podobě pseudofolkového instrumentálního motivu. Další z vrcholů přijde s upalovačkou „Cossacks“ s výrazným odérem ruské vodky, strhující melodikou i silným kytarovým sólem. Syrovější „The Hunter“ s přibroušeným vokálem a uštěkanou pasáží, ukazuje tu hrubější testosteronovou tvář kapely. Druhé polovině alba dominuje teatrální dialog v netradiční halekačce „The Good, The bad And The Loony“ s dalším zajiskřením ruského motivu, emotivní finále s depresivními smyčci v plačtivě hrubé (úžasná kombinace) „Dead Man Cries“ i poslední uvolněná kapitola „Fallen Angel“ s výborným piánem. Jako by kluci tím odlehčeným motivem (byť i tady se emoce hrnou každým pórem) chtěli naznačit, že hrdinovo („our dear dead friend“) „vysvobození“ nemusí nutně znamenat tragédii. Chcete-li dodat albu ten správný rozměr, jsou (nikterak komplikované) texty nezbytností - jen pro ilustraci toho, jaké myšlenky se honí hrdinovi alba hlavou:
„A voice cries from the dark of the womb, No one could hear I’m alone in my tomb, Evil is somewhere in my head, The end is near I only feel the fear“…
“I am a shadow, I cannot scream my pain I am sick – I am insane, I’m dead inside me…“


Obyčejný a možná nenápadný příběh, ze kterého mrazí. Maximálně vzrušující, vypjatá a alarmující muzika. Velice dobře odvedené hudební řemeslo (je radost sledovat každý jednotlivý nástroj i úžasný Willův prožitý zpěv) a navíc emoce, obnažené až na kost. Tady si všechna ozubená kolečka stoprocentně sedla a výsledkem je album (zdůrazňuji – debutové!), které se mnou důkladně zahýbalo. Zatím největší překvapení letošního roku se jmenuje My Doppelgänger.

Savapip             


FB MY DOPPELGÄNGER

Seznam skladeb:
1. Somewhere in my head
2. 98 %
3. Balada triste
4. The cossacks
5. The hunter
6. Emptiness
7. The good, the bad and the loony
8. Dead man cries
9. God is a lie
10. Fallen angel

Sestava:
Guillaume ‘Will’ Hesse - zpěv
Alex ‘Al’ Hilbert – kytara, klávesy
Vincent ‘V’ Taton – kytara
Marianne ‘RGeneral’ Hilbert - baskytara
Antoine ‘TonioWolf’ Bussière - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 50:24
Země: Francie

Diskografie:
2014 – God Is A Lie

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.09.2014
Přečteno: 2748x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.41144 sekund.