RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLOODBOUND - Stormborn

K letošnímu roku se datuje desáté výročí existence této švédské kapely, a ta se jej rozhodla oslavit v pořadí šestým studiovým albem. Jak všichni víme, Bloodbound si nejraději hoví v temnějším zákoutí powermetalového království, společně třeba s Powerwolf nebo Sabaton, ke kterým bývají často přirovnáváni. Na rozdíl od nich jsou ale daleko více nakloněni slunečním paprskům, kterým jdou naproti nejedním melodickým sólem a také méně afektovaným zpěvem. Nejdůležitějším podkladem ale samozřejmě zůstává těžkotonážní metalové stelivo, na tom se ani tentokrát nic nemění a velmi bych se divil, kdyby se to někdy v budoucnosti stalo.

Švédové mají kmen heavy/powermetalového subžánru vrostlý do paže, jedinou neznámou tedy vždy bude, jak atraktivní kompoziční ozdoby na něj dokáží navěsit. A nutno konstatovat, že v případě novinky vybírali z těch nejtradičnějších třpytek (viz také ohnivý obal, název alba i skladeb), čili je jasné, že jejich výtvor radostně ozáří klasického fanouška skupiny, kdežto ostatní (jako třeba mě) nechá víceméně v klidu. Žel, oněch melodických pikanterií tentokrát není tolik, abych mohl desku (sám pro sebe) vyzdvihnout do patřičně oslavných výšin, jak tomu bylo třeba v případě „Unholy Cross“.

Že se žádné kompromisy konat nebudou, potvrdí hned prví nátisk „Satanic Panic“. Hutná metalová masáž, která siláckým důrazem na povrchní část dohání vše, co postrádá na té "duchovnější" úrovni (ne že by o ní v tomto případě někdo stál). Kytary se do posluchače neurvale zakousnou, v čemž je pro jistotu podpoří Patrick Johansson svým téměř halfordovským jekotem. Nezůstane ale jen u něj, Patrick je jistý v několika polohách a jeho vokální vrstevnatost rozhodně patří k největším kladům kapely. Častým taktickým prvkem jsou pak chorálové sbory, jež ve své působivosti evokují třeba maďarské Wisdom. Krátká stopáž a vypjaté refrény jsou zase jasným motivem pro zdařilá koncertní vystoupení, na kterých bude Bloodbound vždy atraktivnější, než při poslechu z beden v obýváku. Následná hudební náplň bruslí v léty vymezených mantinelech, kdy se občas vstřelí krásný gól ("Iron Throne"), vystřídá se sestava (dětský sbor v „Nightmares from the Grave“), ke cti Švédů je pak třeba přičíst, že se na trestnou lavici podívají za celý zápas jen jednou jedinkrát. Je to zásluhou hrubého faulu skladby „Made of Steel“, která po miliónté opakuje nejnudnější metalová klišé, snad aby byly ukojeny potřeby náctiletých posluchačů (nebo fakt už nevím proč). Tohle neférové přiražení na mantinel si každopádně mohli nechat od cesty, ale potrestání přišlo spravedlivé, tým Bloodbound byl oslaben na rovné čtyři minuty.

Nejzářivější momenty pak přichystá samotný závěr. Desátá položka „Seven Hells“ oplývá nejsilnějším tahem na branku, když si mezi sebou umně rozdělují přihrávky rychlost a melodie (viz třeba krásně klenuté sólo). Důraz na chytlavost vydrží i v posledním songu „When All Lights Fail“ a loučení s deskou je tak nakonec příjemné. Jak už bylo zdůrazněno výše, tuto recenzi nepsal vyložený fanoušek podobného stylu. Pokud se mezi tradiční příznivce řadíte, přičtěte si k výslednému hodnocení nejméně jeden bod.

Petr Štěpnička             

Bloodbound mám ráda. A rozhodně jim přeji úspěch, protože jejich cesta nebyla jednoduchá a svůj stoupající úspěch si zaslouží. Ale stejně jako jsem trochu nechápavě vrtěla hlavou při předchozím ultra true metalovém „In The Name Of Metal“, u současného alba „Stormborn“ se nestačím divit ještě víc. Ne proto, že bych nechápala, proč kapela dobrovolně upouští od svého předchozího rukopisu a dobrovolně se zařazuje do stáda stejně znějících kapel – naopak právě proto, že to chápu moc dobře. A mám s tím problém.

Ano, „Stormborn“ je chytlavé album, které se poslouchá jak po másle a i já se přistihla, že se mi na dlouho zaseklo v přehrávači. Věci jako „Iron Throne“, „Stormborn“ nebo „Blood of My Blood“ jsou vyloženě silné hity. Jenže! Celá koncepce vyznívá ve stylu: „Pořád nemáme dost fanoušků, tak se porozhlédneme, co má úspěch a trochu si pomůžeme.“ Pro začátek ta tematika Hry o trůny (či Písně ledu a ohně, chcete-li). Ano, jak knihy tak seriál jsou momentálně nesmírně populární, ale když už člověk sahá na něco, co má velkou fanouškovskou základnu, chtělo by to trochu propracovanější texty, protože v současné podobě to na mě působí spíš jako vytvořené někým, kdo jedním okem sledoval seriál a o knížkách v životě neslyšel.

Hudební stránku bych pak mohla označit za originální asi jenom v případě, že bych nikdy neslyšela nic jiného z powermetalové scény. Jasné inspirace Hammerfall, Stratovarius, Edguy, Powerwolf, Freedom Call (při začátku „Seven Hells“ jsem si byla naprosto jistá, že poslouchám „United Alliance“) a přímo CITACE tří skladeb Sabaton („When the Kingdom Will Fall“, „Iron Throne“ a „Stormborn“) včetně zvuku kláves, sborů, frázování a melodií. Tady je ta podobnost tak obrovská, že se musím ptát, co přesně tím kapela sledovala.

Takže asi tak. Ta snaha se zalíbit je mi protivná, takže i jinak opravdu dobře poslouchatelné album se silnými skladbami, které mohlo mít minimálně o bod a půl víc, prostě víc dostat nemůže.

Ray 7/10

www.bloodbound.se

YouTube ukázka - Stormborn

Seznam skladeb:
1. Bloodtale
2. Satanic Panic
3. Iron Throne
4. Nightmares from the Grave
5. Stormborn
6. We Raise the Dead
7. Made of Steel
8. Blood of My Blood
9. When the Kingdom Will Fall
10. Seven Hells
11. When All Lights Fail

Sestava:
Patrik "Pata" Johansson - zpěv
Tomas Olsson - kytara
Henrik Olsson - kytara
Anders Broman - baskytara
Fredrik Bergh - klávesy
Pelle Åkerlind - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 46:18
Label: AFM Records
Země: Švédsko
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2006 – Nosferatu
2007 – Book of the Dead
2009 – Tabula Rasa
2011 – Unholy Cross
2012 – In The Name Of Metal
2014 - Stormborn

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.12.2014
Přečteno: 5313x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nové albumje dobré, ale na...17. 12. 2014 15:45 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09242 sekund.