DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AMARANTHE - Massive Addictive

Tito talentovaní mladí Švédi (s dánským bicmanem) před šesti lety kovový hudební průmysl zasáhli silou vskutku Herkulovskou. Příjemná a svěží kombinace metalu, popu a retrodiska s rovnou třemi sólovými vokalisty zaujala slušnou část posluchačské obce, na druhou stranu se (jak to ale už u komerčně úspěšných projektů bývá) vyrojilo velké množství haterů, kteří název kapely nejsou schopni ani vyslovit, natož se snížit k poslechu dotyčných.

Bez mučení se přiznávám, že první letošní singl „Drop Dead Cynical“ mě slušně vyděsil, následný „Trinity“ jsem ani už neměl odvahu poslouchat…. Při prvních dvou posleších alba jsem pak v rozhovorech avizované stylové posuny nikde nezaregistroval, na první signální útočná chytlavost debutu ta tam, sexy hit typu „The Nexus“ se letos nekoná vůbec, zkrátka ten samý kolovrátek čistého mužského a ženského zpěvu, protknutý občasným growlem, podložený hoblujícími kytarami a stále stejně znějící elektronikou. Do toho všeho ještě neskutečně arogantně znějící název „Massive Addictive“ (=masivně návykové). Pokud dáte pouze na první dojmy, desku s mnohými invektivy zahodíte. Jenže jak se někdy říkává - nedávej na první dojem.

Po pátém, osmém, třináctém, sedmadvacátém poslechu se rapidně karty obrací, až to je udivující. Zmiňovaných stylových změn lze pojednou již slyšet, a o volných chvílích se přestihnete, jak si broukáte některý z refrénů. Mezi to nejzásadnější, co je letos jinak, musí patřit jiné nazvučení alba. Inženýři díkybohu vytáhli kytary nad veškerou elektroniku, čímž na povrch vystoupily metalové prvky. Člověk při poslechu získává pocit, že vnímá skutečně některou z odnoží metalu, a ne vítěze vatikánské superstar, do jehož debutu byly masivně boosterované a podlazené kytary přimíchány nešťastnou náhodou. Nový growler Henrik Englund disponuje mnohem výraznějším a šťavnatějším hlasem, díky čemuž (+zvuku kytar) se některé pasáže dostávají pomalu až někam k deathcorovým vodám. Palec nahoru. Rovněž si nelze nevšimnout smysluplnějšího využití všech tří zpěváků. Kráska Elize Ryd svým křišťálově průzračným hlasem dominuje celému albu i tentokrát, ovšem s bohatým přispěním nového kolegy, a tak mnohem lépe vyniká kontrast mezi kovovou a semišovou složkou, to celé na úkor třetího vokalisty, Jakea E Berga, který zde má prostoru o něco méně (tento fakt ale též kvituji s povděkem, jeho nasládlý zpěv mi neseděl nikdy, i když není zdaleka tak slizký, jako vokalista obdobně zaměřených Dead By April).

Nejzdařilejší kousky nelze jednoznačně vypíchnout, jelikož většina alba má hitové ambice. Za mne tedy trojlístek „Trinity“ s příjemným a zábavným refrénem, „An Ordinary Abnormality“, která tempem mustanga zahlédnuvšího poslední zelený trs trávy zběsile utíká vstříc cíli, nechávajíce vyniknout jak zpěvným refrénům, tak i corové nabušenosti. Osobní numero uno ovšem tkví pod názvem „Danger Zone“. Je vedeno v pomalejším šlapavém tempu a dává ještě výrazněji vyniknout již zmíněnému kontrastu, přičemž refrén je jedním z dalších letošních „masivně návykových“. Výše zmíněný první singl mě postupně zaujal taktéž, stejně jako titulka, jen v obou musím namísto kytar či zpěvů vyzdvihnout elektronických prvků, konkrétně těch dubstepových, které obě skladby příjemně ozvláštňují a dávají jim punc moderně znějící kapely. Otevírák „Dynamite“ hitové ambice příliš nemá, zato mu ale vévodí ostré kytary, luxusně řezající už tak těžce zkoušené ušní bubínky. Balady, nebo spíše tentokrát „balady“ naopak díru do světa neudělají, i když v pořadí druhá „Over And Done“ se poslouchá příjemně, ale na krásnou „Amaranthine“ ztrácí hlavně v méně půvabných vokálních linkách. Zbylé, nezmíněné tracky jsou kombinací již výše napsaného a bonusy v podobě dvou akusticky provedených letošních písní spíše vadí a nic zásadního pro album nepřináší.

