TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE STORYTELLER - Crossroads

Jsou desky, o kterých se prostě nelze nezmínit, pokud tedy recenzent nechce být po smrti vykázán do pekla, v němž mu bude navěky hrát do uší z nejmodernějších sluchátek country, trampská muzika a Divokej Bill (alespoň tak si představuji peklo). V případě našeho webu jde dokonce o vůbec první zaznamenání této kapely, což je smrtelný hřích tak jako tak. Přitom se na scéně pohybuje téměř dvacet let, vydala šest alb, z nichž minimálně první dvě stojí, ehm, za hřích. Kéž nám powermetalový bůh odpustí.

Již eponymní debut z roku 2000 naznačil, že zde budeme mít čest s něčím výjimečným. Ještě sice ne v komplexním měřítku, a také s poněkud chabým ozvučením, nicméně s jasně slyšitelným půvabem některých skladeb, jakými byly „Guardians of Kail“, „Sense of Steel“ a zejména „Book of Mystery“, což je prvotřídní ukázka melodického heavy a speed metalu. Nechybí tedy strhující energie, chytlavý refrén a příjemným kytarovým šimráním rozradostněné sólové klenutí. Jakoby si přímočará zemitost Hammerfall podala ruce s nadýchanou vzletností Helloween a náramně si přitom porozuměly. Druhá deska, jež je objektem našeho zájmu, pak tyto přednosti roztáhla na (téměř) celou stopáž, což naštěstí doprovodil také lepší sound. Nutno jedním dechem dodat, že i z dnešního pohledu jde stále o nejlepší desku Švédů.

Autoři The Storyteller jakoby se totiž postupem času malinko zauzlili v rukopisu prvních desek a do dnešních dnů se z něj nedokázali vymanit, aniž by si přitom byli schopni udržet jejich kompoziční chytlavost. V případě druhé desky „Crossroads“ ale ještě vše působilo čerstvě a svým způsobem originálně. Včetně zpěváka L. G. Perssona, který má dostatečně specifické zabarvení hlasu, aby byl v široké pěvecké paletě snadno rozpoznatelný. Je si ovšem daleko jistější v nižších polohách, při těch vysokých mu to trochu drhne. Dá se to ale snadno přežít.

Desku rozjede intro v částečně valčíkovém rytmu (který mají Švédové vůbec v oblibě), na něž se rovnou nalepí jeden z vrcholů alba. Otvírák „The Unknown“ srší nápady na všech frontách a kvalitativně navazuje na nejlepší momenty debutové fošny. Sugestivní tempo s dominantními melodickými elementy od začátku do konce, kdy posluchač sedí s v nevěřícím úžasu nad tím, jaká že powermetalová nádhera jej zrovna blaží. Tento skvost naštěstí není osamocen a na desce mu dělá společnost několik charakterově podobných kamarádů („Eye of the Storm“, „Ambush“ a titulní kus). Variabilita alba je ovšem vrstevnatější a vhodně doplňuje lyricko-fantaskní atmosféru. Ve skladbách "A Passage Through the Mountain" a "Kingdom Above" se nálada opět valčíkově rozvolní. Na závěr se pak dočkáme mixu všeho s growlingem jako bonus (v takových chvílích pak jde o slušný metalový nátěr!). Slabších momentů ovšem nebylo ušetřeno ani tohle dílo a jakoby to předznamenalo kvalitativní rozpolcenost následujících alb. Černého Petra si zde vytahují jen lehce nadprůměrné tracky "Iron Throne" a již zmíněný "A Passage Through the Mountain". Dva slabší zástupci z deseti, to ale samozřejmě není vůbec špatné vysvědčení. Tahle kapela si zkrátka zaslouží vaši pozornost, stejně jako si už dávno zasloužila tu naší.

Petr Štěpnička             


www.storyteller.nu

YouTube ukázka - The Unknown

Seznam skladeb:
1. And the Legend Continues
2. The Unknown
3. The Secret's Revealed
4. Eye of the Storm
5. A Passage Through the Mountain
6. Ambush
7. Loss of a Friend
8. Crossroad
9. Kingdom Above
10. The Moment of Truth

Sestava:
L.G. Persson - zpěv, baskytara
Jacob Wennerqvist - kytara
Fredrik Groth - kytara, klávesy
Janne Björk - baskytara
Martin Hjerpe - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 48:55
Label:No Fashion Records
Země: Švédsko
Žánr: heavy/power/speed metal

Diskografie:
2000 - The Storyteller
2002 - Crossroads
2003 - Tales of a Holy Quest
2005 - Underworld
2013 - Dark Legacy
2014 - Sacred Fire

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.01.2015
Přečteno: 3377x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jasné...16. 05. 2023 11:35 htaedas
Platí!...20. 01. 2015 19:28 Pagan
Tak jsem dal album Crossroada je to paráda!!!...20. 01. 2015 18:45 b.wolf
To se přiznám, o téhle smečceslyším poprvé,...19. 01. 2015 11:20 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09151 sekund.