RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GARANT - Dobyvatelé part I.

Po nedávno recenzovaných Wishmasters zde máme další objev domácí scény! Tentokrát jej ale představuji s ještě větší radostí, neboť se ze symfonických vod přeléváme k mému srdci bližšímu power metalu, který je navíc obalený v mimořádně chutných melodiích tak dokonale, jako banánové fondue v čokoládě! Většina stopáže se (k mé ještě větší radosti) odehraje ve svižném až rychlém tempu, s velmi emancipovaným klávesovým podkladem. Výjimečný je i zpěv Andrey Michálkové, jejíž vokální barevnost nemá daleko k Anetě Langerové. A skvěle vyšel i zvuk ze studia Hellsound, takže nám nic nebrání pustit se do bezstarostné pitvy alba.

Každopádně jsem už dlouho nebyl z poslechu nějakého tuzemského debutu tolik nadšený, naposledy snad v případě recenze prvotiny blanenských Sagittari. Přitom Garant existuje již od roku 1999. Mezi touto dobou a albem „Dobyvatelé part I.“ stihli ale vydat pouze čtyři dema (vždy v dvouletém intervalu), o kterých si můžeme udělat určitý obrázek na Bandzone. Chytlavost některých skladeb je vpravdě vysoká, např. refrény písní „Tulák“ nebo „To jsem já“ zůstanou v palici jako tvář krásné dívky a za nic na světě nebudou chtít ven. Na dlouhohrající fošně naštěstí o obdobně pikantní kousky ochuzeni rovněž nebudeme.

Dočkáme se hned v úvodu. Čímž tedy zrovna nemyslím intro „Cesta vznešeného lidu“, patřící mezi nejslabší moment desky. Mluvený projev od někoho, kdo není profesionálně cvičený, je vždy spíše utrpením. Malá rada pro kapelu, tohle prosím už příště NE! Nemáte to totiž zapotřebí, když za vás tak skvěle „mluví“ hudba. Následující „Wilém Dobyvatel“ je toho přímo detektivním důkazem. Epický nástup jako od Nightwish (kapela sama uvádí Finy jako své největší vzory, v žádném případě ale nemůžeme mluvit o kopii nebo vykrádání), neskutečně chytlavé sloky, bridge a refrén, který se nedá nezpívat společně s Andreou. Po jeho prvním odeznění orgastické pocity ještě umocní sólová pasáž, jež se vlní tím nejatraktivnějším klenutím, s klesající a stoupající basovou linkou v základu. Druhé chorusové jetí zase vygraduje kytarová melodie, jejíž linka byla do té doby pouze tušená. „Wilém“ je jednoznačným vrcholem díla, song, kterého se stále nemůžu nabažit a jenž si dávám na doplnění energie téměř každý den (v době prvních poslechů alba to ale bylo klidně i pětkrát a více). Už kvůli němu nevznikla tahle nahrávka zbytečně, kdyby nás již (čistě teoreticky) nečekalo nic zajímavého. Ale ono samozřejmě čeká…

Hned další track „Dle zákona“ potěší refrénem i sólem. Oproti tomu v následném „Králi barbarů“ je refrén nejslabším článkem v jinak opět perfektně šlapajícím hudebním řetězu, kde zaujmou mimo jiné i příjemně vrstvené kytary. Pátá „Svatá válka“ je intrem, které uvozuje další tematickou část (celkově jsou na albu čtyři). Skladbu „Království nebeské“ odzpívá kytarista Daniel Malich a můžeme ji bez nadsázky nazvat hitem, který by při normální konstelaci éterických hvězd muselo hrát nejedno rádio. Vzletný refrén by pak zpívalo celé publikum na Českém slavíkovi. Ok, takže zase zklidním svoji bujnou fantazii...