Zvuk je masakrální, vražedný a skvěle dotažený. Jak jsem již zmínil, Olofova dominující kytara má brutální, tvrdý, drsný, dravý a težce deathcorový zvuk, jenž je ale samozřejmě logicky změkčován elektronikou a něžným zpěvem Elize (potažmo i Jakea), naproti tomu skvěle koresponduje s Henrikovým growlem. Elektronické prvky nejsou již tak otravné a „disko-znějící“, jak předloni, ale spíše dokreslují atmosféru, než aby měly tendence dominovat.

Takže, test všech kapel, třetí řadové album, ve finále dopadl nad očekávání dobře. Mnohem lepší zvuk, Elize se den ode dne lepší (nejen vizuálem, ale hlavně výkonem), nový growler pomohl, placka nabušená (pop)-metalovými hity až po okraj (ano, metalu je fakt více), tak proč se nepokusit dojem z prvních poslechů ignorovat a přistoupit na to, co se zde skutečně děje (ne to, co by si někteří přáli, aby se dělo) a nechat se unášet příjemnou lehkostí, vzdušností a laskavým hudebním nadhledem? Masivně návykové? Bez debat ano.

Hermes             

Co si budeme povídat, Amaranthe hrají POP jak vyšitý. Stačí se zaměřit na strukturu a pojetí jednotlivých skladeb. Pop zde určuje směr a vše kolem je už pouze doplněk (ač třeba zrovna působí výrazně). A kytary můžou být sebeostřejší, growling sebenaléhavější, … Lze i přesto hodnotit album „Massive addicted“ kladně? Já doufám, že ano. Pop přece není nadávka.

P.S.: Ve škole jsem měl učitele – hudebního teoretika, který tvrdil: „Složit kvalitní popový hit není tak jednoduché, jak se může zdát. Nejlépe to podle mě uměla ABBA!“ Dneska bych na to odpověděl asi takhle: „A znáte Amaranthe?“

Mikka -/10

www.amaranthe.se

YouTube ukázka - Dead Drop Cynical

Seznam skladeb:
1. Dynamite
2. Dead Drop Cynical
3. Trinity
4. Massive Addictive
5. Digital World
6. True
7. Unreal
8. Over And Done
9. Danger Zone
10. Skyline
11. An Ordinary Abnormality
12. Exhale

Sestava:
Elize Ryd - zpěv
Jake E Berg - zpěv
Henrik Englund - growl
Olof Mörck - kytara, elektronika
Johan Andreassen - baskytara
Morten Løwe Sørensen - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 41:03
Label: Spinefarm Records
Země: Švédsko / Dánsko
Žánr: metalcore / pop / elektronika

Diskografie:
2011 - Amaranthe
2013 - The Nexus
2014 - Massive Addictive

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.11.2014
Přečteno: 5441x




počet příspěvků: 39

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jake se dost...8. 11. 2016 21:29 Crust
Mám na to svoje...8. 11. 2016 19:55 Meresz
Meresz: člověče,...8. 11. 2016 18:51 Ferda
A je to tu, Jake si...8. 11. 2016 17:24 Meresz
U mňa rozporuplný...7. 11. 2016 20:23 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12472 sekund.