...a právě v pravý čas, neboť na albu začíná znít první (a poslední) balada. V ní nejvíce vynikne talent Andrey, na druhou stranu je nutné říct, že z hlediska chytlavosti „Barborka“ za svými metalovými kolegy lehce zaostává. Následující dva kousky „Alexandr Veliký“ a „Dračí lodě“ (které opět protne intro „Králové moří“) se náramně poslouchají, v rámci vysoce jakostního celku je ovšem lze označit „pouze“ jako nadprůměrné (úplně stejně je na tom závěrečný bonus song "Noční pták"). V „Legii zkázy“ už ale zase zajiskří radost v podobě sugestivního bridge i refrénu, včetně perfektně vychytaného sóla. Předposlední „Tváře války“ umocní i mužský growling, na který jsem si musel chvíli zvykat, teď už mně ale do skladby skvěle pasuje, když k tomu pak nezní osamoceně a současně v refrénu podtrhne zpěv Andy, musím uznat, že tahle kapela prostě ví, co dělá. Snad až na zmíněné intro a možná bychom mohli, ať nejsme pořád tak pozitivní, rýpnout do poněkud nevýrazného obalu nebo i názvu „Dobyvatelé part I.“, kde bije do očí ono anglické slůvko. Když česky, tak česky, nebo ne? Na druhou stranu titul dává závazek dalšího pokračování, čehož bych se opravdu rád dočkal, neb díl první se pro mě stal velkým melodickým zážitkem. Za což vám velmi vřele děkuji, soběslavští!

Petr Štěpnička             

Přiznám se, že mi vždy udělá velkou radost, když mé ucho narazí na tuzemskou power – speed kapelu, jež nevyznívá jako klasická vesnická tancovačková banda, ale už v základu ctí severskou melodickou školu. A pokud je toto celé obaleno zpěvnými refrény a kvalitním zvukem, je důvod k radosti o to větší! V případě „Garantů“ (tento název ale doopravdy evokuje spíš bigbítovku, než kapelu hrající podobnou muziku) je ale vše zmíněné tak, jak býti má. Inspiraci finskými velikány lze vyslechnout hlavně ve využití klávesových rejstříků, a místy i podobnými postupy, jinak zní kapela dostatečně svojsky, jejich hudba je vysoce melodická, avšak nelze říci, že by kohokoli okatě vykrádali, na to jsou autoři hudby již dostatečně vyskillováni. Písně jako „Wilém dobyvatel“ (proč „W“ na začátku? Jenže, ten text ... myslím, že je velmi zajímavý nápad napsat koncepční album o světových dobyvatelích, bohužel ale, v tomto případě, šla lyrická stránka bokem, a její text vyznívá jako kapitola z učebnice dějepisu), „Legie zkázy“, „Království nebeské“, „Alexandr Veliký“ (zde opět vykukují růžky finské modly), nebo „Dračí lodě“ by se rozhodně měly dostat mezi zlatý fond českého power – speedu. Celé album se dobře poslouchá, výkony všech muzikantů (hlavně obou vokalistů) zcela bez ušních potíží, tak pokud holdujete podobné muzice, dejte šanci i této zatím nepříliš známé kapele, která si ale pozornost bez zásadních výtek zaslouží.

Hermes 7/10

Bandzone stránky GARANT

Seznam skladeb:
1. Cesta vznešeného lidu (intro)
2. Wilém dobyvatel
3. Dle zákona
4. Král barbarů
5. Svatá válka (intro)
6. Království nebeské
7. Barborka
8. Alexandr Veliký
9. Králové moří (intro)
10. Dračí Lodě
11. Legie zkázy
12. Tvář války
13. Noční pták (bonus)

Sestava:
Andrea Michálková – zpěv
Daniel Malich – kytary, zpěv
Vlastimil Roško – klávesy
Václav Roško – basa
Petr Bobajevský – bicí


Rok vydání: 2011
Čas: 53:46
Země: Česká republika
Žánr: melodický power/speed metal

Diskografie:
2011 - Dobyvatelé part I.

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.11.2014
Přečteno: 5360x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
VDNo,..tak na rozdíl...11. 11. 2014 21:07 martan
mmmmmmmm,to je...9. 11. 2014 23:05 Kaja
Kapela existuje...9. 11. 2014 20:28 Petr3
CD mam už více...9. 11. 2014 20:24 Terka
Chtělo by to,aby...9. 11. 2014 20:21 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0925 sekund.